Φόρουμ στο Νταβός: Αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία

Φόρουμ στο Νταβός: Αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία

Τραπεζίτες και επιχειρηματίες διαπιστώνουν ισχυρές αντοχές στα πλήγματα

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω δύο πολέμων και των παρενεργειών τους και ενόψει επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη πολιτική αστάθεια, επικρατεί ένα παράδοξο στο Νταβός: οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ του κόσμου δηλώνουν αισιόδοξες, καθώς διαπιστώνουν πως η παγκόσμια οικονομία έχει επιδείξει και εξακολουθεί να επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές στα πλήγματα.

Την πρώτη ημέρα πλήρους προγράμματος στο Νταβός, ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγαγε σημαντική νίκη επί του εσωκομματικού αντιπάλου όταν εν μέσω του παγετού οι ψηφοφόροι έδωσαν στον τέως πρόεδρο το 51% των ψήφων. Στη διάρκεια των εργασιών του Νταβός, όμως, επιτροπή εμπειρογνωμόνων έθιξε ανοικτά το θέμα της ανησυχίας για το ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ. Και πάλι πάντως επισήμανε θετικά στοιχεία στην παγκόσμια οικονομία. Λίγες ώρες μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα, που καθιστά πλέον ρεαλιστικό το σενάριο μιας επανεκλογής του στην ηγεσία των ΗΠΑ με όσα μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, οι συμμετέχοντες στο Νταβός εξέφρασαν αισιοδοξία. Από τα στελέχη του ΔΝΤ και τους κεντρικούς τραπεζίτες, που υπογράμμισαν ότι προβλέπουν μια ομαλή προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας, μέχρι τους επιχειρηματίες, που τόνισαν πόσο σταθερά είναι τα αποθέματα της παγκόσμιας οικονομίας, η φετινή συνάντηση του Νταβός φάνηκε να αρχίζει σε κλίμα απαισιοδοξίας, αλλά υπάρχουν στιγμές χαράς και αισιοδοξίας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank, Τζέιμς φον Μόλτκε, επισήμανε πως «φαίνεται σαν να μην είναι αλήθεια» γιατί όχι μόνον οι οικονομίες αντέχουν, αλλά και οι χρηματαγορές είναι ανθεκτικές στις γεωπολιτικές κρίσεις, στις αυξήσεις των επιτοκίων και στη μάχη κατά του πληθωρισμού και η αντοχή τους είναι πραγματικά σθεναρή». Σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν πολλοί άλλοι στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μολονότι από το Νταβός του 2023 έχουν πολλαπλασιαστεί οι αστάθμητοι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες. Γενικότερα, επικράτησε αισιοδοξία για το πώς θα μπορέσει να συνεχιστεί το διεθνές εμπόριο παρά τις έντονες αναμνήσεις περί του πόσο αρνητικό περιβάλλον δημιούργησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Αισιοδοξία εξέφρασε, άλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος της DP World, σουλτάνος Αχμέντ μπιν Σουλαγιέμ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το εμπόριο έχει ισχυρές αντιστάσεις» και προέβλεψε ότι «θα συνεχιστεί ό,τι κι αν πρόκειται να γίνει».

Οι οικονομίες αλλά και οι χρηματαγορές είναι ανθεκτικές στις γεωπολιτικές κρίσεις, στις αυξήσεις των επιτοκίων και στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Ακόμη και χωρίς την προοπτική επανεκλογής του Τραμπ, οι εκλογές που πρόκειται να γίνουν εντός του έτους, όπου θα ψηφίσουν τα 2/5 του παγκόσμιου πληθυσμού, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και τους δύο πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, ήταν αρκετά για να έχουν ανησυχήσει η ελίτ στο Νταβός. Την περασμένη εβδομάδα, λίγες ώρες μετά την ανάρτηση ψευδούς είδησης στην ιστοσελίδα της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που οδήγησε σε σύντομη άνοδο του bitcoin, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα εμπειρογνωμόνων επί θεμάτων κινδύνου, που βλέπουν την παραπληροφόρηση και την ψευδή πληροφόρηση ως τη μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες τους για το μακροπρόθεσμο μέλλον, αφορούν κυρίως την υγεία του πλανήτη. Και όμως, το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία δείχνει να είναι σε θέση να πορευτεί μέσα από μια περίοδο άνευ προηγουμένου αυξήσεων των επιτοκίων εμπνέει στους βετεράνους του Νταβός την ελπίδα πως μπορούν να αντιμετωπισθούν με παρόμοια ευκολία και κάποια νέα πλήγματα.

«Βλέπουμε ένα σενάριο ομαλής προσγείωσης», δήλωσε ο οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Κοπίνατ, που ωστόσο τόνισε ότι «οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο έχουν αυξηθεί σημαντικά καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές απώλειες σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, που μιλώντας στο Bloomberg, υπενθύμισε ότι «πριν από ένα χρόνο επικρατούσε στο Νταβός ο φόβος πως θα είχαμε επιτάχυνση του πληθωρισμού και ύφεση, αλλά μάλλον έχουμε ξεφύγει και από τα δύο». Ο διευθύνων σύμβουλος της State Street Copr, Ρον Ο’ Χάνλεϊ, τόνισε πως «οι κεντρικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τη μάχη τους κατά του πληθωρισμού έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά μέσα σε μεγάλη αβεβαιότητα». Στον αντίποδα, όμως, ο καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ και μόνιμος θαμώνας του Νταβός, Κένεθ Ρογκόφ, ο οποίος προέβλεψε πως το 2024 δεν θα είναι τόσο καλά τα πράγματα όσο ήταν το 2023, αλλά ίσως να μην είναι ακριβώς άσχημα. Ηταν ωστόσο κατηγορηματικός όταν υπογράμμισε ότι είναι εσφαλμένη η πεποίθηση πως θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός και θα έχουμε ομαλή προσγείωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT