Μειώθηκε σημαντικά ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Μειώθηκε σημαντικά ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Είναι στο 4%, όταν πριν από περίπου ένα χρόνο είχε ξεπεράσει το 10%

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία αυξήθηκε οριακά τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας άνοδο πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο, καθώς μία τροποποίηση στη φορολογία των καπνικών προϊόντων εκτίναξε τις τιμές. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 4% τον τελευταίο μήνα του 2023 σε ετήσια βάση από το 3,9% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Παρά την απροσδόκητη άνοδο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αντιστοιχεί στα επίπεδα του βραδύτερου ρυθμού της τελευταίας διετίας και πολύ χαμηλότερα από ό,τι προέβλεπε η Τράπεζα της Αγγλίας για τα τέλη του 2023.

Προ ενός έτους περίπου, όταν ο δείκτης στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) είχε ξεπεράσει το 10%, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεσμεύθηκε έναντι των πολιτών να βελτιώσει την οικονομία, τη μετανάστευση και το σύστημα υγείας. Τα χθεσινά στοιχεία επαληθεύουν ότι ανταποκρίθηκε σε μία εκ των υποσχέσεών του, ήτοι στο να μειώσει κατά το ήμισυ τον πληθωρισμό. Κι αυτό αποτελεί μια απολύτως αναγκαία νίκη για την κυβέρνηση, επειδή ξεκινάει μια εκλογική χρονιά και το κόμμα του κ. Σούνακ υπολείπεται των αντιπάλων του στις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, ακόμη και όταν τα νοικοκυριά ανακουφίζονται από το ότι οι τιμές δεν αυξάνονται τόσο γρήγορα, η σωρευτική επίδραση του υψηλού πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι αισθητή. Λόγου χάριν, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν 26% τα τελευταία δύο χρόνια. Αν και στόχος του Ρίσι Σούνακ ήταν ο πληθωρισμός να περικοπεί στο μισό, η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχό του, επιδιώκει να φθάσει στο 2% και έχει αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια για τον λόγο αυτό. Η κατάσταση πάντως φαίνεται να αλλάζει αρκετά γρήγορα. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 2% μόλις τον Απρίλιο ή τον Μάιο, σύμφωνα με οικονομολόγους των Goldman Sachs, ING, Oxford Economics και άλλων. Συνεπώς, θα επιτυγχανόταν ο στόχος περίπου ενάμιση χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο από την Τράπεζα της Αγγλίας. Βέβαια, έχει σημασία κι αν θα παραμείνει στο 2%.

Η πτώση του δείκτη αποτυπώνει την πτώση των παγκόσμιων τιμών των αγαθών και της ενέργειας, «αντί για μια σημαντική επιβράδυνση στις υποκείμενες εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις», όπως ανέφερε ο Μάικλ Σόντερς της Oxford Economics και πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας. Η αύξηση των μισθών και οι πιέσεις στις τιμές των υπηρεσιών αναμένεται, όπως τόνισε, να υποχωρήσουν πιο αργά και ίσως διατηρηθούν πάνω από τα επίπεδα που συνάδουν με τον πληθωρισμό στο 2%.

Οσο για τους μελλοντικούς κινδύνους, αυτοί σχετίζονται με τα προβλήματα στη ναυτιλία. Ειδικότερα, τέλος, εκφράζονται φόβοι πως η καθοδική δυναμική του πληθωρισμού στο ΗΒ ίσως διακοπτόταν λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας τις τιμές ενέργειας και καταναλωτικών αγαθών εξαιτίας των προβλημάτων στον διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή