ΤΕΚΑ: παράταση ενός έτους της εθελοντικής μετάβασης από ΕΦΚΑ

ΤΕΚΑ: παράταση ενός έτους της εθελοντικής μετάβασης από ΕΦΚΑ

Η διαδικασία παραμένει ανοικτή και το 2024 για τους νέους έως 35 ετών που είναι ασφαλισμένοι στο επικουρικό του e-ΕΦΚΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τις 31 ∆εκεμβρίου του 2024 θα μπορούν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών που εργάζονται ήδη και είναι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ να υποβάλουν αίτηση και να ενταχθούν στο νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό (ΤΕΚΑ), το οποίο μέσα σε 23 μήνες λειτουργίας του έχει 310.000 ασφαλισμένους και κεφάλαια της τάξης των 91 εκατ. ευρώ. Η σχετική διάταξη νόμου που παρέτεινε για ένα έτος την αρχική προθεσμία για προαιρετική μετάβαση από την επικούρηση του ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ ψηφίστηκε με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο Γεωργιάδη, καθώς κρίθηκε ότι λόγω των διαδοχικών εκλογικών διαδικασιών εντός του 2023 δεν ενημερώθηκαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, με αποτέλεσμα η μετάβαση να είναι περιορισμένη.

Πλέον, η διαδικασία θα παραμείνει ανοικτή κι εντός του 2024 για όσους ήδη εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να αιτηθούν την αλλαγή ασφαλιστικού φορέα επικούρησης, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ, αντί του e-ΕΦΚΑ υποβάλλοντας αίτηση στο be.teka.gov.gr | Πλατφόρμα 1.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νέου επικουρικού, με αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα ευρύτερης και πληρέστερης ενημέρωσης των ασφαλισμένων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ΤΕΚΑ και τα οφέλη της νέας επικουρικής ασφάλισης και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τους νέους ασφαλισμένους. Ειδικότερα, τον έλεγχο των αποταμιεύσεών τους και την απευθείας χρηματοδότηση της δικής τους σύνταξης.

Ηδη, εδώ και δύο χρόνια, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση, εντάσσονται στο ΤΕΚΑ.

Επιπλέον μέσω του be.teka.gov.gr | Πλατφόρμα 2, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες) που δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στον κλάδο επικουρικής, μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο ΤΕΚΑ χωρίς χρονικό περιορισμό εφόσον έχουν γεννηθεί από 1/1/1987.

Η διαδικασία υπαγωγής είναι απλή και σύντομη. Η είσοδος στην πλατφόρμα προϋποθέτει αρχικά αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών Taxisnet και στη συνέχεια τη συμπλήρωση του ΑΜΚΑ για διπλή ταυτοποίηση.

Οι ασφαλισμένοι επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία για τον κλάδο της επικουρικής, με δυνατότητα ανανέωσης ετησίως, όπως ισχύει και στην κύρια ασφάλιση. Το ύψος των εισφορών που επιλέγεται καθορίζει το τελικό ποσό της σύνταξης που θα προκύψει.

Η ασφάλιση στο ΤΕΚΑ ξεκινάει την πρώτη ημέρα του μήνα της αίτησης, π.χ. εάν η αίτηση υποβληθεί στις 26.02, η ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης είναι 01.02. Εφεξής, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα αναρτάται διακριτό ειδοποιητήριο ΤΕΚΑ και η εξόφληση των εισφορών θα πραγματοποιείται με τη χρήση διακριτού κωδικού πληρωμής (RF TEKA).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή