Παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίου για εγκατάσταση POS

Παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίου για εγκατάσταση POS

Λόγω της μεγάλης ζήτησης και της αδυναμίας των εταιρειών να προχωρήσουν στην εγκατάστασή τους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας για την προμήθεια και την εγκατάσταση POS φέρεται να αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθόσον εμφανίζονται προβλήματα στην αγορά λόγω τόσο της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται όσο και της αδυναμίας των εταιρειών να προχωρήσουν στην εγκατάστασή τους.

Η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 18 Δεκεμβρίου, προέβλεπε ότι για το χρονικό διάστημα από 1ης Φεβρουαρίου 2024 έως και 1ης Μαρτίου 2024 αναστέλλεται η επιβολή προστίμου στους υπόχρεους (σ.σ. στις δραστηριότητες των 35 κλάδων που εντάχθηκαν υποχρεωτικά), εφόσον αποδεδειγμένα έχουν καταθέσει νόμιμα σχετικό αίτημα για την προμήθεια τερματικού αποδοχής καρτών έως και τις 31 Ιανουαρίου 2024 και αναμένουν την εγκατάστασή του.

Η νέα προθεσμία προβλέπει την προμήθεια POS έως και τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, δεν πρόκειται να αλλάξει η ημερομηνία διασύνδεσης των τερματικών, η οποία θα πρέπει να γίνει το αργότερο την 1η Μαρτίου. Από την ημερομηνία αυτή και μετά θα επιβάλλονται πρόστιμα. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ.

Ετσι, λοιπόν, την 1η Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ενεργοποιηθεί τα POS, μεταξύ άλλων, στα ταξί, στις ασφάλειες ζωής, στις λαϊκές αγορές, αλλά και από τους μεσίτες και τους ασφαλιστικούς πράκτορες στις αγοραπωλησίες ακινήτων κ.λπ. Σημειώνεται ότι οι νέοι υπόχρεοι σε τερματικά θα πρέπει να δηλώσουν τα POS που διαθέτουν στο μητρώο το οποίο έχει δημιουργηθεί. Εκτός από τα τερματικά που συνεργάζονται με ελληνικές τράπεζες, θα δηλωθούν και τα POS που έχουν έδρα το εξωτερικό.

Από την αγορά αναφέρουν ότι η ζήτηση για νέα τερματικά αποδοχής καρτών έχει τετραπλασιαστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την επέκταση της υποχρεωτικότητας εγκατάστασης που επιβλήθηκε στους 35 επαγγελματικούς κλάδους.

Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της αποδοχής καρτών που ανήκε μέχρι πρόσφατα στις τράπεζες έχει πωληθεί σε ιδρύματα πληρωμών, όπως η Wordline, η Euronet, η Nexi και η EVO Payments, και η σχετική δραστηριότητα έχει αποσχιστεί σε νέες εταιρείες, στις οποίες οι εν λόγω πολυεθνικές έχουν πλειοψηφικά ποσοστά από 51% έως και 100%. Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών, η υποχρεωτικότητα έχει αυξήσει γεωμετρικά τη ζήτηση για νέα POS. Η μεγαλύτερη ζήτηση εντοπίζεται από επαγγέλματα όπως οι οδηγοί ταξί, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι έως τις αρχές Μαρτίου θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί περίπου 100.000 νέα POS στην αγορά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε πάνω από 1,1 εκατ.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος του υπουργείου για ενεργοποίηση των POS στους 35 κλάδους την 1η Μαρτίου εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο σε νέα παράταση, προκειμένου όλοι οι υπόχρεοι επαγγελματίες να έχουν προμηθευτεί τα νέα τερματικά και να τα έχουν θέσει σε λειτουργία. Να σημειωθεί ότι η αγορά ενός POS ξεκινάει από 30 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 400 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή