Σύνταξη στα 62 με 40ετία για όσους έχουν χρέη 30.000 ευρώ προς ΕΦΚΑ

Σύνταξη στα 62 με 40ετία για όσους έχουν χρέη 30.000 ευρώ προς ΕΦΚΑ

Ποιες μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές πέρασαν την τελευταία στιγμή στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά της τροπολογίας για την απασχόληση μεταναστών πέρασαν πλέον οι διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο με μικρές αλλαγές της τελευταίας στιγμής, όπως η μείωση του ορίου ηλικίας για τη λήψη σύνταξης με χρέη έως 30.000 ευρώ, η πρόβλεψη πως το επίδομα μητρότητας θα είναι ακατάσχετο, η διετής περίοδος προσαρμογής των ταμείων αλληλοβοήθειας προκειμένου να αρθεί η υποχρεωτικότητα ασφάλισης, ψηφίζεται σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης «λύνει πάνω από 100 προβλήματα διαφόρων κλάδων και έχει θετικό πρόσημο». Μάλιστα, πριν από την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας οι αντιδράσεις προέρχονταν μόνο από τους εκπροσώπους των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ) και των ταμείων αλληλοβοήθειας. Και σε αυτόν τον τομέα υπήρξε μια μικρή αλλαγή, καθώς τελικά στην περίπτωση απόλυσης ο δικαιούχος θα μπορεί να λάβει το ασφάλισμά του χωρίς όριο ηλικίας. Πέρασαν όμως και αυτές οι αλλαγές, όπως και οι αντιδράσεις, σε δεύτερο πλάνο μετά την περασμένη Παρασκευή.

Χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα πέρασε και μια δεύτερη τροπολογία, που δίνει στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις επιπλέον ποσό της τάξης των 16 εκατ. ευρώ προκειμένου να λειτουργήσει ο «Ειδικός Λογαριασμός Επαγγελματικής Κατάρτισης» (ΕΛΕΚ) από τους κοινωνικούς εταίρους. Κύριος πόρος του ΕΛΕΚ είναι το 65% των εισφορών που κατέβαλαν εργαζόμενοι και εργοδότες για κατάρτιση και ανεργία, που θα καλύπτει:

α. Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

β. Κάλυψη υποδομών και ινστιτούτων για έρευνα και εκπαίδευση που έχουν ιδρυθεί ή θα ιδρυθούν με συμμετοχή της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, του ΣΕΤΕ, του ΣΒΕ, καθώς και τα λειτουργικά έξοδα της ΓΣΕΕ και της ΕΣΑμεΑ.

Στην πράξη, με την τροπολογία οι κοινωνικοί εταίροι λαμβάνουν υψηλότερο ποσό για την κατάρτιση και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις συνδικαλιστικές και ερευνητικές δομές. Από τη ρύθμιση εκτιμάται ότι ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ χάνουν σε ετήσια βάση περί τα 6,5 εκατ. ευρώ έκαστος.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, και ιδιαίτερα από την πρώτη ενότητα που αφορά την αναμόρφωση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, θα απαλειφθεί η αρχική πρόβλεψη για τη δυνατότητα λήψης της παροχής σε περίπτωση απόλυσης στα 55 έτη, έπειτα από 20 χρόνια ασφάλισης. Ετσι θα μπορεί κάποιος να λάβει το ασφάλισμά του ανεξαρτήτως ηλικίας.

Επίσης, ύστερα από έντονες αντιδράσεις των ταμείων αλληλοβοήθειας και κυρίως του ΤΑΥΦΕ (χθες πραγματοποίησαν 24ωρη πανελλαδική απεργία οι εργαζόμενοι στον τομέα φαρμάκου) η άρση της υποχρεωτικής ασφάλισης θα γίνει όχι το 2025, αλλά το 2026. Και μάλιστα μετά τη διενέργεια αναλογιστικής μελέτης για την τροποποίηση του καταστατικού τους και τη διαχείριση της προαιρετικότητας.

Σημαντική αλλαγή θεωρείται αυτή που αφορά το όριο ηλικίας ως προϋπόθεση λήψης σύνταξης με χρέη προς τον ΕΦΚΑ της τάξης των 30.000. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη, η διάταξη αφορά περίπου 10.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, για τους οποίους θα προβλέπεται όριο ηλικίας τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης και όχι τα 67. Επίσης θα γίνει ακατάσχετο το επίδομα μητρότητας ώστε να μην υπάρχει η ανησυχία ότι θα πάρει κάποιος το επίδομα και δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή