ΦΠΑ: Πού παραμένει στο 13%, πού επιστρέφει στο 24%

ΦΠΑ: Πού παραμένει στο 13%, πού επιστρέφει στο 24%

5' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιέσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών από τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά και η συστηματική υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού, αποτέλεσαν τους δύο βασικούς παράγοντες που συνυπολόγισε η κυβέρνηση στην απόφαση μονιμοποίησης του ΦΠΑ 13% για τις μεταφορές, τα τουριστικά πακέτα, τα γυμναστήρια και τα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου. Παράλληλα, παρατείνεται για έξι μήνες, έως τον Ιούνιο 2024, η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 13% για τον σερβιριζόμενο καφέ και τα ταξί. Αντιθέτως, επιστρέφουν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% από 1ης Ιανουαρίου τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά.

Το κόστος αυτών των παρεμβάσεων για τον προϋπολογισμό, που κατατίθεται σήμερα, ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, πάντως, ότι η επιστροφή του ΦΠΑ 24% στα αναψυκτικά προκάλεσε τις αντιδράσεις του κλάδου της εστίασης και των βιομηχανιών, που υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει τη μέση τιμή των μη αλκοολούχων ποτών κατά 10,2%.

Μονιμοποιείται ο χαμηλός ΦΠΑ σε μεταφορές, θέατρο, σινεμά…

Της Ειρήνης Χρυσολωρά

Παράταση για έξι μήνες, έως το τέλος Ιουνίου, του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% για τον σερβιριζόμενο καφέ και τα ταξί, μονιμοποίησή του για τις μεταφορές, τα τουριστικά πακέτα, τα γυμναστήρια και τα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και επαναφορά στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% για τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά (όχι για το νερό) αποφασίστηκε τελικά, ενόψει της κατάθεσης σήμερα στη Βουλή του προϋπολογισμού του 2024.

Το οικονομικό επιτελείο, υπό τον φόβο της αύξησης των τιμών στα εν λόγω προϊόντα και υπηρεσίες, σε ένα ήδη επιβαρυμένο πληθωριστικό περιβάλλον, προέκρινε να αναλάβει ο προϋπολογισμός το δημοσιονομικό κόστος αυτής της παρέμβασης, παρότι η γενική τάση και η σύσταση της Κομισιόν είναι να αποσύρονται τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν στη διάρκεια του κορωνοϊού και της ενεργειακής κρίσης. Η καλή πορεία του προϋπολογισμού, που υπεραποδίδει συστηματικά, συνέβαλε στην απόφαση αυτή. Το κόστος, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι, αφού ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αυτό έρχεται να προστεθεί στα μόνιμα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν το 2024, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Αυτά αφορούν τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις στις συντάξεις, αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλιζόμενες κατοικίες και απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων.

Ο προϋπολογισμός θα προβλέπει, επίσης, επιπλέον έσοδα, σε σχέση με το προσχέδιο, χάρη στα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα ψηφιστούν. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, οι σχετικοί πόροι θα διατεθούν για την αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία.

ΦΠΑ: Πού παραμένει στο 13%, πού επιστρέφει στο 24%-1
Συνολικά η αγορά των μη αλκοολούχων ποτών υπολογίζεται σε 1,9 δισ. ευρώ, με το 60% των πωλήσεων να πραγματοποιείται στην εστίαση. [intime]

Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ την Κυριακή ότι οι επενδύσεις προβλέπεται τελικά να αυξηθούν το 2024 κατά 15,1%, ενώ το προσχέδιο προέβλεπε αύξηση 12,1%. Να σημειωθεί, πάντως, ότι φέτος η αύξηση των επενδυτικών δαπανών θα είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που είχε προβλεφθεί πριν από ένα χρόνο στον προϋπολογισμό: 8,3%, σύμφωνα με το προσχέδιο του Οκτωβρίου, αντί για 15,5%, που είχε προβλέψει ο προϋπολογισμός 2023.

Πάντως, παρά τις παρεμβάσεις αυτές, οι πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οριακές μόνο αλλαγές θα υπάρξουν στα υπόλοιπα μεγέθη του προϋπολογισμού. «Μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι στο τέλος της χρονιάς θα πετύχουμε τον στόχο μας για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ», είπε ο κ. Χατζηδάκης στη συνεντευξή του. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, υπάρχει πιθανότητα το τελικό αποτέλεσμα να είναι καλύτερο από αυτό. Για το 2024, ο στόχος του προσχεδίου είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της ήταν πιο αισιόδοξη και τον τοποθετούσε στο 2,5% του ΑΕΠ.

Αντίθετα, η κυβέρνηση κινείται στην αισιόδοξη κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τον στόχο για τον ρυθμό ανάπτυξης, τον οποίο είχε τοποθετήσει στο 3% στο προσχέδιο προϋπολογισμού, ενώ η Κομισιόν τον έβλεπε στο 2,3% και το ΔΝΤ στο 2%, στα συμπεράσματα της αποστολής του στο πλαίσιο του άρθρου IV.

Εν τω μεταξύ, τα μέτρα ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί και θα υλοποιηθούν τον Δεκέμβριο αθροίζονται σε 717 εκατ. ευρώ. Τα 352 εκατ. ευρώ είναι το επίδομα στους ευάλωτους, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού Οκτωβρίου και τα υπόλοιπα αφορούν το youth pass, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, την αύξηση 8% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα θέρμανσης.

…αλλά αυξάνεται στο 24% για τα αναψυκτικά

Της Δήμητρας Μανιφάβα

Σε περαιτέρω αύξηση της μέσης τιμής των μη αλκοολούχων ποτών κατά 10,2% μεταφράζεται η επαναφορά του συντελεστή 24% στην περίπτωση που αυτά σερβίρονται σε καταστήματα εστίασης. Το μέτρο προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των καταστημάτων εστίασης όσο και από τις βιομηχανίες παραγωγής αναψυκτικών, που ζητούν να διατηρηθεί στο 13% ο ΦΠΑ σε σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά με βασικό επιχείρημα ότι το όφελος στα κρατικά έσοδα θα είναι τελικά πολύ μικρότερο λόγω της αναμενόμενης μείωσης της κατανάλωσης. Το πλήγμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν ο συντελεστής 24% ισχύσει και για τα μη αλκοολούχα ποτά που πωλούνται από χώρους εστίασης, αλλά για την κατανάλωση εκτός του καταστήματος (take away), κάτι που αναμένεται να αποσαφηνισθεί τις επόμενες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά η αγορά των μη αλκοολούχων ποτών υπολογίζεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ, με το 60% περίπου των πωλήσεων να πραγματοποιείται στο κανάλι της εστίασης.

Ηδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τον πρωθυπουργό ζητώντας να διατηρηθεί στο 13% ο ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά. Αντίστοιχο αίτημα αναμένεται να διατυπώσει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ), τα μέλη του οποίου συνεδρίασαν εκτάκτως χθες το απόγευμα για το θέμα του ΦΠΑ.

Εντονες αντιδράσεις από τα καταστήματα εστίασης και τις βιομηχανίες αναψυκτικών.

Η μεταφορά των μη αλκοολούχων ποτών από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στον κανονικό συντελεστή αποτελεί μνημονιακό μέτρο. Ισχυσε για πρώτη φορά την 1η Σεπτεμβρίου 2011, με τα προϊόντα της κατηγορίας, τόσο στο κανάλι της εστίασης όσο και στο λιανεμπόριο, να υπάγονται σε ΦΠΑ 23% από 13% μέχρι τότε. Την 1η Αυγούστου 2013 ο ΦΠΑ για τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά επέστρεψε στο 13% (στο λιανεμπόριο είχε παραμείνει στο 23%) για να ανεβεί πάλι στο 23% από τις 20 Ιουλίου 2015. Την 1η Ιουνίου 2016 ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε σε 24%. Στις 20 Μαΐου 2019 μειώθηκε μόνο στο λιανεμπόριο ο ΦΠΑ στα μη αλκολούχα ποτά στο 13% και παρέμεινε στο 24% στην εστίαση, ενώ από την 1η Ιουνίου μειώθηκε και για τα δύο κανάλια πώλησης στο 13% ως μέτρο για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είχαν πληγεί από την πανδημία.

Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που έχει στη διάθεσή της η «Καθημερινή», η μείωση του ΦΠΑ λόγω πανδημίας είχε ως συνέπεια την αύξηση του ΑΕΠ κατά 141 εκατ. ευρώ ετησίως (κατά μέσο όρο) την περίοδο 2021-2022, με περίπου το ήμισυ της αύξησης να προέρχεται από το κανάλι του HORECA. Η απασχόληση εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 4.578 θέσεις εργασίας ετησίως. Τι γίνεται με τα έσοδα του Δημοσίου; Αν και οι απώλειες ετησίων εσόδων από ΦΠΑ υπολογίζονται σε 115 εκατ. ευρώ, η καθαρή απώλεια εσόδων εκτιμάται σε 47 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης του κύκλου εργασιών και των εισφορών κατά 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή