Το «σίριαλ» με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα λήξει μέσα στο επόμενο 6μηνο

Το «σίριαλ» με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα λήξει μέσα στο επόμενο 6μηνο

Αν. Σιάμισιης: Ή θα την εξαγοράσω ή θα τη συγχωνεύσω ή θα την πουλήσω

3' 5" χρόνος ανάγνωσης

Λύση για τη διαχείριση της συμμετοχής της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας αναζητεί η HELLENiQ ENERGY μετά την αναστολή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HELLENiQ ENERGY, μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις σχετικά με το 35% που κατέχει η εταιρεία στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην κατεύθυνση της εξαγοράς του από το Δημόσιο ή από τρίτο επενδυτή είτε ακόμη και του πλήρους ελέγχου της από τη HELLENiQ ENERGY.

Η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τον Ανδρέα Σιάμισιη δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια με άλλες προδιαγραφές και στόχους, που άλλαξαν στην πορεία και πλέον οι δραστηριότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ευθέως ανταγωνιστικές με αυτές της HELLENiQ ENERGY, αναφερόμενος στην επέκτασή της στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, όπου δραστηριοποιείται μέσω της Elpedison και στις ΑΠΕ.

«Ή θα την εξαγοράσω ή θα τη συγχωνεύσω ή θα την πουλήσω. Δεν γίνεται να τρέχω σε έναν δρόμο με δύο οχήματα, κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας παρά τη δικαστική εκκρεμότητα με την ELFE και το αμφισβητούμενης βιωσιμότητας του συμβολαίου της Gazrpom. «Δεν υπάρχουν εταιρείες χωρίς εκκρεμότητες και προβλήματα. Πάντα στη ζωή υπάρχουν αφορμές και λόγια για να σπρώξεις πίσω κάτι. Στο τέλος της ημέρας μπροστά πάνε οι εταιρείες και οι χώρες που αποφασίζουν ή έτσι ή αλλιώς. Δεν μπορείς να διαιωνίζεις προβλήματα».

Υπενθυμίζεται ότι η αποτίμηση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της HELLENiQ ENERGY κυμαίνεται μεταξύ 200-250 εκατ. ευρώ.

Το διυλιστήριο της Lukoil

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπό πώληση δραστηριότητα της Lukoil στη Βουλγαρία, ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι η HELLENiQ ENERGY παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με στόχο κυρίως να αποτρέψει το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων της ρωσικής εταιρείας με εξαγωγές προς την ελληνική αγορά.

«Οι δραστηριότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι πλέον ευθέως ανταγωνιστικές με αυτές της HELLENiQ ENERGY», τόνισε ο επικεφαλής της δεύτερης.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ενδιαφέρει να εξαγοράσουμε άλλο ένα διυλιστήριο, δεν συνάδει και με τη στρατηγική του πράσινου μετασχηματισμού μας, όμως επίσης δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν μας ενδιαφέρει ο ανταγωνισμός στην εσωτερική αγορά, γι’ αυτό και το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις», είπε ο κ. Σιάμισιης. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ρωσικές εταιρείες, όπως η Lukoil, δραστηριοποιούνται στις αγορές πάνω από την Ελλάδα, όπως η Βουλγαρία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία, στις οποίες η HELLENiQ ENERGY έχει επενδύσει, ενώ επισήμανε ότι πολλές φορές οι ρωσικές εταιρείες δεν λειτουργούν με οικονομικά κριτήρια.

Πράσινη ενέργεια

Στον τομέα των ΑΠΕ, η HELLENiQ ENERGY, όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης, εξετάζει ευκαιρίες για εξαγορές σε γειτονικές αγορές, στοχεύοντας σε πρώτη φάση τη βουλγαρική, όπου ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις για εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ αξιολογεί πάντως ως πολύ σημαντικό το πρόβλημα της δυναμικότητας των δικτύων και θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου από έργα που δεν πρόκειται να κατασκευαστούν.

Ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον του ομίλου για τα υπεράκτια αιολικά, τομέας στον οποίο έχει συμπράξει με την RWE. Εξετάζει όλες τις περιοχές που έχει υποδείξει η αρμόδια αρχή, ΕΔΕΥΕΠ, με το κατ’ αρχάς ενδιαφέρον να εστιάζεται στις περιοχές της Κρήτης και της Εύβοιας και στοχεύει σε έργα τουλάχιστον 600 MW. Σε σχέση με τον πετρελαιαγωγό Θεσσαλονίκης – Β. Μακεδονίας ο κ. Σιάμισιης εμφανίστηκε αισιόδοξος και εκτίμησε ότι μέσα στο 2024 θα επαναλειτουργήσει.

Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε, τέλος, και στην πρόσφατη διάθεση μετοχών της HELLENiQ ENERGY από το Δημόσιο και από την Paneuropean του ομίλου Λάτση, σημειώνοντας ότι επιτεύχθηκε ο στόχος για αύξηση της διασποράς της μετοχής. Σημείωσε ωστόσο ότι οι δύο μέτοχοι εξακολουθούν να κατέχουν το 71% της εταιρείας, ποσοστό που είναι υψηλό για εισηγμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT