Mytilineos: Συμφωνία για εξόρυξη βωξίτη στην Γκάνα

Mytilineos: Συμφωνία για εξόρυξη βωξίτη στην Γκάνα

Θα επεξεργάζεται ετησίως έως και περίπου 10 εκατ. τόνους του μεταλλεύματος

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πόδι» στα πλούσια κοιτάσματα βωξίτη της Γκάνας στη Δυτική Αφρική βάζει η Mytilineos θωρακίζοντας περαιτέρω τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της καθετοποιημένης παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου που ενισχύθηκε σημαντικά μετά την εξαγορά της Imerys Βωξίτες. Η ελληνική εταιρεία, που με σειρά κινήσεων ενισχύει ολοένα και περισσότερο το διεθνές προφίλ της στους κρίσιμους τομείς ενέργειας και μετάλλων, έλαβε άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βωξίτη στην περιοχή Ninayhin – Mpasaaso της Γκάνας. Η τελετή υπογραφής του έργου παραχώρησης, όπως ανακοίνωσε η Mytilineos, πραγματοποιήθηκε στην Ακρα στις 26 Ιανουαρίου, παρουσία του προέδρου της χώρας, Nana Akufo-Addo.

H περιοχή που περιλαμβάνει τα υπό παραχώρηση κοιτάσματα εκτιμάται ότι διαθέτει γεωλογικά αποθέματα περίπου 300 εκατ. τόνων βωξίτη και αναμένεται να παράγει έως και περίπου 10 εκατ. τόνους βωξίτη ετησίως – ή αντιστοίχως να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 500 εκατ. δολαρίων (σε σημερινές τιμές αγοράς).

Παράλληλα, η Mytilineos από κοινού με την Ghana Integrated Aluminium Development Corporation (GIADEC), από την οποία έλαβε την άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης, θα αξιολογήσουν ενδεχόμενη κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα έως 1,5 εκατ. τόνους.

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα παραγωγή αλουμίνας στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας ανέρχεται σε 865.000 τόνους ετησίως.

Σχεδιάζεται η κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα έως 1,5 εκατ. τόνους.

Για τη Mytilineos η Γκάνα είναι μια αγορά που η εταιρεία γνωρίζει εις βάθος, καθώς έχει ήδη κατασκευάσει πληθώρα ενεργειακών έργων και στην οποία εγκαινιάζει πλέον το πετυχημένο μοντέλο των συνεργειών που προκύπτουν από τη δομή της ως εταιρείας Εnergy & Metals. Kατά το αρχικό στάδιο υλοποίησης του έργου, που εκτιμάται σε 18 μήνες, η εταιρεία θα προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες για την επιβεβαίωση των αποθεμάτων και την ανάπτυξη των μεταλλείων, ενώ θα πραγματοποιηθεί η συνολική μελέτη σκοπιμότητας του έργου.

Η άδεια παραχώρησης στην Γκάνα και τα σχέδια ανάπτυξης μονάδας παραγωγής αλουμίνας εντάσσονται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Mytilineos σε ό,τι αφορά τη μεταλλευτική της δραστηριότητα, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια εφοδιασμού, τη διεύρυνση των πηγών προμήθειας βωξίτη και την ισχυροποίηση της παρουσίας της σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας της βιομηχανίας αλουμινίου.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία επισημαίνει και τη σημασία και τη συμβολή της συμφωνίας που πέτυχε στην Γκάνα στην προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο βωξίτης έχει χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. στρατηγική πρώτη ύλη, κρίσιμη για την ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Mytilineos είναι η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες παγκοσμίως.

Υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Γκάνας για αξιοποίηση των φυσικών πόρων της, η Mytilineos στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης ενδυναμώνοντας τις τοπικές κοινωνίες, εμπλέκοντας τοπικούς υπεργολάβους, παρέχοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργώντας περισσότερες από 1.500 ποιοτικές νέες ευκαιρίες απασχόλησης με την πάροδο του χρόνου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Mytilineos, έχοντας ενισχύσει σημαντικά τη θέση της ως καθετοποιημένος παραγωγός βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου μετά και την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Imerys Βωξίτες, προσβλέπει και σε άλλα μέταλλα που υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση, όπως το νικέλιο, το κοβάλτιο και το λίθιο, ενώ ήδη εφαρμόζει πιλοτικά προγράμματα παραγωγής για σκάνδιο και γάλλιο. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει ζητήσει από τη Mytilineos να διερευνήσει την παραγωγή γαλλίου και η ελληνική εταιρεία έχει ενημερώσει ότι θα μπορούσε να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους ετησίως, ποσότητα περίπου ίση με την τρέχουσα ζήτηση της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή