Αισιοδοξία για την Ελλάδα, αλλά όχι για την Ευρώπη

Αισιοδοξία για την Ελλάδα, αλλά όχι για την Ευρώπη

Να δούμε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από την αρχή, λέει ο Ευ. Μυτιληναίος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό για το μέλλον της Ευρώπης αλλά αισιοδοξία για την Ελλάδα εξέφρασε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας χθες στο φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου».

«Δεν είμαι αισιόδοξος για την Ευρώπη. Είμαι όμως αισιόδοξος για την Ελλάδα. Κι έχει ενδιαφέρον ότι οι προοπτικές, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, της Νότιας Ευρώπης είναι καλύτερες από αυτές της Βόρειας Ευρώπης», είπε ο επικεφαλής της Μytilineos. Oλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα πρέπει να το ξαναδούμε από την αρχή, από μηδενική βάση, τόνισε επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο διοικείται.

Μίλησε για ένα γραφειοκρατικό μοντέλο διοίκησης που «διορίζεται κάθε πέντε χρόνια και αποφασίζει για τα πάντα χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν» και υποστήριξε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να γίνει ένα «Κοινοβούλιο αρίστων», όπου το κάθε κόμμα θα στέλνει τα καλύτερα στελέχη του. Ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας. Ανέφερε μάλιστα ότι το μήνυμα που πήρε από κορυφαίους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην πρόσφατη συνάντηση με την πρόεδρο της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν ότι προτίθενται να μεταφέρουν ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεών τους εκτός Ευρώπης.

Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την απουσία αξιόλογης αντιπολίτευσης.

«Οσοι υποτίμησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2016, νομίζω ότι έχουν μετανιώσει πολύ πικρά. Απέδειξε, και το λέω με υπερηφάνεια σαν Ελληνας, ότι όχι απλώς μπορούσε, αλλά ήταν πολύ πιο έτοιμος από όσο πίστευαν. Εχουμε ίσως τον καλύτερο ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας, γι’ αυτό και τα πάμε καλύτερα από άλλες χώρες», είπε, ενώ υπογράμμισε ότι η έλλειψη αντιπολίτευσης εγκυμονεί κινδύνους για τη δημοκρατία. Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε πολύ επιτυχημένη την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, σημειώνοντας μάλιστα ότι «κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό, εκτός από κάποιους κατ’ επάγγελμα εθνικιστές».

Κορυφαίοι επιχειρηματίες προτίθενται να μεταφέρουν σημαντικό μέρος των επενδύσεών τους εκτός Ευρώπης.

Μιλώντας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εταιρειών στη λιανική και ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια συγκέντρωση του κλάδου για να μείνουν το πολύ πέντε εταιρείες που θα έχουν κρίσιμο οικονομικό μέγεθος για να μπορούν να σταθούν και να αντιμετωπίσουν κρίσεις». Καλούμενος να σχολιάσει τα χρωματιστά τιμολόγια σημείωσε ότι «αδικούμε τον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος έχει μεγάλη γνώση στα μακροοικονομικά και το έχει αποδείξει, χρειάζεται όμως χρόνο για να μπει πιο βαθιά στα ενεργειακά ζητήματα».

Ελλειψη εργαζομένων

Οσον αφορά τον τομέα των κατασκευών, είπε ότι είναι ένας τομέας που απασχολεί πολύ τον πρωθυπουργό, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι έχουν δοθεί επί πρωθυπουργίας του σχεδόν 15 δισ. ευρώ για έργα, τα περισσότερα από τα οποία είναι «κολλημένα». Σημείωσε επίσης ότι ένα από τα βασικότερα προβλήματα του κλάδου είναι η έλλειψη περίπου 200.000 εργαζομένων, αλλά και η ρευστότητα των εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή