Το Costa Navarino γίνεται προορισμός οινοτουρισμού

Το Costa Navarino γίνεται προορισμός οινοτουρισμού

Δημιουργείται οινοποιείο στους αμπελώνες της οικογενείας Κωνσταντακόπουλου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο επισκέψιμο οινοποιείο, «καρπός» της συνεργασίας της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino) και της Premia Properties, στο Μουζάκι Τριφυλίας, που ανακοινώθηκε χθες. Κίνηση η οποία, όχι μόνο θα δώσει μια νέα ζωή στους ιστορικούς αμπελώνες της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, αλλά που φιλοδοξεί να μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή –η οποία ήδη προσελκύει τουρισμό υψηλού εισοδηματικού επιπέδου– και σε περιοχή οινοτουρισμού, επίσης υψηλού επιπέδου. «Θέλουμε να φτιάξουμε ένα μικρό ελληνικό Antinori», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Ηλίας Γεωργιάδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sterner Stenhus, όπου ανήκει η Premia Properties, παραπέμποντας σε ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά παγκοσμίως οινοποιεία, το Antinori στην Τοσκάνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη επένδυση του ομίλου των αδελφών Γεωργιάδη –ομογενών επιχειρηματιών από τη Σουηδία– στον κλάδο του οίνου. Το 2022 είχαν πάρει τον έλεγχο της οινοποιίας «Ι. Μπουτάρης και Υιός», γλιτώνοντάς τη από την πτώχευση, ενώ στην παρούσα φάση βρίσκονται σε συζητήσεις με τις τράπεζες, διερευνώντας το ενδεχόμενο να αναλάβουν και την οινοποιία «Τσάνταλης», η οποία επίσης έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση.

Χθες, λοιπόν, η ΤΕΜΕΣ και η Premia Properties ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε στρατηγική συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη των αμπελώνων Navarino Vineyards. Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει ότι η Premia Properties, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, θα αποκτήσει το 50% της εταιρείας Navarino Vineyards, η οποία μέχρι σήμερα είναι 100% θυγατρική της ΤΕΜΕΣ Α.Ε.

Το οινοποιείο θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο συνεργασίας των ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino) και Premia Properties, στο Μουζάκι Τριφυλίας.

Θα ιδρυθεί επίσης νέα εταιρεία με βασικό μέτοχο τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. (πρόκειται για την εταιρεία του ομίλου Sterner Stenhus στην οποία ανήκει η «Ι. Μπουτάρης και Υιός», καθώς και το νερό «Ιόλη», που ανήκε πρώτα στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία) και συμμετοχή της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. με 25%, η οποία θα ενοικιάσει τους αμπελώνες και τις εγκαταστάσεις του νέου οινοποιείου και θα αναλάβει την παραγωγή και εμπορία υψηλής ποιότητας κρασιών. Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η αξία των αμπελώνων και του νέου οινοποιείου, μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.

Το οινοποιείο που θα κατασκευαστεί θα είναι έκτασης περίπου 4.000 τ.μ. και θα βρίσκεται στην περιοχή που είναι οι αμπελώνες, στο Μουζάκι Τριφυλίας, σε απόσταση μισής ώρας με το αυτοκίνητο από το Costa Navarino. Θα έχει παραγωγική δυναμικότητα που θα ξεπερνάει τις 300.000 φιάλες ετησίως. Στο οινοποιείο δεν θα παρέχονται υπηρεσίες παροχής καταλύματος, καθώς υπάρχει το Costa Navarino, αλλά στόχος είναι να σχεδιαστούν συνδυαστικές υπηρεσίες – εμπειρίες τουρισμού και οινοτουρισμού.

Οι αμπελώνες καλύπτουν έκταση 600 στρεμμάτων. Εγινε διατήρηση και ανασύσταση των αμπελώνων με διεθνείς ποικιλίες, όπως Καμπερνέ Σοβινιόν, Σαρντονέ, Σιρά και Μερλό, που υπάρχουν στην Τριφυλία ήδη από τη δεκαετία του ’80. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε αναμπέλωση τμημάτων με ελληνικές ποικιλίες, όπως Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη, Ασύρτικο, Κυδωνίτσα και Μαλαγουζιά, για τον εμπλουτισμό της οινικής παραγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή