ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για κρίσεις ρευστότητας σε χώρες λόγω υπερδανεισμού

ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για κρίσεις ρευστότητας σε χώρες λόγω υπερδανεισμού

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του IIF, το παγκόσμιο χρέος έφτασε στο επίπεδο-ρεκόρ των 307,4 τρισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2023

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχίες ότι κάποιες χώρες που δανείστηκαν μεγάλα ποσά κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κρίσεις ρευστότητας εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Φέτος ανησυχούμε περισσότερο για τα προβλήματα ρευστότητας. Πολλές χώρες δανείστηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Hταν βραχυπρόθεσμος δανεισμός, ο οποίος τώρα πρέπει να αποπληρωθεί, επομένως οι κίνδυνοι ρευστότητας είναι κάτι που πρέπει να προσέχουμε», είπε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Ταμείου, Γκιτά Γκοπίνατ, μιλώντας στο Bloomberg από το Νταβός. Εκτίμησε, πάντως, ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι εστιασμένοι σε κάποιες χώρες και όχι συστημικοί.

Η πανδημία του κορωνοϊού και η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφεραν δημοσιονομική χαλάρωση σε πολλές χώρες, καθώς οι κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τώρα, οι κυβερνήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν αυτό τον υψηλό δανεισμό σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων, στο πλαίσιο της μάχης για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

«Τα χρέη είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Αυτό που με ανησυχεί πέρα από αυτό είναι ότι έχουμε προβλέψει δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία θα είναι υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία», σημείωσε η Γκοπίνατ. Το Νο2 του ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης για τις ευρείες συνέπειες της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής χαλάρωσης στην Ουάσιγκτον.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας, προφανώς, καθώς είναι μια από τις χώρες που παράγουν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, αλλά όταν ρίχνεις τόσο πολλά ομόλογα στην αγορά, μπορεί να ασκήσεις πιέσεις σε άλλα είδη χρηματοδότησης σε όλο τον κόσμο. Αυτό έχει επιπτώσεις για τις αναδυόμενες χώρες», εξήγησε.

Σημειώνεται ότι τον κώδωνα του κινδύνου για τα επίπεδα-ρεκόρ του παγκοσμίου χρέους έκρουσε τελευταία και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου, Τιμ Ανταμς. Στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Ανταμς τόνισε πως πρόκειται για «τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα» και απηύθυνε έκκληση προς τους αρμόδιους αξιωματούχους να το διευθετήσουν.

«Εχουμε πρόβλημα χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο. Εχουμε τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στη σύγχρονη Ιστορία εν καιρώ ειρήνης και αφορά επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κυβερνήσεις και περιφέρειες», τόνισε στο CNBC.

«Εχουμε τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα παντού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Εχουμε έλλειμμα στο 7% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε νηφαλιότητα και πρέπει να προσέξουμε πώς θα βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του IIF, το παγκόσμιο χρέος έφτασε στο επίπεδο-ρεκόρ των 307,4 τρισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2023, ενώ η αναλογία χρέους/ΑΕΠ στις αναδυόμενες αγορές άγγιξε ιστορικό υψηλό.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2023 το χρέος υπολογίζεται πως άγγιξε τα 310 τρισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT