Πλημμύρες, πυρκαγιές κόστισαν 95 εκατ. στα ξενοδοχεία Θεσσαλίας και Ρόδου

Πλημμύρες, πυρκαγιές κόστισαν 95 εκατ. στα ξενοδοχεία Θεσσαλίας και Ρόδου

Απώλειες 189.000 διανυκτερεύσεων και 22,4 εκατ. ευρώ προκάλεσε ο «Daniel» στη Θεσσαλία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 95 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι άμεσες επιπτώσεις στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και της Ρόδου από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, αντιστοίχως. Ειδικότερα, σε 189.000 διανυκτερεύσεις και 22,4 εκατ. ευρώ προσμετράει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος τις επιπτώσεις από την κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία. Το μεγαλύτερο μέρος από τις απώλειες που προκάλεσαν αυτές οι εκτεταμένες πλημμύρες εντοπίζεται στη Μαγνησία.

Πέρα από την άμεση απώλεια εσόδων, η επιστροφή προκαταβολών σε μετρητά υπολογίζεται πως έφτασε το 1,03 εκατ. ευρώ. Ετσι, ο κύκλος εργασιών των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας, ο οποίος προβλεπόταν να σημειώσει άνοδο κατά 10%, τελικά θα είναι μειωμένος κατά 10% το 2023 σε σχέση με το 2022, σύμφωνα πάντοτε με το ΙΤΕΠ.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις που είχαν στα ξενοδοχεία της Ρόδου οι εκτεταμένες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, το ΙΤΕΠ τις υπολογίζει στα 73 εκατ. ευρώ από την πλευρά των διαφυγόντων εσόδων, όπως μαρτυρά άλλωστε η αντίστοιχη μείωση στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων, που υποχώρησε τον Αύγουστο στο 86% έναντι 94% τον Αύγουστο του 2022. Οι ακυρώσεις κρατήσεων τόσο στις πληγείσες όσο και στις μη πληγείσες περιοχές της Ρόδου έλαβαν χώρα κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τις πυρκαγιές και συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Να σημειωθεί πως το 17% του ξενοδοχειακού δυναμικού του νησιού βρίσκεται σε περιοχές που χτυπήθηκαν από πυρκαγιές.

Ο απολογισμός αυτός από το ΙΤΕΠ αφορά τις άμεσες επιπτώσεις στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και όχι τις ευρύτερες επιπτώσεις στο ελληνικό τουριστικό οικοσύστημα και στις άλλες επιχειρήσεις των περιοχών αυτών που συνδέονται με τα ξενοδοχεία. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στοίχισαν 500.000 αφίξεις, που αντιστοιχούν σε εισπράξεις 300 εκατ. ευρώ. Οι οικονομολόγοι του τμήματος οικονομικής ανάλυσης της τράπεζας επισημαίνουν πως ενώ το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου ήταν 6,5% υψηλότερα του 2019 για ολόκληρη την Ελλάδα, ο Αύγουστος έκλεισε στο -4% σε σχέση με το 2019.

Οι φυσικές καταστροφές και συγκεκριμένα «ο καύσωνας και οι πυρκαγιές μπορούν να θεωρηθούν ως η καίρια παράμετρος για την αδύναμη επίδοση του Αυγούστου, η οποία στοίχισε 300.000 αφίξεις ξένων ταξιδιωτών βάσει της συντηρητικής εκτίμησης ότι ο Αύγουστος μπορούσε να προσεγγίσει το επίπεδο του 2019. Ανάλογη εικόνα δίνουν και τα αποτελέσματα για τον Σεπτέμβριο, με τις πλημμύρες να επιτρέπουν οριακή μόνο άνοδο αφίξεων (+0,6% έναντι του 2019), επίδοση σημαντικά χαμηλότερη αυτής του Ιουνίου, του πρώτου μήνα του καλοκαιριού, στοιχίζοντας έτσι επιπλέον 200.000 αφίξεις ξένων ταξιδιωτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή