Προειδοποίηση για τις εκταμιεύσεις πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Προειδοποίηση για τις εκταμιεύσεις πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος προκάλεσε καθυστερήσεις, επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο προϋποθέσεις θέτει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό του 2024: για το πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, προϋπόθεση είναι ρυθμός ανάπτυξης 2,5%-3% και για την επίτευξη του ρυθμού ανάπτυξης 2,9% της κυβερνητικής παραδοχής προϋπόθεση είναι η ταχύτατη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, η έκθεση του Γραφείου χτυπάει «καμπανάκι». «Οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται το 2023 σχετικά με την εκταμίευση των πόρων (σ.σ. του Ταμείου Ανάκαμψης) πρέπει να εκλείψουν και επιβάλλεται να επιταχυνθεί η απορρόφηση, ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό της χώρας, δηλαδή το έλλειμμα δαπάνης επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2022 ανέρχεται σε 9,05% του ΑΕΠ, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης», επισημαίνεται.

Μάλιστα, η έκθεση αναλύει τις αιτίες της καθυστέρησης, τονίζοντας ότι οι μεγαλύτερες αποκλίσεις συνολικών δαπανών συγκεντρώνονται από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2023, που αντανακλά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, προκειμένου να εκταμιευθούν πόροι. Υπογραμμίζεται, εξάλλου, ότι πέρα από τα δάνεια όπου η απορρόφηση είναι ισχυρή, πρέπει να «τρέξουν» και οι επιχορηγήσεις.

Επίσης, η έκθεση αναδεικνύει το πρόβλημα που επισημαίνει και η χθεσινή αξιολόγηση της Κομισιόν, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Τον Οκτώβριο, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν αυξημένες κατά 420 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2022. Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν στα 2,495 δισ. ευρώ και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στα 775 εκατ. ευρώ.

Την έκθεση παρουσίασε ο νέος συντονιστής του Γραφείου, καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς, ο οποίος μίλησε για δύο υστερήσεις της χώρας, με σημασία για τις αναπτυξιακές προοπτικές της: το επενδυτικό κενό, που αναφέρει και η έκθεση του Γραφείου, αλλά και τη χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επικαλέστηκε, μάλιστα, και τη σχετική πρόσφατη έκθεση του ΚΕΠΕ, σύμφωνα με την οποία η ελληνική παραγωγικότητα της εργασίας σε απασχολούμενους είναι περίπου στο 61% του μέσου όρου της Ε.Ε. και στο 55% του μέσου όρου της Ευρωζώνης των 19. Αντίστοιχα, η ελληνική παραγωγικότητα σε ώρες εργασίας είναι περίπου στο 49% του μέσου όρου της Ε.Ε. «27» και στο 43% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Σχετικά με την προχθεσινή συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, η έκθεση υπογραμμίζει ότι «αποτελεί μια θετική εξέλιξη, καθώς ξεκαθαρίζει το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ισχύει τα επόμενα χρόνια, προβλέπει υπό όρους εξαίρεση των αμυντικών δαπανών και επιτρέπει ηπιότερη μείωση του δημοσίου χρέους».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι η θετική αυτή εξέλιξη «δεν πρέπει να επιτρέψει εφησυχασμό, αλλά πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν ευκαιρία για να τρέξουμε πιο γρήγορα».

Σχετικά με τη μείωση των κόκκινων δανείων, η έκθεση του Γραφείου αναφέρει ότι η διαδικασία μεταβίβασής τους σε Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων «απαλλάσσει τις τράπεζες από προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού τους, όχι όμως και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που εξακολουθούν να οφείλουν αυτά τα ποσά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή