S&P: Οι ελληνικές τράπεζες παράγουν ξανά κέρδη

S&P: Οι ελληνικές τράπεζες παράγουν ξανά κέρδη

Η αδύναμη ποιότητα των κεφαλαίων τους εξακολουθεί να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα, τονίζει ο οίκος.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές χαρακτηρίζει τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2024 ο οίκος αξιολόγησης S&P, καθώς τα οικονομικά τους αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι καρπώνονται τα οφέλη από τον ισχυρό μετασχηματισμό του ισολογισμού τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα βασικά θέματα του επόμενου έτους είναι η επανεκκίνηση της διανομής μερισμάτων, για πρώτη φορά από το 2009, καθώς και η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον κλάδο, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στην ιδιοκτησία των τραπεζών.

Οπως επισημαίνει ο οίκος, οι κίνδυνοι χρηματοδότησης έχουν μειωθεί καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν μεγάλο μέρος των μακροπρόθεσμων φθηνών δανείων της ΕΚΤ (LTROs) και η έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους κερδίζει δυναμική.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και αυτό σε συνδυασμό με τη ζήτηση νέων δανείων από πιο υγιείς επιχειρήσεις οδηγούν την S&P να εκτιμήσει ότι οι δείκτες NPEs θα μειωθούν στο 4%-6% το 2024, ενώ το 2025 θα κινηθούν κάτω του 5% για το σύνολο του κλάδου. Ο οίκος αναμένει παράλληλα ότι το οργανικό κόστος κινδύνου θα παραμείνει κοντά στις 80 μονάδες βάσης για τις περισσότερες τράπεζες τους επόμενους 12-18 μήνες.

Ωστόσο, η ποιότητα του κεφαλαίου εξακολουθεί να είναι αδύναμη και οι προοπτικές βελτίωσης παραμένουν χαμηλές, περιορίζοντας τις αξιολογήσεις των τραπεζών, επισημαίνει η S&P, υπογραμμίζοντας το ακόμη υψηλό ποσοστό αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων στα συνολικά τους κεφάλαια.

Πάντως, η ικανότητα δημιουργίας κερδών για το σύνολο του κλάδου βελτιώνεται, όπως προσθέτει. Το χαμηλότερο κόστος κινδύνου, τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια, τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες, η ανάκαμψη της πιστωτικής ζήτησης και η βελτιωμένη λειτουργική αποτελεσματικότητα υποστηρίζουν την κερδοφορία, όπως τονίζει. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξορθολογίσει τις δραστηριότητές τους μέσω μέτρων κόστους-αποτελεσματικότητας και πωλήσεων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα οι δείκτες κόστους προς έσοδα να διαμορφώνονται στο 40% ή και χαμηλότερα, κατά μέσον όρο. Παράλληλα, τα επιτοκιακά περιθώρια των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να επωφελούνται από τα αυξημένα επιτόκια.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσει τη ζήτηση για νέα εταιρικά δάνεια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P τα χαρτοφυλάκια δανείων των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθούν κατά 3%-4% το 2024.

Η θετική στάση της S&P για την πορεία των ελληνικών τραπεζών βασίζεται, όπως τονίζει, στην προϋπόθεση ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στο 2,5% φέτος και θα συνεχίσει να υπεραποδίδει της Ευρωζώνης υποστηριζόμενη από τις επενδύσεις, την αύξηση του τουρισμού, τη μείωση της ανεργίας και την ευρύτερη ιδιωτική πιστωτική στήριξη. Οπως επισημαίνει ο οίκος, ο κλάδος του τουρισμού τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε το καλύτερο πρώτο εξάμηνο σε ό,τι αφορά τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT