Σε απεργία χιλιάδες εργαζόμενοι των καφέ Starbucks στις ΗΠΑ

Σε απεργία χιλιάδες εργαζόμενοι των καφέ Starbucks στις ΗΠΑ

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε περίπου 200 καταστήματα της αλυσίδας καφέ Starbucks στις ΗΠΑ κατέβηκαν την Πέμπτη σε απεργία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε περίπου 200 καταστήματα της αλυσίδας καφέ Starbucks στις ΗΠΑ κατέβηκαν την Πέμπτη σε απεργία, ζητώντας συμβάσεις εργασίας που θα θέτουν όρους για τις αμοιβές, τα επιδόματα, αλλά και την υποστελέχωση.

Οι εργαζόμενοι σε τουλάχιστον 30 πόλεις της χώρας, από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Φιλαδέλφεια, αποχώρησαν από τη δουλειά τους μία ημέρα νωρίτερα και θα παραμείνουν σε απεργία μέχρι την Πέμπτη, ανακοίνωσε το συνδικάτο Starbucks Workers United που τους εκπροσωπεί.

Η κινητοποίηση, η μεγαλύτερη στην ιστορία του κολοσσού, συμπίπτει με την ημέρα «Red Cup» των Starbucks, όταν η εταιρεία διανέμει στους πελάτες επαναχρησιμοποιήσιμες κούπες ενόψει των Χριστουγέννων. Το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους απεργούς είπε ότι προωθητικές καμπάνιες όπως αυτή αναγκάζουν τους υπαλλήλους να χειρίζονται περισσότερες παραγγελίες από το συνηθισμένο, χωρίς όμως να αυξάνεται το προσωπικό.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Starbucks, η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο, υποσχέθηκε πως θα αυξήσει την ωριαία αμοιβή για τους εργαζομένους λιανικής στις ΗΠΑ κατά τουλάχιστον 3% από το 2024, προσφορά που οι εργαζόμενοι απέρριψαν δεδομένης της αύξησης στα έσοδα του τέταρτου τριμήνου των Starbucks κατά 11%, αλλά και των πρόσφατων αυξήσεων που κέρδισαν οι εργάτες στις αυτοκινητοβιομηχανίες μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους.

Η απεργία στα Starbucks, την οποία τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης βάφτισαν «Red Cup Rebellion», διήρκεσε μόνο για μία ημέρα, σε αντίθεση με τις πρόσφατες απεργίες του συνδικάτου United Auto Workers στις τρεις συνδικαλισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας ή τις απεργίες του σωματείου ηθοποιών SAG-AFTRA και των σεναριογράφων Writers Guild of America, που «πάγωσαν» για μήνες την παραγωγή πολλών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών.

Είναι η τελευταία εξέλιξη, ωστόσο, σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της εταιρείας και των συνδικαλιστών, μετά το 2021, όταν οι εργαζόμενοι σε ένα κατάστημα στο Μπάφαλο ψήφισαν για τη σύσταση συνδικάτου. Εκτοτε εκπροσωπεί περισσότερους από 9.000 εργαζομένους σε περίπου 360 καταστήματα Starbucks σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι και εργοδοσία όμως δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για σύμβαση εργασίας σε κανένα από τα καταστήματα, με τους δικαστές διοικητικού δικαίου να διαπιστώνουν ότι η εταιρεία έχει παραβιάσει επανειλημμένως την εργατική νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή