Συνωστισμός επενδυτών για επιδοτούμενα έργα αποθήκευσης ενέργειας

Συνωστισμός επενδυτών για επιδοτούμενα έργα αποθήκευσης ενέργειας

Στη δεύτερη δημοπρασία της αρμόδιας αρχής, ΡΑΑΕΥ, κατατέθηκαν 55 αιτήσεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον κατεγράφη και στη δεύτερη δημοπρασία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για επιδοτούμενα έργα αποθήκευσης ενέργειας (standalone μπαταριών).

Στη δημοπρασία κατατέθηκαν 55 αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 1.668 MW, που υπερκαλύπτουν κατά 5,7 φορές τη δημοπρατούμενη ισχύ των 300 MW.

Σε σχέση με το οικονομικό τους ύψος, εκτιμάται ότι oι προσφορές κυμαίνονται υψηλότερα από τον πρώτο διαγωνισμό, μια και η επενδυτική ενίσχυση είναι μειωμένη κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι από 200.000 ευρώ/MWh που ήταν στον πρώτο διαγωνισμό, μειώθηκε στα 100.000 ευρώ/ MWh στον δεύτερο.

Με τη δεύτερη αυτή δημοπρασία επιδιώκεται μια μεγαλύτερη διασπορά στις άδειες, γι’ αυτό και δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής εταιρείες που κλείδωσαν στον πρώτο διαγωνισμό έργα ισχύος 100 MW. Eτσι, εκτός δημοπρασίας έμειναν η HELLENiQ ENERGY, η ΔΕΗ και η Intrakat, που κάλυψαν το πλαφόν των 100 MW στον πρώτο διαγωνισμό. Εργα σε αυτή τη δημοπρασία διεκδικούν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ πολλών άλλων η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Mytilineos, ο όμιλος Κοπελούζου, η Elpedison, η More, η Enel, η EDF, η EDPR, η BayWa και η KiEFER.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΡΑΑΕΥ θα κάνουν το πρώτο ξεσκαρτάρισμα, ώστε να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των αιτημάτων μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2024, για να δημοσιοποιήσουν στις 8 Φεβρουαρίου την προσωρινή λίστα με τους επιλεγέντες και αποκλεισθέντες.

Οι σταθμοί αποθήκευσης που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς πρέπει να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία έως την 31η Δεκεμβρίου 2025. Οι μειοδότες του διαγωνισμού θα πρέπει να καταθέσουν στον Aνεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) αίτηση για ενεργοποίηση της σύνδεσης του συστήματος ή των συστημάτων τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025, αλλιώς καταπίπτει μερικώς η εγγυητική επιστολή έγκαιρης εκτέλεσης και θα υπολογίζεται κατά 20% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Αν υποβάλουν αίτηση σύνδεσης μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2025, καταπίπτει η εγγυητική επιστολή τους.

Η Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας είναι ύψους 150.000 ευρώ ανά μεγαβάτ μέγιστης ισχύος έγχυσης (ευρώ/MW) από 200.000 ευρώ/MW που ίσχυε στον πρώτο διαγωνισμό. Με τη συμπλήρωση πέντε ετών από την έκδοση της άδειας λειτουργίας κάθε μονάδας αποθήκευσης, το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής Καλής Λειτουργίας θα απομειώνεται κατά 50%. Η Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας επιστρέφεται εντός έξι μηνών από τη λήξη της περιόδου ενίσχυσης.

Επίσης, προβλέπεται ότι η ενίσχυση που θα χορηγείται δεν θα σωρεύεται με οποιαδήποτε άλλη κρατική ενίσχυση που αφορά ίδιες επιλέξιμες δαπάνες. Τα έργα αποθήκευσης που θα ενισχύονται στο πλαίσιο των διαγωνισμών θα μπορούν να συμμετέχουν σε μηχανισμό αποζημίωσης επάρκειας ισχύος. Ωστόσο, εφόσον εισαχθεί μηχανισμός αποζημίωσης επάρκειας ισχύος ο οποίος περιλαμβάνει και έργα που ενισχύονται στο πλαίσιο του παρόντος καθεστώτος, τυχόν έσοδα που προκύψουν από τον μηχανισμό αυτό θα απομειώνουν ισόποσα το ετήσιο έσοδο αναφοράς των έργων αυτών.

Μάλιστα, σε περίπτωση που απαιτηθεί ανάκτηση της ενίσχυσης, οι επιλέξιμες επιχειρήσεις οφείλουν να επιστρέψουν την καταβληθείσα ενίσχυση προσαυξημένη με το επιτόκιο ανάκτησης των παράνομων ενισχύσεων και δεν θα μπορούν να εισπράξουν νέα ενίσχυση έως ότου συμμορφωθούν πλήρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT