Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση για το τεκμαρτό

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση για το τεκμαρτό

Γιατί δεν θα υπολογίζονται τα ενοίκια και το οικογενειακό εισόδημα – Στη Βουλή το νομοσχέδιο στα τέλη του μηνός

δεν-υποχωρεί-η-κυβέρνηση-για-το-τεκμαρ-562737064

Χωρίς μείζονες αλλαγές αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη του μηνός το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων. Οι όποιες παρεμβάσεις απλώς θα διορθώνουν στρεβλώσεις στο νέο σύστημα φορολόγησης, οι οποίες ωστόσο θα αποφασισθούν μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες και σε κάθε περίπτωση δεν θα αλλάζουν το πνεύμα του σχεδίου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Διαφορετικά, σημειώνουν, δεν θα είχε κανένα νόημα να ανακοινωθεί ένα σχέδιο νόμου από το οποίο στο τέλος θα έχουν εξαιρεθεί διάφορες επαγγελματικές ομάδες ή περιπτώσεις που θα άφηναν εκτός τεκμαρτού εισοδήματος μεγάλo τμήμα των επαγγελματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διάφορα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί στη δημόσια διαβούλευση, όπως για παράδειγμα ο συνυπολογισμός – συμψηφισμός των εισοδημάτων από ενοίκια που μπορεί να έχει ένας επαγγελματίας, απορρίπτονται, όπως επίσης και ο υπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος. Δηλαδή, το εισόδημα του ενός συζύγου να συμπληρώνει του άλλου στην περίπτωση που ένας από τους δύο έχει κάτω από το τεκμαρτό.

Συνολικά στη δημόσια διαβούλευση έχουν υποβληθεί περί τα 900 σχόλια – προτάσεις από φορολογουμένους και απομένουν 8 ημέρες μέχρι το τέλος της διαβούλευσης.

Ο μεγάλος αριθμός σχολίων δείχνει και το ενδιαφέρον αλλά κυρίως την αντίδραση των επαγγελματιών από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους και μάλιστα από το τρέχον έτος. Σημειώνεται ότι πολλοί κλάδοι έχουν ζητήσει την εξαίρεσή τους από τον νέο τρόπο φορολόγησης, με καθέναν από αυτούς να εστιάζει στην ιδιαιτερότητά του ή στο γεγονός ότι τα έσοδα και τα έξοδά τους είναι δηλωμένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA.

H βούληση όμως να περάσει το σχέδιο νόμου είναι δεδομένη, σύμφωνα με όσα δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι, παρά τις πολλές αντιδράσεις, «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του».

Μπορεί να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί πάντα στη διαβούλευση, να δούμε αν τυχόν υπάρχουν αστοχίες ή διορθώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, που να είναι δίκαιες. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου όμως δεν πρόκειται να αλλάξει».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως από τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών στη χώρα μας εισπράττουμε σχεδόν το 1/3 από ό,τι μια μέση ευρωπαϊκή χώρα.

Τα έσοδα από τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών στην Ελλάδα είναι λιγότερα από τα μισά σε σχέση με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φορολογία, τα έσοδα από τη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών το 2021 αντιστοιχούσαν στο 0,8% του ΑΕΠ έναντι 2,1% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.

Επίσης, η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 2,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων, έναντι 5,2% στην Ευρωζώνη. Μάλιστα η συμμετοχή των φόρων των επαγγελματιών στην Ελλάδα στο σύνολο των φορολογικών εσόδων είναι από τις μικρότερες στην Ε.Ε. μαζί με την Κύπρο, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και την Κροατία.

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση για το τεκμαρτό-1
Στελέχη του ΥΠΕΘΟ τονίζουν ότι τα διάφορα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί στη δημόσια διαβούλευση από φορολογουμένους θα απορριφθούν. [INTIME]

Αντιθέτως, τα φορολογικά έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες, για παράδειγμα, στην Πολωνία αντιστοιχούν στο 12,2% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 7%, στη Γερμανία στο 5,9% και στη Γαλλία στο 3,7%. Ακόμη και στη Βουλγαρία, όπου πολλοί επαγγελματίες εξετάζουν να μετακομίσουν φορολογικά, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 2,3%.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το ελληνικό Δημόσιο εισπράττει από τους επαγγελματίες λιγότερα από τα μισά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα σε αναλογία με τους απασχολουμένους είναι πολύ περισσότεροι σε σχέση με την Ε.Ε. (η συμμετοχή των ελευθέρων επαγγελματιών στην Ελλάδα είναι 27%, υπερδιπλάσια σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 13%), η εικόνα για τη χώρα μας επιδεινώνεται. Επί της ουσίας το ελληνικό Δημόσιο εισπράττει από τους ελεύθερους επαγγελματίες το ένα τέταρτο του φόρου εισοδήματος που εισπράττουν οι άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. από τη συγκεκριμένη ομάδα φορολογουμένων.

Κάτω από 10.000 ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τους 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες, περίπου οι 500.000 έχουν εισοδήματα μόνο από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, ενώ οι 250.000 έχουν εισοδήματα και από μισθούς / συντάξεις. Το 54% των αμιγώς ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ενώ το 85% αυτών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από τις 10.000 ευρώ.

Ο μέσος φόρος εισοδήματος που εισπράττει το κράτος από αυτό το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών –δηλαδή 425.000 ελεύθερους επαγγελματίες– είναι 217 ευρώ ετησίως, ποσό που ανεβαίνει στα 867 ευρώ με το τέλος επιτηδεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή