Στο στόχαστρο φορολογικών αρχών η αγορά μεταχειρισμένων

Στο στόχαστρο φορολογικών αρχών η αγορά μεταχειρισμένων

Νέοι κανόνες για πωλήσεις μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες σε πολλές χώρες

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι πωλούν τα ρούχα τους δεύτερο χέρι μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες, οι φορολογικές αρχές της Βρετανίας αποφάσισαν να διεκδικήσουν μερίδιο από τα κέρδη αυτής της ταχέως αναπτυσσόμενης και προσοδοφόρας αγοράς. Απαιτούν, έτσι, από τις ψηφιακές πλατφόρμες να ενημερώνουν σχετικά με τις πωλήσεις μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης. Αρχής γενομένης από αυτόν τον μήνα, πλατφόρμες όπως η Vinted και η Depop υποχρεούνται να αναφέρουν τα κέρδη των χρηστών, καθώς θα φορολογείται οποιοδήποτε έσοδο άνω των 1.000 στερλινών. Το ίδιο καθεστώς θα ισχύει, άλλωστε, εφεξής και για τα κέρδη από τις πωλήσεις υπηρεσιών σε ψηφιακές πλατφόρμες του είδους Airbnb και Etsy.

Οπως τονίζει σε σχετικό ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η κίνηση των βρετανικών φορολογικών αρχών έπεται ανάλογων πρωτοβουλιών από τις Αρχές άλλων χωρών και εντάσσεται σε μια παγκόσμια τάση. Εχει προηγηθεί το 2022 απόφαση των αμερικανικών αρχών να αλλάξουν τη σχετική νομοθεσία και να μειώσουν δραματικά το ποσό πάνω από το οποίο οφείλουν οι φορολογούμενοι να ενημερώνουν σχετικά με τυχόν έσοδά τους από συναλλαγές μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Από τα 20.000 δολ. που ίσχυε μέχρι το 2022, τώρα το όριο είναι μόλις 600 δολ. ετησίως.

Η πανίσχυρη αμερικανική εφορία, η IRS, τόνισε τότε πως δεν αλλάζει το καθεστώς ως προς το ποιο ποσό είναι φορολογητέο και ότι με τη μείωση του ορίου διευκολύνεται να εντοπίζει τα εισοδήματα που αντλούνται μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι αμερικανικές φορολογικές αρχές έχουν αναβάλει δύο φορές την εφαρμογή των νέων κανόνων και η τελευταία ήταν τον Νοέμβριο. Η τάση υπερβαίνει, πάντως, τις Αρχές μεμονωμένων χωρών. Ο ΟΟΣΑ έχει δημοσιεύσει ένα πρότυπο κανόνων για τη ρύθμιση της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αυτής περιθωριακής οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας πολλοί άνθρωποι κερδίζουν χρήματα πουλώντας κάθε είδους προϊόντα και υπηρεσίες μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες, από μεταχειρισμένα ρούχα μέχρι μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Οι νέοι κανονισμοί της Βρετανίας βασίζονται ακριβώς σ’ αυτό το υπόδειγμα του ΟΟΣΑ και ενώ ισχύουν ήδη από τον τρέχοντα μήνα, οι πρώτες σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται για τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Από το περασμένο έτος, άλλωστε, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τα εισοδήματα που αντλούν οι χρήστες μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Ο ΟΟΣΑ έχει δημοσιεύσει ένα πρότυπο κανόνων για τη ρύθμιση της αναπτυσσόμενης αυτής ψηφιακής αγοράς, όπου πωλούνται κάθε είδους προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι νέοι κανόνες δεν αναμένεται, πάντως, να εφαρμοστούν σε πολλούς από τους πελάτες αυτών των συναλλαγών. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, στόχος των νέων κανόνων είναι να επιτευχθεί μεγαλύτερος έλεγχος στη φοροδιαφυγή, γι’ αυτό και η εφαρμογή τους αφορά κυρίως όσους χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες για να πουλήσουν προϊόντα και υπηρεσίες με σκοπό το κέρδος και όχι την απαλλαγή από ανεπιθύμητα είδη. Εν ολίγοις, ζητούμενο για τις φορολογικές αρχές είναι να μπορούν να ανιχνεύουν τα εισοδήματα όσων πωλούν μέσα από τις πλατφόρμες, όπως ακριβώς ανιχνεύουν και τα εισοδήματα των παραδοσιακών επιχειρήσεων. Οπως τόνισε προσφάτως ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης online αγοράς μόδας στην Ευρώπη, «πιστεύουμε πως οι περισσότεροι από τους πωλητές της πλατφόρμας μας δεν θα υπόκεινται σε φορολογία για τις πωλήσεις τους».

Ο λόγος για την πλατφόρμα Vinted, που έχει έδρα στη Λιθουανία και το 2021 υπερέβη την eBay, καθώς η αξία των εμπορευμάτων της έφτασε τα 2,75 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει πλέον το 40% της ευρωπαϊκής αγοράς του είδους. Η Vinted τονίζει μάλιστα πως η νομοθεσία που προωθεί τώρα η Βρετανία είναι παρόμοια με εκείνη που προωθούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ότι πρόκειται να ενημερώσει τους χρήστες της για οποιοδήποτε βήμα πρέπει να κάνουν. Παράλληλα, η βρετανική δημοφιλής εφαρμογή αγορών και πωλήσεων Depop, που το 2021 εξαγοράστηκε από την αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Etsy έναντι 1,6 δισ. δολ., εκτιμά πως οι κανόνες δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντική μερίδα των χρηστών της. Σύμφωνα με την Ανίτα Μπαλτσαντάνι, επικεφαλής του τομέα μόδας στη συμβουλευτική McKinsey, οι κινήσεις εθνικών και διεθνών κανόνων προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς εκτός από το αμιγώς οικονομικό κίνητρο των φθηνότερων αγορών, οι νεότερες γενιές έχουν αυξημένη ευαισθησία και στο ζήτημα της βιώσιμης μόδας μέσω και της ανακύκλωσης των προϊόντων.

Εξάλλου, οι μεγάλες μάρκες δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στον τομέα αυτόν, καθώς ανοίγουν τις δικές τους πλατφόρμες αγοραπωλησιών. Στην Ευρώπη η αγορά πωλήσεων από πωλητή σε πωλητή έφθασε τα 15 δισ. ευρώ μέσα στο 2022 και εκτιμάται πως μέχρι το 2026 μπορεί να φθάσει τα 21 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας αισθητά την ανάπτυξη που γνωρίζει συνολικά η αγορά μόδας και ειδών και υπηρεσιών ομορφιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή