Aegean: Αποφάσισε εξαγορά των warrants του Δημοσίου

Aegean: Αποφάσισε εξαγορά των warrants του Δημοσίου

Η αεροπορική θα καταβάλει το ποσό των 85,4 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 2 Ιανουαρίου 2024

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόκτηση των ιδίων τίτλων κτήσης μετοχών (warrants) που είχαν εκδοθεί υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ενέκρινε, χθες, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Aegean, που πραγματοποιήθηκε με ποσοστό απαρτίας 76,35%. Της πρότασης, αρχικά, του προέδρου της Aegean, Ευτύχη Βασιλάκη, και της χθεσινής απόφασης της γενικής συνέλευσης (για την απόκτηση των warrants) είχε προηγηθεί, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία, η δήλωση πρόθεσης από το Δημόσιο για την άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της Aegean.

Η Aegean είχε τη δυνατότητα να αποδεχτεί ή να απορρίψει τη δήλωση πρόθεσης του Δημοσίου εντός 60 ημερών από τη διατύπωσή της. Ως εκ τούτου, η αεροπορική αποφάσισε να καταβάλει στο Δημόσιο το ποσό των 85,4 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τα warrants, με τη συναλλαγή να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 2 Ιανουαρίου 2024.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τελειώνει ο κύκλος του κορωνοϊού με τον τρόπο αυτό. Χαρούμενοι, διότι το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει ένα πολύ σημαντικότερο ποσό από αυτό που αρχικά υπολόγιζε. Το Δημόσιο στήριξε την εταιρεία διότι μόνο φέτος έχουμε συνεισφέρει 350 εκατ. ευρώ μόνο στις υποδομές της χώρας», σημείωσε, χθες, ο κ. Βασιλάκης.

Η παροχή δικαιώματος κτήσης μετοχών στο Δημόσιο αποτέλεσε μία από τις δύο προϋποθέσεις που είχε απαιτήσει το ελληνικό Δημόσιο για τη χορήγηση στην Aegean, το 2021, κρατικής ενίσχυσης αξίας 120 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η δεύτερη προϋπόθεση προέβλεπε οι ιδιώτες μέτοχοι να συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου που θα οδηγούσε στην άντληση κεφαλαίων τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ. Η φετινή χρονιά, όπως είχε αναφέρει στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο κ. Βασιλάκης, θα ολοκληρωθεί με ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις για την Aegean, προς τους μετόχους της οποίας θα διανεμηθεί μέρισμα. Για τη φετινή χρήση προβλέπονται λειτουργικά κέρδη (Ebitda) 400 έως 415 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 200 εκατ. έως 215 εκατ. ευρώ. Εχει προηγηθεί το εννεάμηνο που ήταν το ισχυρότερο όλων των ετών, από πλευράς οικονομικών μεγεθών. «Η Aegean όχι μόνον ανέκαμψε πλήρως από την πανδημία, αλλά έχει ισχυροποιήσει τη συνολική θέση της στην αγορά και έχει καταγράψει σημαντική βελτίωση σε σχέση και με το 2019», είχε υπογραμμίσει ο πρόεδρος και CEO της Aegean.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή