Διάθεση μεριδίου της HELLENiQ ENERGY

Διάθεση μεριδίου της HELLENiQ ENERGY

Δημόσιο πωλεί το 4%, όμιλος Λάτση το 6% – Πέμπτη ανοίγει το βιβλίο προσφορών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη θα ανοίξει, εκτός απροόπτου, το βιβλίο προσφορών για την πώληση ποσοστού έως και 12% της HELLENiQ ENERGY. Πωλητές είναι το ελληνικό Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση. Ειδικότερα, βασικοί μέτοχοι της HELLENiQ ENERGY, παλαιότερα γνωστής ως «Ελληνικά Πετρέλαια», είναι η Paneuropean Oil & Industrial Holdings (47%) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου – ΤΑΙΠΕΔ (35,5%), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε θεσμικούς (8,7%) και ιδιώτες (8,8%) επενδυτές.

Η Paneuropean θα διαθέσει ποσοστό 6% και το ΤΑΙΠΕΔ 4%. Υπάρχει ωστόσο η πρόβλεψη, εφόσον το επενδυτικό ενδιαφέρον κριθεί κατάλληλο, να δοθεί επιπλέον ποσοστό 2%, αναλογικά από τους δύο βασικούς μετόχους. Ως σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί η Goldman Sachs, ενώ για την Paneuropean η J.P. Morgan.

Μετά και τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος που προηγήθηκε, σήμερα αναμένεται να γίνει το λεγόμενο «Wall-crossing», το οποίο αναφέρεται στη διαδικασία παροχής στους ενδιαφερόμενους επενδυτές εκ των προτέρων πληροφοριών σχετικά με μια εισηγμένη εταιρεία, προκειμένου να υποβάλουν τις οικονομικές προσφορές τους.

Υπάρχει πρόβλεψη για διάθεση επιπλέον ποσοστού 2% εφόσον το επενδυτικό ενδιαφέρον κριθεί κατάλληλο.

Οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας επέλεξαν τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για να προχωρήσουν στην πώληση μέρους των μετοχών τους προκειμένου να επωφεληθούν του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί διεθνώς για την Ελλάδα. Κλίματος που αποδίδεται τόσο στους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σε τρεις εκ των τεσσάρων βασικών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, όσο και στην κεκτημένη ταχύτητα που έχει δημιουργήσει η επιτυχημένη διάθεση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Η συναλλαγή της διάθεσης ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών καθίσταται δυνατή άμεσα μετά την κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή τροπολογίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που προβλέπει πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε συναλλαγές επί των συμμετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του χωρίς να απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Συγκεκριμένα, στη σχετική τροπολογία αναφέρεται: «Ως προς τις συναλλαγές των παρ. 11 και 12, που λαμβάνουν χώρα σε Ρυθμιζόμενη Αγορά του ν. 4514/2018, εφαρμόζεται η περ. (γ) της παρ. Ι του άρθρου 325 του ν. 4700/2020 (Α 127), περί εξαιρέσεων από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι συναφείς αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου και του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, εφόσον λαμβάνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και κατ’ εφαρμογήν της κείμενης νομοθεσίας, θεωρούνται σύμφωνες με τους σκοπούς του Ταμείου, όπως αυτοί ορίζονται στην περ. α της παρ. 1 του άρθρου Ι και με τους κανόνες χρηστής διαχείρισης της περιουσίας του».

Με βάση τις τιμές κλεισίματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών χθες Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, η χρηματιστηριακή αποτίμηση της HELLENiQ ENERGY βρίσκεται στα επίπεδα των 2,276 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το 4% του ΤΑΙΠΕΔ αξίζει λίγο παραπάνω από 91 εκατ. και το 6% της Paneuropean 136,6 εκατ. Ωστόσο η διάθεση ποσοστών σε εισηγμένες χωρίς μεγάλα ποσοστά μετοχών στην ελεύθερη διασπορά συνήθως διατίθενται και με discount, αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές.

Σε επίπεδο εννεαμήνου, η HELLENiQ ENERGY εμφάνισε πωλήσεις 9,5 δισ. ευρώ (-13% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα), συγκρίσιμα EBITDA 968 εκατ. ευρώ (-15%) και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 496 εκατ. ευρώ (-34%). Συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, οι όγκοι πωλήσεων διύλισης αυξήθηκαν κατά 8%, σε περίπου 11,5 εκατ. μετρικούς τόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή