Φοροδιαφυγή: 6.874 καταγγελίες πολιτών σε τρεις μήνες

Φοροδιαφυγή: 6.874 καταγγελίες πολιτών σε τρεις μήνες

155.794 αναφορές για «πειραγμένες» ή αδήλωτες αποδείξεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικό τους λιθαράκι στον περιορισμό της φοροδιαφυγής βάζουν και οι φορολογούμενοι καταγγέλλοντας φαινόμενα φοροδιαφυγής ή σκανάροντας αποδείξεις από το κινητό τους για να διαπιστώσουν εάν είναι αυθεντικό το παραστατικό που έλαβαν ή εάν έχει διαβιβασθεί στην ΑΑΔΕ.

Στην προσπάθεια αυτή έχει συμβάλει το μπόνους που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση και το οποίο ανέρχεται από 100 έως 3.000 ευρώ για όσους εντοπίσουν «πειραγμένη απόδειξη» μέσω της εφαρμογής για κινητά, appodixi. Ηδη 265.967 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή στα κινητά τους (Android 208.369 downloads, iOS 57.598 downloads).

Παράλληλα, στην πλατφόρμα «Καταγγελίες Πολιτών» έχουν καταγγελθεί κάποιες μεγάλες υποθέσεις παραβατικότητας και ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι για κάποιες από αυτές. Το εντυπωσιακό είναι ότι τον τελευταίο μήνα αυξήθηκαν οι καταγγελίες κατά 231%. Συγκεκριμένα, στο πρώτο δίμηνο λειτουργίας της είχαν υποβληθεί 2.075 καταγγελίες, ενώ στο τρίμηνο έχουν ήδη γίνει 6.874 καταγγελίες, εκ των οποίων το 89% αφορά περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων. Συγκεκριμένα έχουν υποβληθεί:

– 5.759 ανώνυμες, εκ των οποίων 476 για περιπτώσεις διαφθοράς, 102 για τελωνειακές παραβάσεις και 5.181 για φορολογικές παραβάσεις.

– 1.115 επώνυμες, εκ των οποίων 153 για διαφθορά, 9 για τελωνειακές παραβάσεις και 953 για φορολογικές παραβάσεις.

Για αποδείξεις που είναι «πειραγμένες» ή δεν έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ η αμοιβή του καταγγέλλοντος είναι από 100 έως 3.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας «Καταγγελίες Πολιτών» παρέχεται η δυνατότητα στον καταγγέλλοντα, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να παράσχει πληροφορίες επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες: 1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας, 2. Φορολογικές παραβάσεις, 3. Τελωνειακές παραβάσεις. Οι υποβληθείσες μέσω της εφαρμογής καταγγελίες/πληροφορίες διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα, ανάλογα με το αντικείμενο και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση. Οπως προαναφέρθηκε ήδη, κάποιες υποθέσεις έχουν φτάσει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Οι καταγγελίες φορολογικού περιεχομένου, για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σε ελεγκτικό επίπεδο εντός έξι ετών από την υποβολή τους, μεταφέρονται σε ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο τηρείται για λόγους ιστορικότητας ή για τυχόν αξιοποίησή τους κατόπιν συσχετισμού του περιεχομένου τους με νέες καταγγελίες/πληροφορίες.

Εφόσον εντός δέκα ετών από την υποβολή της καταγγελίας/πληροφορίας αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, διαγράφεται οριστικά από το ΟΠΣ Διαχείρισης καταγγελιών/πληροφοριών.

Η εφαρμογή appodixi

Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα appodixi, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις που παίρνουν κι εν συνεχεία να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ όταν εντοπίζουν «πειραγμένα» παραστατικά ή αυτά δεν έχουν διαβιβαστεί στο Taxis, άρα είναι αδήλωτα. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 155.794 καταγγελίες, εκ των οποίων επώνυμες είναι οι 70.274 και ανώνυμες οι 85.520.

Σημειώνεται ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή από τη στιγμή που θεσμοθετήθηκαν τα μπόνους. Το ποσό που θα λαμβάνουν οι καταγγέλλοντες ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής, με ελάχιστο όριο ανταμοιβής τα 100 ευρώ και μέγιστο τις 3.000 ευρώ. Στο μέτρο μετέχει κάθε παραποιημένη απόδειξη η οποία αποστέλλεται επώνυμα από τους φορολογουμένους στη φορολογική διοίκηση, υπό την προϋπόθεση διενέργειας ελέγχου και επιβολής προστίμου στην επιχείρηση για παραβίαση της ταμειακής.

Σε όσες περιπτώσεις επιβεβαιωθούν από τις καταγγελίες ότι ο μηχανισμός είναι «πειραγμένος», το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων, ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή