Ηλεκτρικό ρεύμα: Κατά 11% φθηνότερο το πράσινο τιμολόγιο σε σχέση με τον Ιανουάριο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κατά 11% φθηνότερο το πράσινο τιμολόγιο σε σχέση με τον Ιανουάριο

Η μέση τιμή για τον Φεβρουάριο διαμορφώνεται στα 13,3 λεπτά ανά kWh

ηλεκτρικό-ρεύμα-κατά-11-φθηνότερο-το-πρ-562865287

Τις εκτιμήσεις για υποχώρηση των τιμών ρεύματος επιβεβαίωσαν οι πάροχοι, ανακοινώνοντας τις χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων για τις καταναλώσεις του Φεβρουαρίου. Η τιμή της κιλοβατώρας υποχωρεί μεσοσταθμικά στα 13,3 λεπτά, 11% κάτω από την αντίστοιχη τιμή του Ιανουαρίου (14,7 λεπτά), με το εύρος των τιμών να διαμορφώνεται για τον Φεβρουάριο από 11,9 έως 14,6 λεπτά έναντι 13,6 έως 17,1 λεπτών τον Ιανουάριο. Η υποχώρηση των τιμών είναι αποτέλεσμα πρωτίστως της συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου και της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά και παράλληλα της έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων που πυροδότησε η παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη με τη θεσμοθέτηση του ειδικού πράσινου τιμολογίου ως υποχρεωτικού για το σύνολο των παρόχων και εύκολα συγκρίσιμου για τους καταναλωτές.

Σε γενικές γραμμές οι πάροχοι δεν φαίνεται να διαφοροποιούν την εμπορική πολιτική τους από αυτή του Ιανουαρίου, υπό την έννοια ότι στην υψηλή κλίμακα τιμών κινούνται και τον δεύτερο μήνα εφαρμογής των νέων τιμολογίων οι ίδιες εταιρείες, όπως αντιστοίχως και στη χαμηλή κλίμακα. Το χαμηλότερο τιμολόγιο της αγοράς για τον Φεβρουάριο είναι της «Ελίν» με χρέωση στα 11,798 λεπτά η κιλοβατώρα.

Ο μεγάλος πάροχος της αγοράς, η ΔΕΗ, μείωσε τις τιμές της στο πράσινο τιμολόγιο για τον Φεβρουάριο κατά 5,9% σε σχέση με αυτές του Ιανουαρίου, δια-τηρώντας την έκπτωση του 20%. Η τιμή για το τιμολόγιο Γ1/Ν1 της ΔΕΗ διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο στα 12,8 λεπτά η κιλοβατώρα (από 16 λεπτά τον Ιανουάριο) για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατωρών τον μήνα και για καταναλώσεις πάνω από αυτό το όριο στα 13,76 λεπτά (από 17,2 τον Ιανουάριο). Για τις νυχτερινές κιλοβατώρες η χρέωση μετά την έκπτωση υποχωρεί στα 10,3 λεπτά (από 12,9 λεπτά).

Οι τιμές κυμαίνονται από 11,9 έως 14,6 λεπτά έναντι 13,6 έως 17,1 λεπτών/kWh τον Ιανουάριο.

Το μοντέλο της κλιμακούμενης χρέωσης εφαρμόζει για τον Φεβρουάριο και η Elpedison. H εταιρεία χρεώνει τις πρώτες 100 κιλοβατώρες στη χαμηλή τιμή των 11 λεπτών και από τις 101 και πάνω στα 14,6 λεπτά. Το πράσινο τιμολόγιο της Protergia είναι στα 14 λεπτά η κιλοβατώρα και της «Ηρων» στα 13,924 λεπτά. Η «Φυσικό Αέριο» χρεώνει τον Φεβρουάριο την πράσινη κιλοβατώρα στα 12,688 λεπτά και η NRG στα 12,453 λεπτά. Οι χρεώσεις της «Ζενίθ» στο πράσινο τιμολόγιο είναι στα 14,468 λεπτά/κιλοβατώρα, της Volton στα 12,476 λεπτά και της Volterra στα 13,5 λεπτά.

Με εξαίρεση τη ΔΕΗ και την Protergia, μέχρι και χθες και βάσει του πίνακα που έχει αναρτήσει η ΡΑΑΕΥ στην ιστοσελίδα της, οι υπόλοιποι πάροχοι δεν ανακοίνωσαν ακόμη τιμές Φεβρουαρίου για τα κίτρινα τιμολόγια. Ενα πρώτο συμπέρασμα πάντως που βγαίνει από τις τιμές των δύο μεγάλων παρόχων (ΔΕΗ και Protergia) είναι μια τάση μετακίνησης των πελατών τους από τα πράσινα τιμολόγια στα κίτρινα, καθώς τα προϊόντα κίτρινης απόχρωσης και των δύο εταιρειών χρεώνουν την κιλοβατώρα χαμηλότερα από το ειδικό πράσινο τιμολόγιο. Η ΔΕΗ διαθέτει στην αγορά το κίτρινο τιμολόγιο «myHome4All» στην τιμή των 12,152 λεπτών ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατωρών/μήνα με πάγια πληρωμή και 4,90 πάγιο. Η Protergia διαθέτει το «Value Simple» με τιμή 12,98 λεπτά η κιλοβατώρα και πάγιο 5 ευρώ και το «Value Fair» με τιμή 13,5 λεπτά και πάγιο επίσης 5 ευρώ.

Οσον αφορά τα σταθερά μπλε τιμολόγια, η αγορά φαίνεται να αναμένει και τη στάση της ΡΑΑΕΥ, καθώς αρκετοί πάροχοι κρίνουν ότι η ασάφεια σε σχέση με τη χρονική διάρκεια των σταθερών τιμολογίων παραμένει και μετά την υπουργική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή