Μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Νοέμβριο

Μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Νοέμβριο

Οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 188,5 δισ. ευρώ, από 189,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά 904 εκατ. ευρώ καταγράφηκε τον Νοέμβριο, το σύνολο των οποίων σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ διαμορφώθηκε στα 188,5 δισ. ευρώ, από 189,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Τη μεγαλύτερη μείωση καταγράφουν οι καταθέσεις από επιχειρήσεις, η ρευστότητα των οποίων περιορίστηκε κατά 748 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον Οκτώβριο, στα 44,9 δισ. ευρώ, ενώ κατά 156 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, οι καταθέσεις των οποίων διαμορφώθηκαν στα 143,6 δισ. ευρώ.

Συνολικά από την αρχή του χρόνου οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα είναι αυξημένες κατά 4,3 δισ. ευρώ, αλλά σε 12μηνη βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, η αύξηση είναι μόλις 260 εκατ. ευρώ. Η σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 δείχνει ότι τη μεγαλύτερη αύξηση φέτος παρά την άνοδο του πληθωρισμού καταγράφουν οι καταθέσεις των νοικοκυριών, οι αποταμιεύσεις των οποίων ενισχύθηκαν κατά 3,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα η ρευστότητα των επιχειρήσεων ενισχύθηκε κατά 567 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το υψηλότερο επίπεδο καταθέσεων είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2022 με συνολικά υπόλοιπα 188,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 47,4 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, ενώ στα 141,3 δισ. ευρώ είχαν διαμορφωθεί οι καταθέσεις των νοικοκυριών.

Το 2023 χαρακτηρίστηκε από τις μεγάλες αποπληρωμές δανείων κυρίως από την πλευρά των επιχειρήσεων που συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό, οδηγώντας σε μείωση της ρευστότητάς τους κατά 2,5 δισ. ευρώ σε 12μηνη βάση. Αντίθετα, από την πλευρά των νοικοκυριών παρατηρείται αύξηση των καταθέσεων κατά 2,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι η άνοδος των επιτοκίων έχει οδηγήσει σε αύξηση των καταθέσεων που τηρούνται από τα νοικοκυριά σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, τα υπόλοιπα των οποίων αυξήθηκαν κατά 11,4 δισ. ευρώ, στα 36,5 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να έχει ανατρέψει τη σύνθεση των καταθέσεων των νοικοκυριών, που παραμένουν κατά κύριο λόγο σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Σε επίπεδο χρηματοδότησης η καθαρή ροή προς επιχειρήσεις, δηλαδή τα νέα δάνεια που δόθηκαν μετά τις αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών, ανήλθαν το 11μηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2023 στο 1,1 δισ. ευρώ, έναντι καθαρής ροής 7,9 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί συνολικά το 2022. Σύμφωνα, ωστόσο, με όλες τις εκτιμήσεις, μεγάλες εκταμιεύσεις αναμένεται να καταγραφούν τον Δεκέμβριο, καθώς το κλείσιμο της χρονιάς ευνοεί την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων συμβάσεων κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, η καθαρή ροή χρηματοδότησης για την αγορά ή την ανακαίνιση κατοικίας παρέμεινε το 11μηνο του 2023 αρνητική κατά 1 δισ. ευρώ, με συνέπεια τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων να υποχωρήσουν στα 28,4 δισ. ευρώ, από 29,5 δισ. ευρώ στην αρχή της χρονιάς. Ανάκαμψη, ωστόσο, σημειώνεται στην καταναλωτική πίστη με θετική ροή χρηματοδότησης 269 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα, έναντι μόλις 42 εκατ. ευρώ το 2022, ανεβάζοντας τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων κοντά στα 9 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT