Οι διαμαρτυρίες αγροτών στη δυτική Ευρώπη και οι πράσινες πολιτικές

Οι διαμαρτυρίες αγροτών στη δυτική Ευρώπη και οι πράσινες πολιτικές

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία είναι το τελευταίο επεισόδιο σε ένα αυξανόμενο κύμα αντιδράσεων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις που προκάλεσαν χάος στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα είναι το τελευταίο επεισόδιο σε ένα αυξανόμενο κύμα οργής για τις προσπάθειες προστασίας της ευρωπαϊκής φύσης από τη ρύπανση που προκαλούν οι φάρμες της. Τα τελευταία χρόνια οι αγρότες στη δυτική Ευρώπη πολέμησαν τις «πράσινες» πολιτικές που, όπως λένε, κοστίζουν υπερβολικά. Στην Ολλανδία, όπου οι αντιδράσεις ήταν πιο έντονες, μια δικαστική απόφαση για τις εκπομπές αζώτου το 2019 και η επακόλουθη εντολή να κλείσουν οι φάρμες και να μειωθούν τα ζώα προκάλεσαν επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες.

Στο Βέλγιο, παρόμοιες μάχες οδήγησαν σε μπλόκα στα κτίρια της Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2023. Και στην Ιρλανδία γαλακτοπαραγωγοί οργισμένοι για τους περιορισμούς αζώτου παρήλασαν με τις αγελάδες τους προς τα γραφεία υπουργών τον περασμένο μήνα. Στην Ισπανία, στην πιο θερμή χρονιά στην Ιστορία της, αγρότες βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης τον Ιανουάριο του 2023, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τον περιορισμό του νερού. Και στη Γαλλία, τον επόμενο μήνα, συνάδελφοί τους έφτασαν με τρακτέρ στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση φυτοφαρμάκων.

Ο «πόλεμος» έφτασε τώρα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει τις επιδοτήσεις στο αγροτικό ντίζελ. Για πολλούς αγρότες ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, μετά την ενεργειακή κρίση και την πανδημία. Κάποιοι λένε ότι αισθάνονται επιβαρυμένοι από τους κανόνες και υποτιμημένοι από τους κατοίκους των πόλεων, που τρώνε τα προϊόντα τους χωρίς να γνωρίζουν από πού προέρχονται. Σε γεωργικούς «γίγαντες», όπως η Ολλανδία και η Γαλλία, αγρότες εκφράζουν απογοήτευση για την πίεση των Αρχών να παράγουν λιγότερα, έπειτα από χρόνια ενθάρρυνσης για το αντίθετο.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές από την πλευρά τους λένε ότι δεν θέλουν να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά να ξοδεύονται με λιγότερο καταστροφικό τρόπο, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν τη ζημιά που θα προκληθεί στα αγροκτήματα, καθώς το κλίμα γίνεται λιγότερο φιλόξενο για τους ανθρώπους. Πάνω από το 80% των οικοτόπων στην Ευρώπη είναι σε κακή κατάσταση, σύμφωνα με την Κομισιόν, και οι αποδόσεις για ορισμένες καλλιέργειες έχουν ήδη πληγεί από τα σαθρά εδάφη, τη λειψυδρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Για ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εσχάτως, η πιο πιεστική απειλή είναι η προσοχή που έχουν προσελκύσει οι διαμαρτυρίες των αγροτών από ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα, καθώς και από ριζοσπαστικούς συνωμοσιολόγους, που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν το κίνημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT