Εγκρίθηκε η εξαγορά της πολωνικής Stella Pack από τον όμιλο Σαράντη

Εγκρίθηκε η εξαγορά της πολωνικής Stella Pack από τον όμιλο Σαράντη

Οι αρχές ανταγωνισμού της Πολωνίας έδωσαν το πράσινο φως για το ντιλ των 55 εκατ. ευρώ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέργειες αναμένεται να φέρει στον όμιλο Σαράντη η εξαγορά της πολωνικής Stella Pack, η οποία χθες έλαβε την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού της Πολωνίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο του 2022, έκτοτε ωστόσο εκκρεμούσε το πράσινο φως από τις αρχές ανταγωνισμού προκειμένου να ολοκληρωθεί η απορρόφηση της εταιρείας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.

Η εξαγορά της πολωνικής εταιρείας ειδών οικιακής χρήσης είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής ο όμιλος, με το τίμημα να κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην περιοχή των 55 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή προϊόντων οικιακής χρήσης (πλαστικές σακούλες απορριμμάτων, συσκευασίες τροφίμων), γεγονός που σημαίνει ότι η εξαγορά της πολωνικής εταιρείας ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική του. Η Stella Pack διαθέτει καθετοποιημένη μονάδα για την παραγωγή τέτοιων προϊόντων καθώς και γραμμή διαχωρισμού απορριμμάτων, με την οποία κατασκευάζει εσωτερικά δικό της ανακυκλωμένο πλαστικό, καλύπτοντας τις ανάγκες παραγωγής της.

Η εξαγορά ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής με την έτερη πολωνική εταιρεία του ομίλου, την Polipak. Η Polipak διατηρεί εργοστάσιο στην Πολωνία, από το οποίο παράγονται επίσης σακούλες απορριμμάτων για προϊόντα του ομίλου αλλά και private label σακούλες, κάτι που σημαίνει πως δεν αποκλείεται μελλοντικά να πραγματοποιείται τροφοδοσία της Polipak με πρώτη ύλη που παράγει η Stella Pack. Παράλληλα, αναμένονται συνέργειες και στα δίκτυα διανομής, με τη δραστηριότητα της πολωνικής εταιρείας να επικεντρώνεται κυρίως στην Πολωνία, αλλά και στη Ρουμανία, καθώς και στην Ουκρανία. Συνολικά, για τα επόμενα δύο χρόνια αναμένονται συνέργειες ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται πως η εξαγορά θα προσθέσει επιπλέον 78-80 εκατ. ευρώ τζίρο στα ταμεία του ομίλου.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα λειτουργικά κέρδη ΕΒΙΤDA της πολωνικής εταιρείας υπολογίζονται κοντά στα 8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης του ομίλου για την πορεία της φετινής χρονιάς, οι καθαρές πωλήσεις του Σαράντη θα ανέλθουν (χωρίς την εξαγορά της Stella Pack) στα 480 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 7,8% σε σύγκριση με το 2022, ενώ τα κέρδη προ τόκων και φόρων για φέτος αναμένονται στα 43 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 33,3% σε σύγκριση με τη χρονιά που προηγήθηκε.

Στο μεταξύ, ανοιχτή την πόρτα σε νέες εξαγορές αφήνει ο όμιλος, παρότι τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει δώσει έμφαση και στην οργανική ανάπτυξη, προσθέτοντας στον τζίρο του 100 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του νέου κέντρου διανομής του ομίλου στα Οινόφυτα, επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση τελικών αδειοδοτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT