Mytilineos: Ξεπέρασε το 1 δισ. η λειτουργική κερδοφορία το 2023

Mytilineos: Ξεπέρασε το 1 δισ. η λειτουργική κερδοφορία το 2023

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 623 εκατ. – Επενδύσεις 500 εκατ. φέτος

mytilineos-ξεπέρασε-το-1-δισ-η-λειτουργική-κερδο-562850065

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τόσο η καθαρή όσο και η λειτουργική κερδοφορία της Mytilineos το 2023, έτος που χαρακτηρίστηκε από την ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στην εγχώρια αγορά και του βαθμού διεθνοποίησής της μέσω εξαγορών και ανάπτυξης στον τομέα των ΑΠΕ. Η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας έσπασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ, με τα ΕΒΙTDA να διαμορφώνονται στα 1,014 δισ. έναντι 823 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 23% και τα καθαρά κέρδη στα 623 εκατ. ευρώ έναντι 466 εκατ. ευρώ το 2022, πετυχαίνοντας αύξηση 34%.

O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 5,492 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 6,306 δισ. το 2022, μείωση που ήρθε ως συνέπεια της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας. Μοχλός ανάπτυξης για τη Mytilineos, όπως τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2023, παραμένει η ενέργεια, καθώς οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου και οι συνέργειες που αναπτύσσει ο όμιλος αξιοποιώντας την καθετοποιημένη λειτουργία του αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους. Σημείωσε ότι οι συνέργειες που μπορεί να αναπτύξει η νέα δομή της εταιρείας δεν έχουν αποδώσει πλήρως – φθάνουν σήμερα στο 60%-70%, αλλά θα φτάσουν στο 100%.

Διεθνείς διασυνδέσεις

Η νέα μεγάλη πρόκληση για τη Mytilineos, τόνισε, είναι η αγορά των διεθνών διασυνδέσεων, καθώς η ενεργειακή μετάβαση εξαρτάται λιγότερο από τις ΑΠΕ και περισσότερο από την ανάπτυξη των διασυνδέσεων για τις οποίες θα διατεθούν μεγάλα ποσά επενδύσεων παγκοσμίως. Μόνο στη Βρετανία προγραμματίζονται επενδύσεις 26 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, ενώ η Ευρώπη προγραμματίζει επενδύσεις 400 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, είπε, σημειώνοντας ότι οι διασυνδέσεις πρόκειται να αποτελέσουν τη νέα μεγάλη πηγή εσόδων για τη Mytilineos.

Στους στόχους της εταιρείας είναι η γεωγραφική εξάπλωση και η έμφαση στα ενεργειακά προϊόντα, προαναγγέλλοντας το άνοιγμα νέων γραφείων στη Δυτική Ευρώπη μέσα στις επόμενες ημέρες για να διευκολύνουν τη διείσδυση στις ενεργειακές αγορές με πλήρες χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Ειδικότερα για τις ΑΠΕ, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι στόχος είναι να υπάρχουν στο δίκτυο και σε λειτουργία 2.383 μεγαβάτ τον Δεκέμβριο του 2024. Οπως τόνισε, από τα 500 εκατ. επενδύσεων που προγραμματίζονται για το 2024, τα 400 εκατ. θα αφορούν την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, σε φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας.

Για τη χρήση του 2023 η διοίκηση της εταιρείας πρότεινε μέρισμα 1,50 ευρώ ανά μετοχή.

Στην αγορά προμήθειας και λιανικής η εταιρεία κατέχει σήμερα μερίδιο της τάξης του 15%, το οποίο θα φθάσει στο 20% το 2024, εκπροσωπώντας και την Αλουμίνιον της Ελλάδος, και στο 30% το 2026 μέσω εξαγορών και οργανικής ανάπτυξης. «Για δεκαετίες η Αλουμίνιον της Ελλάδος και επομένως η Mytilineos εξαρτιόταν από τη ΔΕΗ και τώρα ανταγωνιζόμαστε για τα μερίδια», σημείωσε, και εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι αδύνατο για εταιρείες που δεν είναι καθετοποιημένες να σταθούν στην αγορά και να αντιμετωπίσουν μια νέα ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση.

Σχετικά με τα σχέδια διαπραγμάτευσης σε ξένο χρηματιστήριο, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι ο όμιλος διαθέτει ήδη τα θεμελιώδη μεγέθη και πλέον είναι θέμα λήψης της τελικής απόφασης. Χαρακτήρισε δε το 2024 χρονιά αβεβαιοτήτων με ρίσκα πολιτικά και γεωπολιτικά και εκτίμησε ότι «δεν έχουμε τελειώσει με την ενεργειακή κρίση». Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι προσωπική του προτεραιότητα είναι ο σεβασμός στον μέτοχο και τη μερισματική απόδοση και κυρίαρχος στόχος της στρατηγικής του η ανώτατη επενδυτική βαθμίδα αξιολόγησης για την εταιρεία. Για τη χρήση του 2023 η διοίκηση της εταιρείας πρότεινε μέρισμα 1,50 ευρώ ανά μετοχή.

Εκλεισε 10 χρόνια στη Βρετανία με 82 έργα αξίας 2,5 δισ.

Με ένα χαρτοφυλάκιο 82 έργων, συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ, έκλεισε το ορόσημο της πρώτης δεκαετούς δραστηριότητας της Μytilineos στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Η εταιρεία λειτουργεί δικά της γραφεία στο Λονδίνο και απασχολεί πάνω από 300 εργαζομένους μαζί με τους περίπου 20-250 εργολαβικούς στα υπό κατασκευήν έργα αυτή τη στιγμή. Τα 10 χρόνια δραστηριότητάς της στο Ηνωμένο Βασίλειο γιόρτασε η Μytilineos σε ειδική εκδήλωση στην καρδιά του Λονδίνου προχθές, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων από τον επιχειρηματικό και τον χρηματοοικονομικό τομέα και συνεργατών της.

Αφορμή για την εκδήλωση ήταν η υπογραφή της σύμβασης ύψους 1 δισ. λιρών για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου, σε κοινοπραξία με την GE Vernova, που σηματοδότησε και τη στρατηγική εστίαση της Μytilineos στην ανάπτυξη δικτύων, καθώς αναδεικνύονται σε κρίσιμη πτυχή για την ενεργειακή μετάβαση.

Μέχρι σήμερα η Μytilineos έχει κατασκευάσει 82 ηλιακά έργα ισχύος 1,2 GW (γιγαβάτ) και μονάδες αποθήκευσης χωρητικότητας 1,1 GWh (γιγαβατώρες) ή ισοδύναμες με 650 MW. Μάλιστα, τα έργα αποθήκευσης μεταφράζονται περίπου στο 33% της αγοράς της Αγγλίας, μια επίδοση η οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάπτυξης της Mytilineos Renewables στη Δυτική Ευρώπη Λευτέρη Πλιάκο, επετεύχθη με έργα που αναπτύχθηκαν για πολλούς πελάτες, αλλά κυρίως με την Gresham House.

Στα ηλιακά συστήματα, οι μεγαλύτεροι πελάτες του ελληνικού ομίλου είναι η Lightsource BP (η συνεργασία αφορά περισσότερα από 30 projects την τελευταία δεκαετία) και η Quinbrook, για την οποία κατασκευάζεται αυτή την περίοδο ένα έργο 373 MW (μεγαβάτ). Η κατασκευή του, η οποία ξεκίνησε προ τριών μηνών στο North Kent, είναι προϋπολογισμού 114 εκατ. λιρών. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο υπεγράφησαν και οι πρώτες διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας (PPA) με τη Vodafone και τη Centrica.

Η Μytilineos λειτουργεί δικά της γραφεία στο Λονδίνο και απασχολεί πάνω από 300 εργαζομένους.

Πέρα από τα μεγάλα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης, η εταιρεία αυτή τη στιγμή κατασκευάζει τέσσερις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανοικτού κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 1,2 GW, οι τρεις για λογαριασμό της Drax, οι οποίες θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία το φθινόπωρο, και η μία για τη Vitol – τέλος 2025. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της M Power Projects της Mytilineos Κώστα Χωρινό, οι μονάδες θα παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα σε ώρες αιχμής του ηλεκτρικού συστήματος (περίπου 1.500 ώρες/έτος).

Ακόμη, η Mytilineos είναι υπεύθυνη για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός σύγχρονου πυκνωτή για την RWE Generation UK, μια από τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, μέρος του προγράμματος Stability Pathfinder του εθνικού δικτύου για την Αγγλία και την Ουαλλία. Παράλληλα κατασκευάζει στο Protos μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα, ισχύος 50 MW και ετήσιας δυναμικότητας 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων αστικών, εμπορικών και βιομηχανικών αποβλήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή