Η ζήτηση μειώνεται, οι τιμές αυξάνονται

Η ζήτηση μειώνεται, οι τιμές αυξάνονται

Οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών ενισχύθηκαν στην Αττική κατά 14,8% το δ΄ τρίμηνο – Στο 9,9% η αύξηση των ενοικίων

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των ζητούμενων τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στην Αττική, κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2023, δείγμα των σταθερά υψηλών προσδοκιών των ιδιοκτητών ακινήτων, παρότι, όπως επισημαίνουν πλέον όλο και περισσότεροι μεσίτες, η ζήτηση εμφανίζει σημάδια «κόπωσης» τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη Spitogatos Property Index (SPI), στην Αττική καταγράφεται ετήσια αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών κατά 14,8%, έναντι αύξησης 13,6% κατά το τρίτο τρίμηνο. Η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 2.293 ευρώ/τ.μ., έναντι 2.230 ευρώ/τ.μ. που ήταν κατά το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης, κατά το τέταρτο τρίμηνο καταγράφεται αύξηση 9,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Υπενθυμίζεται ότι κατά το τρίτο τρίμηνο η μέση τιμή ενοικίασης είχε σημειώσει ετήσια αύξηση κατά 8,2%. Πλέον, το μέσο ζητούμενο ενοίκιο διαμορφώνεται σε 9,4 ευρώ/τ.μ., από 9,25 ευρώ/τ.μ. κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Μεταξύ των περιοχών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών πώλησης ξεχωρίζει με σημαντική διαφορά ο Πειραιάς.

Με βάση τα στοιχεία του SPI, η μέση ετήσια αύξηση κατά το τέταρτο τρίμηνο εκτοξεύτηκε σε 23,2%, με αποτέλεσμα η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης να αγγίζει πλέον τα 2.175 ευρώ/τ.μ., από 1.765 ευρώ/τ.μ. πριν από έναν χρόνο.

Στα προάστια του Πειραιά η μέση αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη με 25,2% και τη μέση ζητούμενη τιμή να αγγίζει τα 1.800 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.433 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά έχει γίνει ο νέος «υποδοχέας» επενδυτών από τρίτες χώρες, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια παραμονής μέσω του σχετικού προγράμματος, καθώς εξακολουθεί να προσφέρει τη σχετική δυνατότητα με όριο επένδυσης τα 250.000 ευρώ. Στον αντίποδα, στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και τα νότια προάστια, το ελάχιστο όριο επένδυσης έχει διπλασιαστεί πλέον σε 500.000 ευρώ, στρέφοντας τους ενδιαφερομένους επενδυτές σε άλλες περιοχές, προεξάρχοντος του Πειραιά.

Πλέον στην Αττική η μέση ζητούμενη τιμή για πώληση κατοικιών έχει διαμορφωθεί σε 2.293 ευρώ/τ.μ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν μεσίτες, αλλά και γραφεία που ειδικεύονται στα προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης, η απότομη αυτή αύξηση των ζητούμενων τιμών, δεν είναι ρεαλιστική. Ηδη πολλοί επενδυτές στρέφονται σε άλλες περιοχές, καθώς πολλά από τα προσφερόμενα προς πώληση ακίνητα δεν ανταποκρίνονται στις αξίες αυτές και δεν έχουν ιδιαίτερα επενδυτικά χαρακτηριστικά, καθώς π.χ. δεν είναι εύκολο να αξιοποιηθούν ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως συνέβαινε κατά κόρον με τα ακίνητα που αποκτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σημειώθηκε σταθεροποίηση των τιμών, στο πολύ υψηλό επίπεδο των προηγούμενων μηνών.

Ειδικότερα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώθηκε σε 10 ευρώ/τ.μ., αυξημένο κατά 10,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Στα βόρεια προάστια η μέση ζητούμενη τιμή ανήλθε σε 10,77 ευρώ/τ.μ. από 10 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 7,7%.

Οι υψηλότερες τιμές παραμένουν στα νότια προάστια, με 12 ευρώ/τ.μ., από 10,86 ευρώ/τ.μ., καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατά 10,5%. Η μεγαλύτερη άνοδος εντοπίζεται στον Πειραιά (κέντρο), όπου η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης έχει αυξηθεί κατά 17,4%, σε 9,6 ευρώ/τ.μ. από 8,18 ευρώ/τ.μ.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να γίνουν διορθώσεις των τιμών, ιδίως σε ό,τι αφορά τις ζητούμενες τιμές πώλησης, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σημαντική υστέρηση, σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνιών αγοραπωλησίας.

Οπως τονίζουν μεσιτικές πηγές, πολλοί ιδιοκτήτες έχουν υπερβολικά μεγάλες απαιτήσεις σε σχέση με την πραγματική αξία των κατοικιών τους και δεν εμφανίζουν διάθεση υποχώρησης ή διαπραγμάτευσης, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή οι ενδιαφερόμενοι, ιδίως όσοι προέρχονται από την εγχώρια αγορά, δεν είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν πολύ υψηλό τίμημα, ιδίως μετά τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή