Πώς θα γίνεται η παρακράτηση του 10% για εργαζομένους συνταξιούχους

Πώς θα γίνεται η παρακράτηση του 10% για εργαζομένους συνταξιούχους

Mε τη σύνταξη Ιανουαρίου, περίπου 50.000 συνταξιούχοι είδαν στην τσέπη τους το αποτέλεσμα της νέας ρύθμισης, που καταργεί την ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 30%

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλει ο εργοδότης στον ΕΦΚΑ θα γίνεται η παρακράτηση του ειδικού πόρου 10% για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Σε εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου, ήδη στο τέλος Δεκεμβρίου, με τη σύνταξη Ιανουαρίου, περίπου 50.000 συνταξιούχοι είδαν στην τσέπη τους το αποτέλεσμα της νέας ρύθμισης, που καταργεί την ποινή μείωσης της σύνταξής τους κατά 30%. Βέβαια, στο τέλος Ιανουαρίου ο εργοδότης τους θα πρέπει να κρατήσει από τον μισθό τους εισφορά 10% επιπλέον από τις προβλεπόμενες, προκειμένου να καταβληθούν στον ΕΦΚΑ έως το τέλος Φεβρουαρίου, με την παράλληλη υποβολή της σχετικής ΑΠΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ επεξεργάζονται τις αλλαγές που απαιτούνται, προκειμένου αφενός να ανοίξει μια ειδική πλατφόρμα στην οποία οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι θα δηλώσουν ότι εργάζονται ή ότι επιθυμούν να εργαστούν. Αντίστοιχα, θα πρέπει να υπάρξει στις ΑΠΔ ειδικό πεδίο, στο οποίο αυτόματα θα δηλώνεται ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είναι συνταξιούχος, προκειμένου να παρακρατείται το επιπλέον 10%. Ειδική πρόνοια θα πρέπει να υπάρξει και για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), καθώς σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο Γεωργιάδη, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργασθούν με τις προϋποθέσεις του πρώην ΙΚΑ και, μάλιστα, χωρίς να επιβαρύνονται με τον πόρο 10% υπέρ ΕΦΚΑ.

Να σημειωθεί ότι η κατάργηση της περικοπής του 30% της σύνταξης ισχύει για όλους τους συνταξιούχους που εργάζονται, από 1η Ιανουαρίου 2024. Στόχος είναι η τόνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων και η περαιτέρω αύξηση της νόμιμης και δηλωμένης συμμετοχής στην αγορά εργασίας, καθώς στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των απασχολουμένων συνταξιούχων είναι πολύ μεγαλύτερος από 50.000.

Ταυτόχρονα, βέβαια, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζομένους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζομένους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης.

Αντίστοιχα, από 1ης Ιανουαρίου θεσπίζεται για πρώτη φορά ενιαίος κανόνας για την απασχόληση των συνταξιούχων με αναπηρία. Μέχρι πρότινος, ένα άτομο με αναπηρία που παίρνει σύνταξη από τον π. ΟΑΕΕ δεν επιτρεπόταν να εργαστεί μετά τη συνταξιοδότησή του λόγω αναπηρίας. Το ίδιο ίσχυε και για τα υπόλοιπα ταμεία, πλην του π. ΙΚΑ. Εάν συνταξιοδοτείται από το π. ΙΚΑ, επιτρεπόταν υπό προϋποθέσεις να εργαστεί και μετά τη συνταξιοδότησή του λόγω αναπηρίας. Πλέον, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργασθούν με τις προϋποθέσεις του π. ΙΚΑ, χωρίς να επιβαρύνονται με τον νέο πόρο 10% υπέρ ΕΦΚΑ, που ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζομένους συνταξιούχους.

Να σημειωθεί εδώ, ότι το 10% είναι επιπλέον των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν και θα πρέπει ούτως ή άλλως να καταβάλλονται μέσω του εργοδότη στον ΕΦΚΑ.

Για τους μισθωτούς προβλέπεται η καταβολή πόρου ύψους 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως αυτές ορίζονται στη νομοθεσία.

Για τους μη μισθωτούς, το ύψος του πόρου διαφοροποιείται με βάση την υπαγωγή τους ή μη στην επικουρική ασφάλιση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη οικονομική μεταχείριση. Συγκεκριμένα, για υπαγωγή μόνον στην κύρια ασφάλιση καταβάλλεται πόρος, το ποσό του οποίου ισούται με το 50% της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας, ενώ σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση καταβάλλεται πόρος στον e-ΕΦΚΑ ύψους 40% στον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και 40% στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης. Κατ’ αναλογία των παραπάνω, ορίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές και ο πόρος για τους αγρότες, καθώς και για τους μισθωτούς μηχανικούς και τους έμμισθους δικηγόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT