Αξιόπιστη πηγή πράσινης ενέργειας για την Ε.Ε. η Αίγυπτος

Αξιόπιστη πηγή πράσινης ενέργειας για την Ε.Ε. η Αίγυπτος

Εργο κορυφαίας σημασίας για την Ευρώπη το GREGY Project, λέει η Κομισιόν

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για «χρυσή εποχή» στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Αιγύπτου έκαναν λόγο χθες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αφορμή τη 10η σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε. – Αιγύπτου στις Βρυξέλλες που σηματοδότησε μάλιστα την 20ή επέτειο από την έναρξη ισχύος της εν λόγω συμφωνίας, το 2004.

Με το βλέμμα προς το μέλλον και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε. – Αιγύπτου και στον τομέα της ενέργειας, ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο GREGY Project για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το έργο «κορυφαίας σημασίας» για την Ε.Ε.

Στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε της συνόδου, ο επίτροπος δήλωσε συγκεκριμένα ότι «η Αίγυπτος μπορεί να γίνει όχι μόνο αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, αλλά και αξιόπιστη πηγή εναλλακτικών πηγών ενέργειας». Για τον λόγο αυτό, συνέχισε ο Ολιβερ Βαρχέλι, «από την πλευρά μας, δώσαμε έμφαση στην απόφασή μας να εντάξουμε στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος το GREGY project, το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, κάτι που θα δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες και νέες δυνατότητες χρηματοδότησης».

Εξάλλου, κατά τη χθεσινή σύνοδο υπεγράφη πρωτόκολλο που «ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή της Αιγύπτου σε ευρωπαϊκά προγράμματα», όπως ανέφερε ο επίτροπος Βαρχέλι, αποδίδοντας παράλληλα σημασία στη διεξαγωγή Διεθνούς Διάσκεψης Επενδυτών τον Μάιο του 2024, που θα ενισχύσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει εξάλλου και τα πλεονεκτήματα της διώρυγας του Σουέζ, «του πιο σημαντικού εμπορικού και θαλάσσιου διαδρόμου σύνδεσης Ανατολής – Δύσης στον κόσμο». Στο επίκεντρο της συνόδου βρέθηκε –ανάμεσα σε άλλα– και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπου όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, η Ε.Ε. και η Αίγυπτος βρίσκονται κοντά στην υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου θα δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Η Ε.Ε., άλλωστε, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος ως προς την αποτροπή μεταναστευτικών ροών –ιδιαίτερα αυτή την περίοδο– λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Γάζα. Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι δεν έκρυψε την επιθυμία του Καΐρου για ενίσχυση της χρηματοδότησης από πλευράς Ε.Ε., καθώς τη θεωρεί ανεπαρκή, αναφέρθηκε ωστόσο εκτενώς στις προοπτικές ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αρωγός», εξάλλου, στην ενδυνάμωση της εταιρικής αυτής σχέσης είναι η Ελλάδα, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη –που συμμετείχε στη χθεσινή σύνοδο– να χαρακτηρίζει την Αίγυπτο πυλώνα σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή, ειδικά κατά την τρέχουσα εύθραυστη γεωπολιτική συγκυρία, ενώ εξήρε τον εποικοδομητικό και μετριοπαθή ρόλο του Καΐρου στο πλαίσιο της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε σχέση με τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή