Κέρδη 571% το 2023 για εταιρεία της Ν. Κορέας

Κέρδη 571% το 2023 για εταιρεία της Ν. Κορέας

Η μετοχή της Ecopro εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στα 2.647 μέλη του δείκτη Bloomberg World Index φέτος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εταιρεία της Ν. Κορέας που παράγει εξαρτήματα για μπαταρίες είναι ο μεγάλος κερδισμένος του 2023 στα χρηματιστήρια του κόσμου, καθώς οι traders ποντάρουν δυναμικά σε οτιδήποτε σχετίζεται με τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η μετοχή της Ecopro εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στα 2.647 μέλη του δείκτη Bloomberg World Index φέτος, δίνοντας αποδόσεις 571%. Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, απέχει κατά πολύ από τη δεύτερη σε επιδόσεις μετοχή του δείκτη, την Kum Yang, η οποία είναι επίσης μια κορεατική εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο της τρέλας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Ecopro βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μιας αγοραστικής μανίας από τους επενδυτές λιανικής, που προκάλεσε τεράστιες διακυμάνσεις σε ορισμένες μετοχές της Νότιας Κορέας φέτος. Το ενδιαφέρον για τους κατασκευαστές μπαταριών της χώρας και τους προμηθευτές τους εκτινάχθηκε λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, μεταξύ των οποίων η τάση που έχουν οι επενδυτές λιανικής να συρρέουν όλοι μαζί σε μία τάση, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις από δημοφιλείς influencers του Youtube καθώς και ο αυξημένος έλεγχος από τις ΗΠΑ στους Κινέζους ανταγωνιστές του κλάδου.

Ετσι, η Ecopro είδε την τιμή της μετοχής της να εκτοξεύεται κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Για την ακρίβεια, εκτοξεύτηκε πάνω από τα 110.000 γουόν στις αρχές του 2023, έχοντας υπερδεκαπλασιάσει την αξία της σε επτά μήνες.

Η απότομη εκτίναξή της προσείλκυσε τους επενδυτές που κυνηγούν γρήγορες αποδόσεις, ενώ ανάγκασε τους short sellers που πόνταραν στην πτώση της, αφότου το P/E της ξεπέρασε το 500 το καλοκαίρι, να αγοράσουν επιθετικά (short squeeze).

Το ράλι της μετοχής πυροδοτήθηκε εν μέρει από τις προσδοκίες για υψηλότερες παραγγελίες μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα νωρίτερα μέσα στο 2023, αλλά τα κέρδη της Ecopro συνεχίστηκαν ακόμη και όταν ορισμένοι αναλυτές υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για τη ζήτηση. Η μετοχή έχει πλέον υποχωρήσει σχεδόν 50% από τα υψηλά της τον Ιούλιο.

Το ράλι της Ecopro φούσκωσε την περιουσία του ιδρυτή της, Lee Dong-chae, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για insider trading. Αυτός και η οικογένειά του είδαν την περιουσία τους να διογκώνεται κατά περίπου 3,3 δισ. δολάρια φέτος, στα 3,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Οσο για τον μεγάλο κερδισμένο της περασμένης χρονιάς, η PT Adaro Minerals Indonesia σημείωσε πτώση 19% το 2023, έπειτα από τις αποδόσεις του 1.595% που είχε σημειώσει το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT