Ενισχύσεις επιχειρήσεων σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο

Ενισχύσεις επιχειρήσεων σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 70% και αφορά επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 20.000 έως 100.000 ευρώ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιεύθηκαν δύο νέες δράσεις επιχειρηματικότητας μέσω του προγράμματος Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027, που στοχεύουν στην ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των Δήμων Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις δράσεις:

• Ιδρυση επιχειρήσεων και ενίσχυση νέων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε περιοχές εδαφικών σχεδίων δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, με προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ και δικαιούχους νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

• Ενίσχυση υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε περιοχές εδαφικών σχεδίων δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ και δικαιούχους υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι εν λόγω δράσεις (τύπου de minimis) ενθαρρύνουν επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών και καινοτόμων διαδικασιών στην παραγωγική διαδικασία, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εμφαση δίνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς προτεραιότητας της εθνικής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης.

Τα επενδυτικά σχέδια αφορούν επιχορηγούμενο προϋπολογισμό από 20.000 έως 100.000 ευρώ, με το ποσοστό ενίσχυσης να ανέρχεται στο 70%. Στις επιλέξιμες δαπάνες των δράσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος, εξοπλισμός και μεταφορικά μέσα, παροχή υπηρεσιών και δαπάνες λογισμικού.

«Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές μετάβασης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έμπρακτη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», δήλωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης. Ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι η 8η Φεβρουαρίου με καταληκτική ημερομηνία την 8η Απριλίου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) και για την αξιολόγησή τους θα εφαρμοστεί η συγκριτική αξιολόγηση.

Οι δημοσιεύσεις έχουν αναρτηθεί στους διαδικτυακούς ιστοτόπους της ΕΥΔΑΜ www.eydam.gr, του ΕΣΠΑ 2021-2027 www.espa.gr και του ΕΦΕΠΑΕ www.efepae.gr και των εταίρων του με γεωγραφική αρμοδιότητα τις περιοχές εδαφικών σχεδίων δίκαιης μετάβασης. Συγκεκριμένα:

α) Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ Kepa-anem.gr.

β) Για τους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων www.diaxeiristiki.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT