Θεσσαλία: 1 δισ. εκτιμά το ΥΠΟΙΚ τις αποζημιώσεις σε αγρότες, επιχειρήσεις

Θεσσαλία: 1 δισ. εκτιμά το ΥΠΟΙΚ τις αποζημιώσεις σε αγρότες, επιχειρήσεις

Συνολικά, το κόστος των ζημιών του «Daniel» έχει εκτιμηθεί στα 3,3 δισ. ευρώ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 1 δισ. ευρώ εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι θα ανέλθει το κόστος των αποζημιώσεων για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, μετά την καταστροφή των πλημμυρών του «Daniel», με τα 300 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη εκταμιευθεί και τα υπόλοιπα να δρομολογούνται ταχύτερα, μετά και τις εξαγγελίες, προχθές, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνολικά, το κόστος των ζημιών της κακοκαιρίας «Daniel» έχει εκτιμηθεί στα 3,3 δισ. ευρώ. Εκτός από τις αποζημιώσεις του 1 δισ. στους αγρότες και τις επιχειρήσεις, 2,3 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει η αποκατάσταση των έργων υποδομής. Τα 300 εκατ. που έχουν ήδη δοθεί το 2023 αφορούσαν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ (150 εκατ. ευρώ) και την πρώτη αρωγή σε 16.400 αγρότες (34 εκατ. ευρώ) και νοικοκυριά και επιχειρήσεις (116 εκατ. ευρώ). Από τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ της εκτιμώμενης αποζημίωσης, υπολογίζεται ότι τα 500 περίπου θα δοθούν φέτος. Στο υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι –με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον– δεν θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση του προϋπολογισμού, αφού έχει προβλεφθεί κονδύλι για κρατική αρωγή 600 εκατ. ευρώ, από 300 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Η πλήρης εξόφληση θα γίνει το 2025.

Οπως είπε χθες στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, μετά την αποζημίωση των 16.400 αγροτών και κτηνοτρόφων στο πλαίσιο της α΄ φάσης της πρώτης αρωγής με 34 εκατ. ευρώ (από 2.000 ευρώ ο καθένας), θα προχωρήσει η β΄ φάση, βάσει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, θα δοθούν είτε 5.000 ευρώ, για όσους εκτιμούν ότι είχαν σοβαρή ζημιά (σε εξοπλισμούς, πάγια, χωράφια κ.λπ.), είτε 10.000 ευρώ αν υποστηρίξουν ότι είχαν πολύ σοβαρή ζημιά. Η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Στη συνέχεια θα γίνουν πρόχειρες διασταυρώσεις από τις επιτροπές της περιφέρειας και θα ξεκινήσουν οι καταβολές των αποζημιώσεων. Οι καταβολές θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, 1-2 φορές την εβδομάδα και υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων σε 7-10 μέρες.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι αποζημιώσεις γι’ αυτή τη β΄ φάση της πρώτης αρωγής θα κυμανθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το ύψος της ζημιάς που θα δηλωθεί. Αν όλοι δηλώσουν ότι είχαν πολύ σοβαρή ζημιά θα καταβληθούν 164 εκατ. ευρώ, αλλά κάποιοι σίγουρα θα δηλώσουν χαμηλότερη ζημιά.

Στη συνέχεια, βεβαίως, θα γίνει κανονική αποτίμηση, αφού υποβληθούν οι φάκελοι από τους αγρότες και γίνει αυτοψία, προκειμένου η αποζημίωση να φτάσει στο 70% της ζημιάς των αγροτών και των επιχειρήσεων, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί μόνο το 14% των φακέλων και η προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της υποβολής τους είναι το τέλος Φεβρουαρίου. Βάσει των φακέλων, θα ξεκινήσει η διαδικασία των προκαταβολών, είπε ο κ. Τριαντόπουλος, οι οποίες θα καλύπτουν το 50% του τελικού ποσού της αποζημίωσης. Για όσους υπέβαλαν ήδη φάκελο η διαδικασία ξεκινάει την Παρασκευή. Εξάλλου, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ φέτος θα φτάσουν τα 110 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή