ΕΦΚΑ: Εως τις 31 Ιανουαρίου η προθεσμία για 1,3 εκατ. μη μισθωτούς

ΕΦΚΑ: Εως τις 31 Ιανουαρίου η προθεσμία για 1,3 εκατ. μη μισθωτούς

Καλούνται να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το νέο έτος – Οι εισφορές θα είναι αυξημένες κατά το ύψος του πληθωρισμού

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική απόφαση, που θα καθορίσει το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης, καλούνται να λάβουν έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 οι περίπου 1,3 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, καθώς πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να ασφαλιστούν για το νέο έτος.

Οι εισφορές θα είναι και φέτος αυξημένες κατά το ύψος του πληθωρισμού, που επίσημα θα οριστικοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 12 Ιανουαρίου, όμως πρόκειται για τη μικρότερη επιβάρυνση σε σχέση τόσο με τις αυξήσεις του 2023 (9,6%) όσο και με τις υπόλοιπες αλλαγές, κυρίως στη φορολόγηση των εισοδημάτων τους με τεκμαρτό τρόπο. Στο υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα «κλειδώσει» στο 3,9%, όπως αναφέρεται και στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από τη Βουλή, και ήδη έχει σταλεί ειδοποίηση στους ασφαλισμένους προκειμένου να προχωρήσουν στην επιλογή της νέας ασφαλιστικής κατηγορίας, που θα καθορίσει άλλωστε και το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης.

Καθώς μάλιστα οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ξεκαθαρίζοντας ότι όσο χαμηλότερες είναι οι εισφορές τόσο χαμηλότερη και η μελλοντική σύνταξη, οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης τείνουν να επιλέγουν υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Ομως και σ’ αυτή την περίπτωση οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι λίγα χρόνια σε υψηλή κατηγορία δεν είναι αρκετά.

Επισημαίνουν δε ότι φέτος είναι ευκαιρία να ξεκινήσουν την επιλογή μιας κατηγορίας από την 3η και πάνω, καθώς οι αυξήσεις δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 3,9% με 4%. Ετσι, για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας και αυτοαπασχολούμενος που θα επιλέξει για κύρια ασφάλιση την πρώτη κατηγορία, θα καταβάλει μηνιαίως 239,23 ευρώ για κύρια σύνταξη (από 230,25 ευρώ φέτος), συν 10 ευρώ που είναι η εισφορά υπέρ ΔΥΠΑ, ίδια για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες ανεξαιρέτως.

Αντίστοιχα, η δεύτερη κατηγορία θα αυξηθεί κατά περίπου 11 ευρώ τον μήνα και θα ανέλθει στα 287,09 ευρώ, η τρίτη κατηγορία θα φτάσει τα 344,04 ευρώ, 13 ευρώ περισσότερα από τα 331,03 ευρώ που είναι τώρα. Η τέταρτη κατηγορία αναμένεται να ανέλθει στα 413,54 ευρώ (+15 ευρώ τον μήνα), η πέμπτη κατηγορία θα ανέλθει στα 495,56 (περίπου +19 ευρώ σε μηνιαία βάση) και η έκτη και τελευταία ασφαλιστική κατηγορία θα φτάσει τα 644,80 ευρώ, δηλαδή 24,20 ευρώ περισσότερα από τα 620,60 ευρώ που ήταν φέτος.

Ανάλογη επιβάρυνση, όμως, πρόκειται να υποστούν και οι αγρότες. Στην πρώτη κατηγορία το ασφάλιστρο θα αναπροσαρμοστεί στα 142,41 ευρώ (από 137,06 ευρώ φέτος) και θα φθάσει τα 386,20 ευρώ στην 6η κατηγορία, από 371,70 ευρώ το 2023. Αναπροσαρμογές θα γίνουν και στις εισφορές για επικούρηση, όπως και σ’ αυτές για εφάπαξ (όπου προβλέπεται).

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ, εφόσον ταυτοποιηθούν με τους κωδικούς Taxis και τον ΑΜΚΑ που διαθέτουν. Παράλληλα, θα πρέπει να δηλώσουν, εφόσον έχουν, την παράλληλη μισθωτή απασχόλησή τους.

Το πρώτο ειδοποιητήριο με τις νέες εισφορές θα το λάβουν στο τέλος Ιανουαρίου, με την υποχρέωση πληρωμής εντός του Φεβρουαρίου. Εάν κάποιος δεν υποβάλει αίτηση, θα παραμείνει στην ασφαλιστική κατηγορία που είναι ασφαλισμένος και φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή