Αύξηση τελών χρήσης δικτύου φυσικού αερίου ζητάει η ΔΕΔΑ

Αύξηση τελών χρήσης δικτύου φυσικού αερίου ζητάει η ΔΕΔΑ

Το αίτημα της Italgas θα φέρει σημαντική επιβάρυνση για τους καταναλωτές

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλές αποδόσεις από τις επενδύσεις της περιόδου 2024-2026 στοχεύουν οι Ιταλοί μέτοχοι της ΔΕΠΑ Υποδομών, δρομολογώντας αναπροσαρμογές στα τέλη χρήσης δικτύου φυσικού αερίου, που οδηγούν σε σημαντικές επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Η ΔΕΔΑ, που αποτελεί το διάδοχο εταιρικό σχήμα της ΔΕΠΑ Υποδομών, μετά την ολοκλήρωση της εταιρικής αναδιάρθρωσης (μέσω της απορρόφησης των ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΕΔΑ Αττικής) από τους νέους μετόχους της Italgas, κατέθεσε στη ΡΑΑΕΥ αίτημα για WACC ύψους 9,99% για την τριετία 2024-26.

Σήμερα μάλιστα οι εκπρόσωποι της Italgas θα προσέλθουν στη ΡΑΑΕΥ για διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένονται σκληρές, αφού η πλευρά της ΡΑΑΕΥ έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της με το αίτημα, αντιπροτείνοντας WACC κάτω από 8,5%. Η ΡΑΑΕΥ έχει εγκρίνει ήδη WACC 8,57% για το 2023, πρώτο έτος της ρυθμιστικής περιόδου 2023-2026, κατ’ εξαίρεση και στο πλαίσιο νομοθετικής ρύθμισης που προώθησε το ΥΠΕΝ ενόψει της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους νέους μετόχους να επανεξετάσουν το επενδυτικό πρόγραμμα των τριών θυγατρικών.

Η Italgas επικαλείται την ευαισθησία της αγοράς λόγω πιθανών αναταράξεων, τον δανεισμό της και τη μόχλευση, επιχειρήματα που η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να αντικρούσει. Η ΡΑΑΕΥ και στην περίπτωση της ΔΕΔΑ, όπως και σε όλους τους διαχειριστές που λαμβάνουν ρυθμιζόμενο έσοδο, ακολουθεί τη φιλοσοφία τής κατά το δυνατόν συγκράτησης του κόστους για τους καταναλωτές, γραμμή που θα ακολουθήσει και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Αυτό που και η ΡΑΑΕΥ πάντως αναγνωρίζει είναι ότι η επιβάρυνση θα αυξάνεται όσο μειώνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου, αφού λιγότεροι καταναλωτές θα πρέπει να καλύψουν το κόστος επέκτασης των δικτύων.

Οι Ιταλοί μέτοχοι της ΔΕΔΑ ζητούν WACC ύψους 9,99%, ενώ η ΡΑΑΕΥ αντιπροτείνει WACC κάτω από 8,5%.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, ύψους περί τα 800 εκατ. ευρώ έως το 2027, υλοποιείται σε μια συγκυρία που κεντρικά χρηματοδοτούνται δράσεις εξοικονόμησης και εξηλεκτρισμού των ελληνικών νοικοκυριών (προγράμματα «Εξοικονομώ», «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», αντλίες θερμότητας κ.λπ.) στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, κάτι που οδηγεί αναγκαστικά σε αυξημένη επιβάρυνση των καταναλωτών φυσικού αερίου, παλαιών και νέων.

H πρώτη αναπροσαρμογή των τελών χρήσης δικτύου θα γίνει με την έγκριση του WACC της τριετίας 2024-2026, ανάλογα με το ύψος που τελικά θα κλείσει. Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτό το αίτημα της Italgas, η εταιρεία θα αναπροσαρμόσει και τις προβλεπόμενες αυξήσεις τελών από τα επενδυτικά προγράμματα των θυγατρικών της που έχει εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ στη βάση του WACC 8,57% του 2023. Οι αυξήσεις που έχει εισηγηθεί και τελούν υπό την έγκριση της ΡΑΑΕΥ κυμαίνονται από 2% έως και 31% στις ώριμες αγορές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και έως 56% για κάποιες περιοχές στην υπόλοιπη χώρα.

Για την επόμενη ρυθμιστική περίοδο (2027-2030) η Italgas θα καθιερώσει ενιαίο τιμολόγιο σε συνέχεια της ενοποίησης των θυγατρικών (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΕΔΑ Αττικής). Αυτό θα μεταφραστεί σε μεγάλες αυξήσεις για τους καταναλωτές της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, που λόγω υψηλής ανάπτυξης απολαμβάνουν σήμερα τα χαμηλότερα τιμολόγια, σε μικρότερες αυξήσεις για τους καταναλωτές της ΕΔΑ Αττικής και σε μειώσεις για τους καταναλωτές της ΔΕΔΑ, που είναι η εταιρεία με το μικρότερο πελατολόγιο αλλά με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια βάσει του προγράμματος ανάπτυξης που προωθούν οι Ιταλοί μέτοχοι. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι παλαιοί καταναλωτές θα επιδοτήσουν την επέκταση των δικτύων σε νέες περιοχές της χώρας και τις συνδέσεις των νέων καταναλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή