Στο 3% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, στο 9% στα τρόφιμα

Στο 3% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, στο 9% στα τρόφιμα

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 31% κατέγραψε το ελαιόλαδο, σε ετήσια βάση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χαμηλότερο ρυθμό αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή τον Νοέμβριο, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι καταγράφηκε αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών παντοπωλείου. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στελέχη των σούπερ μάρκετ, αν και υφίσταται μια σχετική ανακοπή στη ροή νέων τιμοκαταλόγων με ανατιμήσεις, υπάρχουν διαρκείς αυξήσεις τιμών στο ελαιόλαδο και στους χυμούς.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αποφασίσει να παρατείνει μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024 τόσο το μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού» όσο και αυτό του πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους σε τρόφιμα, καύσιμα, σχολικά είδη. Τον Δεκέμβριο, πάντως, τόσο οι καταναλωτές όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης και συνολικά η κυβέρνηση αναμένουν τα αποτελέσματα της επίδρασης που θα έχει στον πληθωρισμό η πρωτοβουλία της «μόνιμης μείωσης τιμής», στην οποία μέχρι στιγμής συμμετέχουν 1.286 προϊόντα από 100 εταιρείες. Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας υπέγραψε την υπουργική απόφαση για το «καλάθι των Χριστουγέννων», το οποίο θα εφαρμοστεί από τις 13 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 3 Ιανουαρίου 2024. Το εν λόγω «καλάθι», πρόσθετο στο «καλάθι του νοικοκυριού», περιλαμβάνει έξι κατηγορίες προϊόντων: γαλοπούλα, σοκολάτα, αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, βασιλόπιτα.

Οι χυμοί ακρίβυναν κατά 13,3%, τα φρούτα 12%, τα λαχανικά 10,8%, τα ψάρια 9,5% και τα κρέατα 8,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο του 2023 διαμορφώθηκε στο 3%, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και δη στο 9%. Μάλιστα, σε μηνιαία βάση ο υποδείκτης των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών κατέγραψε νέα αύξηση, έστω και οριακή, της τάξης του 0,1%. Αιτία οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο, 9,9% τον Νοέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, στα κατεψυγμένα λαχανικά (5%), στα ψάρια (4%), στους χυμούς φρούτων (1,6%). Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 18,3% τον Νοέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023.

Σε ετήσια βάση το προϊόν το οποίο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής είναι και πάλι το ελαιόλαδο, 31,4% τον Νοέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022, ακολουθούμενο από τους χυμούς (13,3%), τα φρούτα (12%), τα λαχανικά (10,8%), τα ψάρια (9,5%), τα κρέατα (8,1%). Μεγάλη αύξηση, της τάξης του 11,8%, καταγράφεται στα φαρμακευτικά προϊόντα. Σε υψηλά επίπεδα, επίσης, παραμένουν οι τιμές στον καφέ (6,8%), στα γαλακτοκομικά και αυγά (4,8%).

Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα. Κι αυτό διότι αν και οι τιμές των δημητριακών βρίσκονται σε καθοδική πορεία, δεν ισχύει το ίδιο για τις τιμές των γαλακτοκομικών, της ζάχαρης και των φυτικών ελαίων (φοινικέλαιο, σογιέλαιο κ.ά.), προϊόντα που έχουν πρωταρχικό ρόλο στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων. Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) παρέμεινε στις 120,4 μονάδες τον Νοέμβριο, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των φυτικών ελαίων, των γαλακτοκομικών και της ζάχαρης αντιστάθμισαν τις μειώσεις στις τιμές των δημητριακών και των κρεάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή