Οι παράδοξοι «κανόνες» της ελληνικής αγοράς κατοικίας

Οι παράδοξοι «κανόνες» της ελληνικής αγοράς κατοικίας

Ακόμη και όταν αυξάνεται η προσφορά κατοικιών προς πώληση, οι τιμές συνεχίζουν να απογειώνονται

οι-παράδοξοι-κανόνες-της-ελληνικής-562840975

Σταθερά χαμηλή παραμένει η προσφορά κατοικιών προς πώληση στην Αττική, αλλά ακόμη περισσότερο στη Θεσσαλονίκη, καθώς η ζήτηση παραμένει υψηλή και οι νέες οικοδομές είναι λιγοστές, ενώ πωλούνται και σε τιμές που είναι δύσκολο να προσεγγίσει η πλειονότητα του εγχώριου αγοραστικού κοινού, πέριξ των 3.500-4.500 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο. Την ίδια στιγμή, οι τιμές πώλησης συνεχίζουν να αυξάνονται με διψήφια ποσοστά, ακόμη και σε περιοχές όπου υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των πωλούμενων ακινήτων.

Αθήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αγγελιών της «Χρυσής Ευκαιρίας», στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκε πτώση κατά 7,6% του αριθμού των προς πώληση κατοικιών, οι οποίες περιορίστηκαν σε 63.892 ακίνητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ζητούμενες τιμές συνέχισαν να κινούνται έντονα ανοδικά, σημειώνοντας αύξηση κατά 11,73%, σε 2.326 ευρώ/τ.μ. Τη μεγαλύτερη μείωση καταγράφουν τα μικρότερης επιφάνειας διαμερίσματα (έως 80 τ.μ.), ο αριθμός των οποίων υποχώρησε κατά 10,5%, σε 36.686, ενώ οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά 14%, σε 2.112 ευρώ/τ.μ. Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση σημαντικού μέρους του αποθέματος των κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας διαδραμάτισε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να πωληθούν περισσότερα ακίνητα και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι τιμές.

Στον αντίποδα, στο Περιστέρι, που επίσης ήταν μια περιοχή που διέθετε αρκετά ακίνητα που ήταν κατάλληλα για το σχετικό πρόγραμμα, καταγράφεται αύξηση της προσφοράς αλλά και των ζητούμενων τιμών. Συγκεκριμένα, η προσφορά αυξήθηκε κατά 26,13%, σε 4.098 ακίνητα, και οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 14,2%, σε 1.830 ευρώ/τ.μ. Φαίνεται λοιπόν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή παρατηρείται έντονη αναντιστοιχία ανάμεσα στις προσδοκίες των πωλητών και εκείνες των αγοραστών, που δεν μοιάζουν πρόθυμοι να δαπανήσουν τα ποσά που ζητούνται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το απόθεμα των προς πώληση κατοικιών.

Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να συμβαίνει και σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. στην Αγία Παρασκευή, όπου οι προς πώληση κατοικίες αυξήθηκαν κατά 15,3%, σε 4.131, ενώ αύξηση κατά 11,7% σημειώθηκε και στη μέση ζητούμενη τιμή, η οποία αγγίζει πλέον τα 3.271 ευρώ/τ.μ., απέχοντας πλέον ελάχιστα από περιοχές όπως π.χ. η Κηφισιά, όπου η μέση τιμή άγγιξε τα 3.376 ευρώ/τ.μ. (αλλά με το εκεί απόθεμα να μειώνεται κατά 8,4%).

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μαρούσι, όπου η προσφορά παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητη σε 4.250 ακίνητα κατά τη διάρκεια του 2023. Κατά το ίδιο διάστημα, όμως, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 11,45%, σε 3.031 ευρώ/τ.μ., κάτι που οφείλεται τόσο στη σταθερά υψηλή ζήτηση όσο και στην προσθήκη ορισμένων νέων οικοδομών στο απόθεμα των προς πώληση κατοικιών.

Πειραιάς

Στον Πειραιά, που αποτελεί την περιοχή με τη δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση πωλούμενων κατοικιών μετά την Αθήνα, παρατηρείται αύξηση της προσφοράς κατά 6,75%, σε 11.606 ακίνητα, αλλά και άνοδος των τιμών κατά 12,9%, σε 2.180 ευρώ/τ.μ. Ωστόσο, σύμφωνα και με τα στοιχεία του Spitogatos Insights, σε κάποιες επιμέρους περιοχές του Πειραιά με υψηλή ζήτηση, όπως π.χ. η Καλλίπολη – Φρεαττύδα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 36,3% σε διάστημα μόλις 12 μηνών, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται πλέον σε 2.700 ευρώ/τ.μ. Αύξηση κατά 36% καταγράφεται επίσης στη Δραπετσώνα.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι ο Πειραιάς αποτελεί πλέον τον βασικό «υποδοχέα» των ενδιαφερόμενων ξένων επενδυτών του προγράμματος «χρυσή βίζα». Αυτό οφείλεται στον αποκλεισμό των μέχρι πρότινος δημοφιλέστερων περιοχών, δηλαδή του κέντρου της Αθήνας και των νοτίων προαστίων, όπου από τις αρχές Αυγούστου του 2023 ισχύει πλέον νέο, διπλάσιο, ελάχιστο όριο επένδυσης, από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ. Επιπλέον, στον Πειραιά έχουν αρχίσει να αυξάνονται και οι νέες οικοδομές, καθώς αρκετοί κατασκευαστές επιχειρούν να αναπτύξουν νέα διαμερίσματα που θα απευθύνονται στους ξένους αγοραστές μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα».

Νότια προάστια

Οσον αφορά τα νότια προάστια, φαίνεται πως συνεχίζεται ακάθεκτο το ράλι τιμών ακόμη και στο υφιστάμενο επίπεδο, καθώς στις περιοχές αυτές υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο από ξένους όσο και από Ελληνες.

Ετσι, π.χ. στο Ελληνικό, το απόθεμα των προς πώληση κατοικιών μειώθηκε κατά 18% πέρυσι, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή αυξήθηκε κατά 10,3%, σε 4.783 ευρώ/τ.μ. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στη γειτονική Γλυφάδα, όπου η προσφορά υποχώρησε κατά 7,1%, σε 11.043 ακίνητα, ενώ η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 12,35%, σε 4.676 ευρώ/τ.μ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ο πολύ μεγάλος αριθμός πωλούμενων κατοικιών (παρά τη μείωση), μεγάλο μέρος των οποίων είναι νεόδμητα. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, κάτι που αντανακλάται και στον υψηλό αριθμό των προς πώληση κατοικιών.

Καλλιθέα

Από τις περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις ξεχωρίζει η Καλλιθέα, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά σχεδόν 20%, σε 2.515 ευρώ/τ.μ., τη στιγμή που η προσφορά κατοικιών σημείωσε μικρή υποχώρηση κατά 1,5%, σε 7.024 ακίνητα. Στελέχη της αγοράς ακινήτων σημειώνουν τη σταθερά υψηλή ζήτηση στην περιοχή και το έλλειμμα ποιοτικών ακινήτων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι επενδύσεις σε νεόδμητα, όπου βέβαια είναι εφικτό κάτι τέτοιο, λόγω της έλλειψης οικοπέδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή