Ρεκόρ ρευστότητας 157 δισ. δολ.για την Berkshire του Μπάφετ

Ρεκόρ ρευστότητας 157 δισ. δολ.για την Berkshire του Μπάφετ

Προχώρησε σε μαζικές πωλήσεις μετοχών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεαματική στροφή στα μετρητά αλλά και στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου έχει κάνει τους τελευταίους μήνες ο μεγαλοεπενδυτής και επιχειρηματίας Γουόρεν Μπάφετ, έχοντας στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου ρευστοποιήσει ασυνήθιστα μεγάλο όγκο από μετοχές που κατείχε σε εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ετσι, η αυτοκρατορία του, Berkshire Hathaway, έφτασε στα τέλη Σεπτεμβρίου να αναφέρει πως το σύνολο του πλούτου της σε μετρητά ανέρχεται σε 157 δισ. δολ.

Πίσω από τη μεγάλη αυτή ρευστότητα και ενδεχομένως και πίσω από τις αιφνιδιαστικές επιλογές του Μπάφετ βρίσκονται τα υψηλότερα επιτόκια που του προσφέρουν πλέον οι ιλιγγιώδεις καταθέσεις του, αλλά και οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Είναι γεγονός ότι το αμερικανικό χρέος εξελίσσεται τελευταία σε εξαιρετικά προσοδοφόρα επένδυση, δεδομένου ότι η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου κυμαίνεται στο 5%.

Η εταιρεία του Berkshire Hathaway ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού πούλησε όσες μετοχές είχε κρατήσει στην General Motors, μια μεγάλη επένδυση που στα τέλη του περασμένου τριμήνου είχε συνολική αξία 850 εκατ. δολ. Μείωσε, επίσης, κατά 10% τις μετοχές του στον πετρελαϊκό κολοσσό της Chevron και περιόρισε στο 15% το μερίδιό του στην εταιρεία υπολογιστών και φωτοτυπικών ΗΡ. Πούλησε επίσης μικρό μερίδιο 59.400 μετοχών που είχε στην εταιρεία logistics UPS, μικρά μερίδια στις Johnson & Johnson και Procter & Gamble, που είχαν το καθένα αξία περίπου 50 εκατ. δολ. στα τέλη του β΄ τριμήνου του έτους. Και ο κατάλογος των μαζικών πωλήσεων του Μπάφετ δεν τελειώνει εδώ.

Πίσω από τις κινήσεις του μεγαλοεπενδυτή βρίσκονται τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων, αλλά και οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Πούλησε επίσης μετοχές του στην Amazon, στη διεθνή εταιρεία τροφίμων Mondelez International και στις ασφαλιστικές Markel και Globe Life, ενώ βγήκε εντελώς από την Activizion Blizzard. Με την πυρετώδη αυτή δραστηριότητα πωλήσεων, συνολικά η αξία των αποεπενδύσεων του Μπάφετ άγγιξε τα 40 δισ. δολ. μέσα στο περασμένο έτος. Στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα, η Berkshire επισήμανε πως έχει παραλείψει τουλάχιστον μία επένδυσή της, αλλά και πως έχει ζητήσει εμπιστευτική μεταχείριση από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γι’ αυτήν την επένδυση. Πρόκειται για τακτική που συχνά εφαρμόζει ο Μπάφετ όταν προχωράει σε κάποια ιδιαίτερης σημασίας επένδυση. Αυτό έκανε όταν επένδυσε δισ. δολάρια στην ΙΒΜ και στην ExxonMobil εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια.

Οι κινήσεις του Μπάφετ ενδέχεται να οδηγήσουν σε παρόμοια συμπεριφορά από άλλους μεγαλοεπενδυτές, καθώς η αγορά παρακολουθεί πάντα τις κινήσεις του και συνήθως ακολουθεί τα βήματά του. Οι μετοχές της General Motors που πούλησε ο Μπάφετ ήταν αξίας 22 εκατ. δολ. και μέχρι προσφάτως αντιπροσώπευαν το 0,24% του συνόλου του χαρτοφυλακίου του. Οι μετοχές της General Motors βρίσκονταν στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Μπάφετ εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια.

Τελευταία, όμως, η βιομηχανία της Chevrolet και της Cadillac αντιμετώπιζε δυσκολίες καθώς αυξάνεται η δημοτικότητα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Εξίσου αποσταθεροποιητικός παράγοντας υπήρξαν, άλλωστε, οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία. Ως εκ τούτου, η τιμή των μετοχών της έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 15% από την αρχή του έτους στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή