Ζημιές 372 εκατ. ευρώ προκάλεσε ο «Daniel»

Ζημιές 372 εκατ. ευρώ προκάλεσε ο «Daniel»

Ο αριθμός των ζημιών φτάνει στις 7.426, εκ των οποίων οι 5.138 αφορούν ασφαλίσεις περιουσίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 372 εκατ. ευρώ ανέρχονται σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές από την καταστροφική κακοκαιρία «Daniel», βάσει έρευνας της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν την περίοδο 5-8 Σεπτεμβρίου οδήγησαν σε τεράστιες υλικές καταστροφές, καθώς και στον θάνατο 17 ανθρώπων, ενώ το σύνολο των πλημμυρισμένων εκτάσεων ανήλθε σε 720.000 στρέμματα. Τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης στη Θεσσαλία ήταν μεγαλύτερα έως και πολλαπλάσια σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» (17-20/09/2020), καθώς και οι δύο κακοκαιρίες προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ζημιές από τον «Daniel» ανέρχονται στις 7.426, το ύψος των οποίων εκτιμάται πως αγγίζει συνολικά τα 372 εκατ. ευρώ. Με διαφορά, το μεγαλύτερο μερίδιο των ζημιών, δηλαδή περίπου 5.138, αφορά ασφαλίσεις περιουσίας, με το ποσό των αποζημιώσεων να φτάνει στα 364 εκατ. ευρώ, ενώ κοντά στα 7,7 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως ανέρχονται οι ζημιές από ασφαλίσεις αυτοκινήτων. Στις 43.000 αποτιμώνται οι ζημιές από ασφαλίσεις σκαφών και σε 61,5 χιλιάδες οι ασφαλίσεις μεταφορών.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα σε όλες τις κατηγορίες (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, τεχνικά έργα, έργα υποδομών εν λειτουργία, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις) των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 18,1 δισ. ευρώ. Λόγω των καταστροφών, περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας.

Ειδικότερα, στις εταιρείες δηλώθηκαν συνολικά 5.138 ζημιές για ασφαλίσεις περιουσίας, με το ποσό αποζημίωσης να ανέρχεται, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις, σε 364 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η μέση δηλωθείσα ζημιά υπολογίζεται σε 70.885 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό σε πλήθος ζημιών καταγράφηκε σε κατοικίες (43,3%) ενώ εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν και σε εμπορικές εγκαταστάσεις (36,5%), όπως αποτυπώνεται σε πίνακα της έρευνας.

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώθηκαν συνολικά 2.278 ζημιές ενώ το ποσό αποζημίωσης εκτιμάται ότι ανήλθε στα 7.736.080 εκατ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τις 3.396 ευρώ. Επίσης, κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων, δηλώθηκαν 6 ζημιές από ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής για τις οποίες το ποσό αποζημίωσης από τις εταιρείες εκτιμάται σε 42.750 ευρώ. Συνεπώς, η μέση δηλωθείσα ζημία έφτασε τις 7.125 ευρώ. Τέλος, ως προς τις ασφαλίσεις εμπορευμάτων, δηλώθηκαν 4 ζημιές με το ποσό αποζημίωσης να ανέρχεται σε 61.500 ευρώ, και τη μέση δηλωθείσα ζημιά να αγγίζει τις 15.375 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή