Toyota: Πρώτη σε πωλήσεις αλλά έχει προβλήματα

Toyota: Πρώτη σε πωλήσεις αλλά έχει προβλήματα

Οι προβληματικοί αερόσακοι και το σκάνδαλο με τις δοκιμές σε κινητήρες ντίζελ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Toyota διατήρησε τον τίτλο της πρώτης σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, κερδίζοντας τη γερμανική ανταγωνίστριά της, τη Volkswagen, για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Παρά τις θετικές αυτές επιδόσεις, η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο σκάνδαλο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επιθεωρεί ορισμένα από τα αυτοκίνητά της, ενώ παράλληλα συνεχίζει να έχει και προβλήματα με τους αερόσακους που σκάνε, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που την ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της για το 2023 έφτασαν στα επίπεδα-ρεκόρ των 11,2 εκατ. οχημάτων παγκοσμίως, καταγράφοντας αύξηση 7,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Συγκριτικά, ο όμιλος Volkswagen ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι είχε παραδώσει 9,2 εκατ. οχήματα πέρυσι, πετυχαίνοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με το 2022.

Οι πωλήσεις της Toyota στην εσωτερική αγορά της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 20,9%, ενώ οι πωλήσεις στο εξωτερικό εμφάνισαν αύξηση 4,1%.

Ωστόσο ο κολοσσός των αυτοκινήτων εκτιμάται ότι θα βρεθεί μπροστά σε μια δύσκολη μάχη φέτος, καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το πώς πιστοποιεί ορισμένα από τα οχήματά του.

Τη Δευτέρα η Toyota ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις αποστολές ορισμένων μοντέλων, αφού διαπίστωσε παρατυπίες στις δοκιμές πιστοποίησης για κινητήρες ντίζελ που αναπτύχθηκαν από τη θυγατρική της, Toyota Industries. Συνολικά 10 μοντέλα της χρησιμοποιούν αυτούς τους κινητήρες παγκοσμίως, σύμφωνα με την Toyota.Η εταιρεία λέει ότι θα λάβει τώρα μέτρα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη. Μεταξύ αυτών είναι ότι η διενέργεια νέων δοκιμών πιστοποίησης κινητήρα θα γίνεται παρουσία των ρυθμιστικών Αρχών, όπως απαιτείται.

Οι αποκαλύψεις ήρθαν μόλις έναν μήνα αφότου η Daihatsu, μια μικρή ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία που ανήκει στην Toyota, διέκοψε την παραγωγή της στην Ιαπωνία, αφού παραδέχθηκε ότι είχε πλαστογραφήσει τα αποτελέσματα των δοκιμών ασφαλείας για περισσότερα από 30 χρόνια.

Και τα δύο σκάνδαλα έχουν εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την Toyota συνολικά, μεταδίδει το CNN. Η εταιρεία προέτρεψε επίσης τους ανθρώπους να σταματήσουν να οδηγούν ορισμένα από τα αυτοκίνητά της στις Ηνωμένες Πολιτείες και να τα επισκευάσουν αμέσως. Την περασμένη εβδομάδα η Toyota προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες περίπου 50.000 οχημάτων ότι μέρη των αερόσακων θα μπορούσαν να εκραγούν, προκαλώντας σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο. Η Toyota έχει ανακαλέσει δεκάδες εκατομμύρια αυτοκίνητα τα τελευταία χρόνια λόγω των ελαττωματικών αερόσακων Takata. Τον Δεκέμβριο ανακάλεσε επίσης περίπου 1 εκατ. αυτοκίνητα και SUV στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω ενός πιθανού ελαττώματος που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μη ενεργοποίηση του αερόσακου συνοδηγού σε περίπτωση σύγκρουσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή