Απρόοπτα και δεκάδες πάρτι στο φετινό Φόρουμ του Νταβός

Απρόοπτα και δεκάδες πάρτι στο φετινό Φόρουμ του Νταβός

Κόμβος συναντήσεων το Hilton, συνεδριάσεις σε ιατρεία, ακόμη και σε εκκλησίες

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προβολείς στο Νταβός έσβησαν, οι CEO, τα μέλη βασιλικών οικογενειών και οι πολιτικοί εγκατέλειψαν το θέρετρο των Αλπεων και οι επίσημες ανακοινώσεις που εκδόθηκαν για μία ακόμη χρονιά απηύθυναν έκκληση για ένα μέλλον ειρηνικό, ισότιμο και πιο «πράσινο». Οπως συμβαίνει όμως συνήθως, τα πιο ενδιαφέροντα συνέβησαν και φέτος στα παρασκήνια, στα πάρτι που διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, το «λόμπινγκ» στις ουρές αναμονής έξω από τις τουαλέτες και στα δεκάδες απρόοπτα που ως είθισται διαρρέουν όταν ολοκληρωθεί η διοργάνωση.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (WEF) δεν έχει αρκετούς χώρους συνάντησης για όλους τους συμμετέχοντες, κάθε γωνιά λοιπόν που μπορεί να φιλοξενήσει ένα τραπέζι και μερικές καρέκλες μετατρέπεται σε προσωρινό συνεδριακό χώρο. Για την προσωρινή έδρα της λόγου χάρη η JP Morgan ανήρτησε φωτογραφίες της Wall Street σε ένα γραφείο που συνήθως μοιράζονται μια εταιρεία σκέιτμπορντ, μια αισθητικός και ένας οστεοπαθητικός, οι συναντήσεις της Bank of America πραγματοποιήθηκαν σε ένα ιατρείο με… πραγματικό σκελετό στην ντουλάπα, ενώ η CNBC και ο όμιλος blockchain Filecoin Foundation «κατέλαβαν» την Αγγλικανική Εκκλησία. Ο διευθύνων σύμβουλος του Xρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE), Ντέιβιντ Σουίμερ, τέλος είχε μια συνάντηση στον παιδότοπο ενός ξενοδοχείου, με μοβ τοίχους και κυβάκια.

Σε κομβικό κέντρο εξελίξεων μετατράπηκε για μία ακόμη χρονιά το Hilton Garden Inn, το ξενοδοχείο των διασήμων όπου κατέλυσαν μεταξύ άλλων οι πριγκίπισσες Ευγενία και Βεατρίκη, ο επενδυτής της Bridgewater, Ρέι Ντάλιο και ο γαμπρός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Οι πλούσιοι και ισχυροί συνέρρευσαν στο ξενοδοχείο, μια συνήθως λιγότερο δαπανηρή επιλογή της αλυσίδας Hilton, για την προνομιακή τοποθεσία του ως ένα από τα λίγα καταλύματα εντός της ζώνης ασφαλείας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η κράτηση σε ένα από τα 146 δωμάτια ήταν δύσκολη και πολλά κορυφαία στελέχη συμβιβάστηκαν με ένα δωμάτιο με δύο διπλά κρεβάτια. Τα καταλύματα ήταν τόσο σπάνια που ορισμένοι κοιμήθηκαν σε αυτοσχέδια δωμάτια, με κοινόχρηστη τουαλέτα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, Ντέιβιντ Σουίμερ, είχε μια συνάντηση στον παιδότοπο ενός ξενοδοχείου, με μοβ τοίχους και κυβάκια.

Μία ακόμη παραφωνία φέτος ήταν η έλλειψη κρασιού στο wine party που διοργανώνει παραδοσιακά κάθε χρόνο ο ιδρυτής της SkyBridge Capital και πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Αντονι Σκαραμούτσι. Το ακριβό κρασί έρρεε άφθονο επί ώρες στη συνάθροιση της ελίτ, ώσπου γύρω στις 11 το βράδυ, οι συνδαιτυμόνες άρχισαν να πίνουν… νερό, πρόβλημα που ο ίδιος ο οικοδεσπότης απέδωσε σε ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας. Σε ένα μικρότερο δωμάτιο για λίγους και εκλεκτούς ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, οι ακριβές ετικέτες «έδιναν και έπαιρναν».

Καλλιτέχνης της χρονιάς φέτος στο Νταβός «στέφθηκε» ο Sting ως επικεφαλής του αποκλειστικού συνεδρίου της Salesforce. Τραγούδησε για λίγους και εκλεκτούς και έδωσε το «παρών» σε μερικά από τα καλύτερα πάρτι του WEF. Ενα λιγότερο γνωστό περιστατικό είναι το πρόβλημα ασφαλείας που αντιμετώπισε γνωστός επενδυτής ιδιωτικών κεφαλαίων. Αφού ταξίδεψε στη Ζυρίχη με ιδιωτικό αεροπλάνο και έφτασε στο Νταβός μετά τα μεσάνυχτα, προσπάθησε να κάνει τσεκ ιν στο Hilton, αλλά τον σταμάτησαν οι φρουροί ασφαλείας καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία και θα ανακτούσε την επόμενη μέρα. Εξαντλημένος και έχοντας χάσει γρήγορα την αίσθηση στα άκρα του καθώς περπατούσε στο χιόνι, τηλεφώνησε στον οδηγό του και κατέληξε να κοιμάται στον καναπέ του. Οπως είπε, δεν ήθελε να ξυπνήσει τον πρόεδρο του WEF, Κλάους Σβαμπ, προσωπικό του φίλο… Αν υπήρχε βραβείο εφευρετικότητας στη φετινή σύνοδο θα το είχε λάβει ο Τζέισον Μπόρντοφ, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος βρήκε μια λύση για την κίνηση σε ώρα αιχμής στο ειδυλλιακό Νταβός: ένα ηλεκτρικό ποδήλατο με παχιά λάστιχα χιονιού.

Οσο για τη θεματολογία φέτος, η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) ήταν το βασικό θέμα. Ηταν σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθεί ομιλία χωρίς έστω και μία αναφορά στην ΑΙ, που ήταν πανταχού παρούσα στα κτίρια, στις διαφημιστικές πινακίδες, ακόμη και στα πάρτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή