Στον αέρα οι διμερείς συμβάσεις παραγωγών ΑΠΕ με τη βιομηχανία

Στον αέρα οι διμερείς συμβάσεις παραγωγών ΑΠΕ με τη βιομηχανία

Λόγω έλλειψης χωρητικότητας των δικτύων και μείωσης της τιμής αερίου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πρόβλημα της χωρητικότητας των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος ανατρέπει το θετικό έδαφος για την υπογραφή μακροχρόνιων συμβολαίων μεταξύ της βιομηχανίας και παραγωγών ΑΠΕ και τις προσδοκίες του κλάδου για μείωση του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με την Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), μετά την αναστολή της διαδικασίας χορήγησης όρων σύνδεσης στα έργα της κατηγορίας Β΄ (έργα που συνάπτουν συμβάσεις με τη βιομηχανία), αναιρείται το όποιο πλεονέκτημα είχαν οι βιομηχανίες της χώρας, η δυνατότητα δηλαδή δέσμευσης των παραγωγών ΑΠΕ να υπογράψουν διμερείς συμβάσεις (PPA) με μη οικιακούς καταναλωτές.

Οταν ξεκίνησε η σχετική συζήτηση γινόταν λόγος για έργα που θα ήταν σε λειτουργία το 2025. Ωστόσο, πλέον η προοπτική είναι τα έργα αυτά να τεθούν σε λειτουργία το 2027. Σημειώνεται ότι στα δεκαετή PPAs με σταθερή τιμή η βιομηχανία ανέμενε τα πρώτα χρόνια να βγάλει κέρδη και προς το τέλος των συμβάσεων να καταγράψει απώλειες. Πλέον οι τιμές που προσφέρονται στα PPAs είναι πολύ υψηλές και δεν βγαίνουν, ενώ ήδη παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα PPAs εμπεριέχουν τεράστιο επιχειρηματικό ρίσκο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΒΙΚΕΝ απέστειλε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη επιστολή ζητώντας τη θέσπιση μέτρων που θα διευκολύνουν τις βιομηχανίες στη σύναψη PPA. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας, αναφέρει στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ, ότι η Ε.Ε. απέρριψε κατ’ αρχήν το αίτημα της Ελλάδας για έγκριση μηχανισμού επιδότησης της βιομηχανίας για μέρος του κόστους, που προκύπτει από την προσαρμογή της καμπύλης παραγωγής ενός φωτοβολταϊκού στην καμπύλη λειτουργίας μιας βιομηχανίας (Green Pool), τότε είναι σαφές ότι η λύση των μακροχρόνιων πράσινων ΡΡΑ με Φ/Β εμπεριέχει μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο. Προτείνει, δε, στο υπουργείο να ασκηθεί μεγαλύτερη πολιτική πίεση στις Βρυξέλλες ώστε τελικά να εγκριθεί το μέτρο, ίσως με κάποιες παραλλαγές.

Στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες απορρίψουν οριστικά το Green Pool ή έστω κάποια παραλλαγή του, τότε οι βιομηχανίες εξετάζουν το ενδεχόμενο σύναψης ΡΡΑ με την κατηγορία εκείνων των παραγωγών ΑΠΕ που ενώ έχουν συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης με τον διαχειριστή των ΑΠΕ (ΔΑΠΕΕΠ), δύνανται να συμμετέχουν στην αγορά χωρίς να λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση για χρονικό διάστημα που ξεκινάει με τη λήψη της άδειας λειτουργίας και δεν υπερβαίνει τα δύο έτη.

Πλέον οι τιμές που προσφέρονται στα PPAs είναι πολύ υψηλές και δεν βγαίνουν.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, είναι προφανές ότι οι διετείς συμβάσεις μειώνουν το ρίσκο που έχουν οι δεκαετείς συμβάσεις. Πλην όμως δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί η δυνατότητα αυτή.

Εξίσου σημαντική θεωρεί η βιομηχανία τη θεσμοθέτηση μιας υποχρέωσης των παραγωγών ΑΠΕ να συνάπτουν ΡΡΑs με βιομηχανικούς πελάτες για ένα τμήμα της παραγωγής τους (π.χ. 50%), όπως προβλέπει και ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Εντονος είναι ο προβληματισμός της ΕΒΙΚΕΝ και για τις μεγάλες αυξομειώσεις τιμών στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιστολή της προς τον υπουργό επισημαίνει τον κίνδυνο «κανιβαλισμού των τιμών» λόγω της αθρόας διείσδυσης των Φ/Β, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από την αντίστοιχη αύξηση φορτίου στο σύστημα.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της, το 2023 το έσοδο ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ήταν κατά 25 ευρώ/MWh (shaping cost) μικρότερο ως προς τη μέση τιμή της αγοράς και αντιστοίχως το έσοδο ενός αιολικού ήταν κατά 8 ευρώ/MWh μικρότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή