Μαγνήτης για ξένους επενδυτές η ελληνική αγορά εξοχικών μετά την άνοδο επιτοκίων

Μαγνήτης για ξένους επενδυτές η ελληνική αγορά εξοχικών μετά την άνοδο επιτοκίων

Η δυνατότητα απόκτησης εξοχικού χωρίς να χρειαστεί τραπεζικός δανεισμός αυξάνει το αγοραστικό ενδιαφέρον.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε στρατηγικό πλεονέκτημα της ελληνικής αγοράς εξοχικών κατοικιών εξελίσσεται η απότομη και μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εξέλιξη αυτή έχει ωθήσει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να εστιάσουν σε αγορές όπως η ελληνική, όπου είναι ακόμα εφικτή η απόκτηση εξοχικού χωρίς να χρειαστεί τραπεζικός δανεισμός, δηλαδή αποκλειστικά χρησιμοποιώντας τις προσωπικές τους αποταμιεύσεις.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Elxis, ελληνικής εταιρείας που ειδικεύεται στην αγορά αυτή και εδρεύει στην Ολλανδία, η νέα τάση έχει ως αποτέλεσμα τη σταθερή αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα. «Μετά την αύξηση των επιτοκίων, βλέπουμε ότι μεταξύ των πελατών μας έχει παγώσει η επιθυμία για τραπεζικό δανεισμό, στο πλαίσιο της απόκτησης ενός εξοχικού. Αυτό συμβαίνει επειδή το επιτόκιο του δανεισμού, ύψους 4%-5%, στην ουσία εκμηδενίζει την απόδοση που μπορεί να έχει ένας επενδυτής από την εκμετάλλευση της εξοχικής κατοικίας που αγοράζει», εξηγεί ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis. Το γεγονός ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες σε σχέση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων αγορών, λειτουργεί υπέρ της χώρας μας.

Επίσης, το ότι στην Ελλάδα η μέση τιμή πώλησης ενός νεόδμητου εξοχικού κινείται πέριξ των 300.000-350.000 ευρώ, την καθιστά ιδανική για τους Ευρωπαίους επενδυτές, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται πλέον αντιληπτό από όλο και μεγαλύτερη μάζα υποψήφιων αγοραστών. «Υπάρχει πολύ μεγάλη αξία στα εξοχικά της Ελλάδας, καθώς με ένα χαμηλό ποσό, συγκριτικά με άλλες αγορές, μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα, ή με θέα σε αυτήν, με πισίνα και όλες τις ανέσεις», σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδης.

Στο πλαίσιο αυτό υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια η ελληνική αγορά εξοχικών κατοικιών θα μπορούσε δυνητικά να προσελκύσει έως και 3 εκατ. υποψήφιους αγοραστές από χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αγγλία, η Ελβετία, η Αυστρία και το Βέλγιο. Υπολογίζεται ότι στις αγορές αυτές υπάρχουν πάνω από 300 εκατ. κάτοικοι που διαθέτουν 250.000-350.000 ευρώ με τη μορφή αποταμιεύσεων, ανησυχούν για τον πληθωρισμό και δεν μπορούν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο με τα χρήματα αυτά στη χώρα τους, χωρίς να καταφύγουν υποχρεωτικά σε δανεισμό.

Αυτό στρέφει κάποιους εξ αυτών σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, όπως π.χ. η απόκτηση εξοχικού στην Ελλάδα. «Με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς, είναι εφικτό να μπορέσει η ελληνική αγορά να απευθυνθεί σε ένα δυνητικό επενδυτικό κοινό της τάξεως των 3 εκατ. ανθρώπων. Για να γίνει αυτό ασφαλώς, θα πρέπει να αναπτυχθεί ο απαιτούμενος όγκος εξοχικών ακινήτων από τους κατασκευαστές, κάτι που σήμερα δεν υφίσταται, καθώς οι περισσότεροι εστιάζουν σε άλλες κατηγορίες ακινήτων», σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδης.

Αν όμως υπάρξει μεγαλύτερη έμφαση στην κατασκευή νέων εξοχικών, ιδίως σε περιοχές που σήμερα δεν έχουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, θα μπορέσει η ελληνική αγορά να απευθυνθεί σε ένα μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό. Σύμφωνα με την Elxis, η απόκτηση ενός εξοχικού στην Ελλάδα προσφέρει σήμερα τετραπλό όφελος. Ειδικότερα, προστατεύει τις αποταμιεύσεις από τον υψηλό πληθωρισμό, επιτρέπει ικανοποιητική απόδοση μέσω της εκμετάλλευσης του ακινήτου, συνδυάζεται με ίδια χρήση του κατόχου, ώστε να απολαμβάνει το σπίτι του τις ημέρες που το επιθυμεί και τέλος προσφέρεται και η προοπτική των μελλοντικών υπεραξιών, σε ενδεχόμενη μεταπώληση έπειτα από 5-10 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT