Τέσσερις άξονες παρεμβάσεων για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Τέσσερις άξονες παρεμβάσεων για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Πρωτοβουλία από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, η προώθηση της συνεργασίας και η διάδοση βέλτιστων πρακτικών, η ευθυγράμμιση της τουριστικής στρατηγικής με στόχο έναν αμιγώς θετικό τουριστικό αντίκτυπο και η παρακολούθηση της προόδου της χώρας προς τον στόχο αυτό είναι οι 4 άξονες παρεμβάσεων για την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα με βάση την έκθεση της Considerate Group, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Στην έκθεση περιλαμβάνονται 21 προτάσεις συνολικά για την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που έχουν ταξινομηθεί με βάση τους τέσσερις κύριους άξονες που προαναφέρθηκαν. Επιπλέον, κάθε πρόταση έχει αξιολογηθεί ανάλογα με τη δυνατότητα υλοποίησης και το όφελος που θα προκύψει από την επιτυχή εφαρμογή της.

Οσον αφορά λοιπόν τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος προτάσσεται η ενίσχυση και προώθηση προορισμών με πλούσια βιοποικιλότητα, η επέκταση της τουριστικής περιόδου σε προορισμούς εκτός των καλοκαιρινών μηνών και η προώθηση εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων και η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου πέρα από το παραδοσιακό προϊόν «ήλιος – θάλασσα».

Για την αναζήτηση συνεργασιών και διάδοση βέλτιστων πρακτικών η Considerate Group προτεραιοποιεί την ενίσχυση και προβολή των υφιστάμενων πρωτοβουλιών μέσω της διάδοσης βέλτιστων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων χρηματοδότησης και την υποστήριξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση των ζητημάτων ESG (Περιβάλλον – Κοινωνία – Διακυβέρνηση).

Ο τρίτος άξονας εστιάζεται στην ευθυγράμμιση της τουριστικής στρατηγικής με την πορεία προς έναν αμιγώς θετικό αντίκτυπο και προτεραιότητά του είναι η προώθηση και η διευκόλυνση της υιοθέτησης εδραιωμένων πλαισίων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Οσον αφορά τέλος την παρακολούθηση και αξιολόγηση της Ελλάδας σε σχέση με ζητήματα βιωσιμότητας, το Considerate Group θεωρεί πως προτεραιότητα πρέπει να είναι η αξιολόγηση της κατανάλωσης νερού στον τουρισμό με στόχο την επικαιροποίηση του σχεδιασμού και τη διαχείριση των σχετικών υποδομών, όπως και η εκπόνηση μελετών για την αξιολόγηση των προσπαθειών του τομέα ως προς τη μείωση των αποβλήτων.

Επιπλέον, στις υπόλοιπες από τις 21 προτάσεις της έκθεσης περιλαμβάνονται η αξιολόγηση του βαθμού ενσωμάτωσης της κυκλικής οικονομίας στις δραστηριότητες του τουριστικού τομέα, η εξέταση των υποδομών μεταφορών με στόχο την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, η διευκόλυνση της πολυμερούς συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο, ειδικά εντός των δήμων, η ανάπτυξη και προώθηση περιοχών μικρότερης επισκεψιμότητας, η δημιουργία τοπικών οργανισμών διαχείρισης προορισμών, η υιοθέτηση δεικτών απόδοσης που ενσωματώνουν δείκτες βιωσιμότητας, ικανοποίησης επισκεπτών και ευημερίας της κοινότητας.

Η έκθεση αναδεικνύει μια ισχυρή διασύνδεση και αλληλεξάρτηση μεταξύ του ελληνικού τουρισμού και άλλων κλάδων, και έτσι η αναζήτηση συνεργασιών και η ενίσχυση των υφιστάμενων πρωτοβουλιών και πλαισίων βιώσιμου τουρισμού αναγνωρίζονται ως προϋποθέσεις, αλλά και καταλύτες για την προώθηση της βιωσιμότητας στη χώρα, υπογραμμίζει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Αρης Ικκος. O εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΤΕ, Aλέξανδρος Θάνος, τόνισε ότι η μελέτη τεκμηρίωσε την ανάγκη για δράσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν απτά και αποτελεσματικά τη βιώσιμη μετάβαση των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΤΕ, σε συνεργασία με τον ΙΝΣΕΤΕ και τη Marketing Greece σχεδιάζει πλέγμα ενεργειών, τις οποίες θα ανακοινώσει στο προσεχές διάστημα.

Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ και πρόεδρος του ΙΝΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος, επισήμανε πως «στόχος είναι ο τουρισμός, που αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, να μην παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις, αλλά να γίνει παράγοντας θετικής αλλαγής» και ότι «οι μεγάλες επιχειρήσεις ενσωματώνουν ήδη τα κριτήρια ESG στη στρατηγική τους, όμως είναι σημαντικό να ενισχυθεί στο σύνολό του ο τομέας ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή αντίληψη για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή