Γερμανία: Αγροτικό κίνημα κατά του Σολτς – Η AfD εκμεταλλεύεται τις κινητοποιήσεις

Γερμανία: Αγροτικό κίνημα κατά του Σολτς – Η AfD εκμεταλλεύεται τις κινητοποιήσεις

Απέκλεισαν το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας αγρότες και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, που διαδήλωσαν κατά της ακρίβειας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας απέκλεισαν χθες 30.000 αγρότες και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, που διαδήλωσαν κατά της ακρίβειας και της σταδιακής κατάργησης της επιδότησης αγροτικών καυσίμων. Εκτός από τους αγρότες, που κατέβηκαν στη διαδήλωση με τα τρακτέρ τους, εργαζόμενοι πολλών άλλων κλάδων, όπως της αλιείας, της εστίασης και της διακίνησης προϊόντων απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από τη συνοικία των υπουργείων. Ο πρόεδρος του συνδικάτου αγροτών, Γιόακιμ Ρούκβιντ, κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια κατάργησης της επιδότησης καυσίμων, προειδοποιώντας ότι μεγάλος αριθμός αγροτών θα πτωχεύσει από την απόφαση αυτή. «Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να το αλλάξει. Μόλις η κυβέρνηση δώσει σημάδια ότι είναι έτοιμη να κάνει πίσω, τα τρακτέρ θα αποσυρθούν», είπε ο Ρούκβιντ.

Με αποδοκιμασίες έγινε δεκτός ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, εισηγητής της επίμαχης απόφασης για την επιδότηση καυσίμων, όταν ανέβηκε σε βάθρο για να μιλήσει στους διαδηλωτές. «Η διαμαρτυρία σας είναι θεμιτή και ειρηνική. Επαινώ τη συσπείρωσή σας», είπε ο υπουργός, αν και τα λόγια του πνίγηκαν κάτω από τις αποδοκιμασίες και τα σφυρίγματα των διαδηλωτών. «Η οργή σας βράζει εδώ και δεκαετίες και ξεπερνάει την επιδότηση καυσίμων. Πρέπει να μιλήσουμε. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, στην οποία πρέπει να συζητήσουμε από την αρχή ποιες είναι οι λειτουργίες του κράτους», είπε ο Λίντνερ.

Η χθεσινή διαδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση εβδομάδας συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων σε όλη τη Γερμανία, με επαγγελματικούς κλάδους –από τους μηχανολόγους θερμικών εγκαταστάσεων μέχρι και τους υδραυλικούς– να εκφράζουν τον θυμό τους για το υψηλό κόστος ενέργειας, την αυξανόμενη γραφειοκρατία, το δυσβάστακτο κόστος εργασίας και την έλλειψη κοινωνικού διαλόγου. Οι εκπρόσωποι της εστίασης, από τη μεριά τους, ζητούν την απόσυρση της πρόσφατης αύξησης του ΦΠΑ στα εστιατόρια από 7% σε 19% – η ανώτατη κλίμακα στη Γερμανία.

Γερμανία: Αγροτικό κίνημα κατά του Σολτς – Η AfD εκμεταλλεύεται τις κινητοποιήσεις-1
Γερμανοί αγρότες διαδήλωσαν χθες στο Βερολίνο κατά της περικοπής των επιδοτήσεων που απεργάζεται η τρικομματική κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς, παραλύοντας με τα οχήματά τους το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας. [REUTERS / LIESA JOHANNSSEN ]

Η απεργιακή κινητοποίηση επηρέασε και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής της εταιρείας Amazon, με τους εργαζομένους να αποκλείουν τις εγκαταστάσεις διαμαρτυρόμενοι για τις κακές συνθήκες εργασίας, αλλά και την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi, τα καταστήματα της οποίας έμειναν κλειστά χθες στη χώρα.

Πολλά από τα πανό και τις ομιλίες της χθεσινής διαδήλωσης επαναλάμβαναν τις κατηγορίες του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατά της κυβέρνησης για ευνοιοκρατία, υπεξαίρεση κρατικών πόρων και πολεμοκαπηλία. Ορισμένοι διαδηλωτές καλούσαν, σύμφωνα με την ανταπόκριση της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, σε διάλυση της κυβέρνησης και προκήρυξη νέων εκλογών. Αλλοι αγρότες είχαν προσέλθει στη διαδήλωση με φορτία κοπριάς, τα οποία σχεδίαζαν να αδειάσουν μπροστά στο κτίριο της ομοσπονδιακής βουλής – Μπούντεσταγκ. Υστερα από διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, όμως, οι αγρότες αποφάσισαν να μην πραγματώσουν τα δύσοσμα σχέδιά τους.

Ο προερχόμενος από τους Πράσινους υπουργός Γεωργίας Τσεμ Οζντεμίρ, έχει ταχθεί με τους αγρότες, κατηγορώντας τον Λίντνερ, μέλος του οικονομικά φιλελεύθερου κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), για κακά σχεδιασμένη πρόταση. «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το αγροτικό πετρέλαιο. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ζήτησε τη γνώμη των αγροτών», είπε ο Οζντεμίρ μιλώντας στην τηλεόραση πριν από τη διαδήλωση.

Τον κίνδυνο της πολιτικής εκμετάλλευσης των διαμαρτυριών από την Ακροδεξιά επισήμανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Ρόμπερτ Χάμπεκ: «Ακούω για φαντασιώσεις πραξικοπήματος, ενώ εξτρεμιστικές οργανώσεις σχηματίζονται και επιδεικνύουν εθνικιστικά σύμβολα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή