Κοντά σε αξία 1 τρισ. δολ. δύο εταιρείες υγείας

Κοντά σε αξία 1 τρισ. δολ. δύο εταιρείες υγείας

Στα φάρμακα για την απώλεια βάρους οφείλεται η εκτίναξη της κεφαλαιοποίησης τόσο της νορβηγικής Novo Nordisk όσο και της αμερικανικής Eli Lilly

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κλειστό κλαμπ των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δολαρίων οδεύουν για πρώτη φορά στην ιστορία δύο εταιρείες από τον τομέα της υγείας. Η νορβηγική Novo Nordisk και η αμερικανική Eli Lilly πλησιάζουν με μεγάλη ταχύτητα στο κατώφλι του 1 τρισ., το οποίο μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει ελάχιστες επιχειρήσεις και κατά κύριο λόγο από τον κλάδο της τεχνολογίας. Οι δύο φαρμακοβιομηχανίες πήραν τεράστια ώθηση από τα φάρμακα για την απώλεια βάρους, τα οποία έφεραν την κεφαλαιοποίηση της πρώτης περίπου στα 508 δισ. δολάρια και της δεύτερης κοντά στα 623 δισ. δολάρια.

Αυτή τη στιγμή μόλις έξι εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αξία άνω του 1 τρισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της Apple και της Microsoft, που έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα 3 τρισ. δολάρια. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται ο κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου Saudi Aramco, καθώς και τρεις ακόμη τεχνολογικές, η Alphabet (μητρική της Google), η Amazon και η Nvidia.

«Ισως στο μέλλον να αναφερόμαστε στην Eli Lilly και τη Novo Nordisk ως τις πρώτες εταιρείες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας αξίας 1 τρισ. δολαρίων», σχολίασε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η Γκέμα Γκέιμ, επικεφαλής στρατηγικής υγείας στο κρατικό επενδυτικό της Νορβηγίας.

Η ίδια τόνισε πως μέχρι στιγμής μόλις το 1% από το ένα δισ. των παχύσαρκων στον κόσμο έχει πάρει τη θεραπεία, υποστηρίζοντας έτσι ότι οι πωλήσεις των νέων φαρμάκων έχουν ακόμη πολύ μεγάλο περιθώριο να αυξηθούν.

Ακόμη κι έτσι, βέβαια, οι μετοχές της Novo Nordisk και της Eli Lilly ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 50% το 2023. Η εκρηκτική αυτή αύξηση οφείλεται ιδίως στο ζωηρό ενδιαφέρον για τη νέα κατηγορία φαρμάκων, τους αγωνιστές υποδοχέων του GLP-1. Τα φάρμακα αυτά εγκρίθηκαν αρχικά από την αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία του διαβήτη, αλλά παράλληλα αποδείχθηκε ότι βοηθούν τους χρήστες να χάσουν το 26% του βάρους τους σε έναν χρόνο.

Οι πωλήσεις της Novo Nordisk, της φαρμακοβιομηχανίας που παράγει το Ozempic και το Wegovy από αυτή την κατηγορία φαρμάκων, εκτινάχθηκαν κατά 31% στα 33,8 δισ. δολάρια το 2023 έναντι 25 δισ. δολαρίων το 2022.

Σημειώνεται ότι το 45% των συνολικών πωλήσεων πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, όπου τουλάχιστον το 40% των ενηλίκων είναι παχύσαρκο. Η Novo Nordisk δυσκολεύτηκε σημαντικά να καλύψει τη ζήτηση και μέχρι και τον Ιανουάριο έβαζε για πρώτη φορά περιορισμούς στις δοσολογίες των ασθενών που έπαιρναν το Wegovy. Η εταιρεία προβλέπει ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν έως και 26% το 2024 και ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι εξαγοράζει τρεις μονάδες μεταποίησης έναντι 11 δισ., προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή των δύο φαρμάκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή