Ανοίγει ο δρόμος για μπλε τιμολόγια ρεύματος 6 μηνών

Ανοίγει ο δρόμος για μπλε τιμολόγια ρεύματος 6 μηνών

Παρέμβαση Σκυλακάκη μετά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της «Φυσικό Αέριο» και της ΡΑΑΕΥ για το τιμολόγιο «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη αναμένεται να σβήσει η φωτιά που άναψε στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού το επίμαχο τιμολόγιο «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed» της εταιρείας «Φυσικό Αέριο» και η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ αυτής και της ΡΑΑΕΥ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανακοίνωση των νέων τιμολογίων, την 1η Φεβρουαρίου, ο αρμόδιος υπουργός αναμένεται να τροποποιήσει την υπουργική απόφαση για τη χρωματική σήμανση των τιμολογίων, για να δώσει τη δυνατότητα διάθεσης στην αγορά σταθερών τιμολογίων και μικρότερης των 12 μηνών διάρκειας. Η απόφαση θα διευκρινίζει ότι στα μπλε τιμολόγια θα εντάσσονται προϊόντα με σταθερές χρεώσεις για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Πρόκειται για παρέμβαση που θα βάλει τέλος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει γύρω από τη νομιμότητα του τιμολογίου της «Φυσικό Αέριο» και κυρίως θα επαναπροσδιορίσει τη χρωματική σήμανση των τιμολογίων με την τάση της αγοράς για μικρότερης διάρκειας σταθερά τιμολόγια που μπορούν να υποστηρίξουν οι εταιρείες χωρίς να αναλαμβάνουν υψηλό ρίσκο, αφού θα πρέπει να προαγοράζουν ποσότητες για διάστημα 6 μηνών αντί για 12 που προβλέπουν οι κατευθύνσεις που έδωσε η ΡΑΑΕΥ. Η αναμενόμενη παρέμβαση του υπουργού δεν προκαλεί έκπληξη στην αγορά, αφού εδώ και ημέρες με δημόσιες δηλώσεις του παρείχε σιωπηρή στήριξη στη «Φυσικό Αέριο», η οποία διαθέτει στην αγορά μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου τιμολόγιο σταθερής χρέωσης 8μηνης διάρκειας.

«Η δική μου άποψη είναι ότι πάντα η ερμηνεία πρέπει να γίνεται προς το συμφέρον του καταναλωτή, που είναι να έχουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και περισσότερα τιμολόγια, φτάνει να υπάρχει επαρκής διαφάνεια», είπε ο υπουργός, ενώ κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη ΡΑΑΕΥ. «Η δική μας θέση ως υπουργείο είναι ότι δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στην ερμηνεία της ΡΑΑΕΥ, είναι θεσμικός ο ρόλος της, αλλά μπορούμε να αλλάζουμε τους κανόνες. Οπερ και θα κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Real Fm.

Η ΡΑΑΕΥ, από την πλευρά της, δεν έχει καμία αντίρρηση στο να αλλάξουν οι κανόνες και να προσαρμοστούν στην τάση της αγοράς, θεωρεί ωστόσο ότι μέχρι να αλλάξουν θα πρέπει να εφαρμόζονται απ’ όλους, γιατί μόνον έτσι προστατεύεται ο υγιής ανταγωνισμός.

«Εάν η αγορά θέλει τιμολόγια 6μηνης διάρκειας, να το κάνουμε. Δεν μπορεί όμως να λειτουργούμε χωρίς κανόνες. Εμείς πρέπει να προστατεύσουμε τον υγιή ανταγωνισμό γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή», επισήμανε χθες ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της απέναντι στη «Φυσικό Αέριο» ο πρόεδρος του κλάδου ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, κ. Φούρλαρης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΡΑΑΕΥ, η «Φυσικό Αέριο» με το τιμολόγιο που λάνσαρε παραβιάζει βασικές διατάξεις του κώδικα προμήθειας. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ελέγχονται η παραβίαση της αρχής της υποχρεωτικής διάρκειας της σύμβασης προμήθειας, η παραβίαση της αρχής της διαφάνειας και η παραβίαση της αρχής της αποφυγής παραπλανητικής ενημέρωσης – διαφήμισης αλλά και αθέμιτων πρακτικών πώλησης. Για τον τελευταίο αυτό λόγο, μάλιστα, η ΡΑΑΕΥ ζήτησε την άμεση απόσυρση της καμπάνιας, χωρίς η εταιρεία να έχει ανταποκριθεί.

Η «Φυσικό Αέριο» με χθεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι με επιστολή της τη Δευτέρα 22 του μηνός προς τη ΡΑΑΕΥ έχει τοποθετηθεί τεκμηριωμένα σε όλα τα σημεία που αφορούν τις ενστάσεις της αρμόδιας Αρχής, υπεραμύνεται της νομιμότητας του τιμολογίου της και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε περίπτωση αμφισβήτησης των αποφάσεών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT