Μεγάλος αδελφός για όλα τα ακίνητα της χώρας – Στο στόχαστρο της εφορίας τα αδήλωτα ενοίκια

Μεγάλος αδελφός για όλα τα ακίνητα της χώρας – Στο στόχαστρο της εφορίας τα αδήλωτα ενοίκια

Στοιχεία ιδιοκτητών, ενοικιαστών και μισθωμάτων σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη καθυστέρηση διασύνδεσης του κτηματολογίου με την εφορία δημιουργεί μια στρεβλή εικόνα, καθώς η εφορία δεν γνωρίζει επακριβώς τα ακίνητα που διαθέτουν οι πολίτες αλλά και τα πραγματικά τετραγωνικά τους.

Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται άλλα τετραγωνικά στο κτηματολόγιο και άλλα είναι δηλωμένα στην εφορία. Αυτό θα επιχειρηθεί να αλλάξει από τον Σεπτέμβριο, μέσω της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής καταγραφής και παρακολούθησης των ακινήτων όλης της χώρας και συγκεκριμένα μέσω του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ με βάση τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων.

Θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ με βάση τις δηλώσεις Ε9.

Βέβαια, οι αποκλίσεις στα τετραγωνικά θα θεραπευτούν μόνο με τη διασύνδεση των δύο συστημάτων. Αν και κτηματολόγιο και εφορία θα έπρεπε ήδη να έχουν διασυνδεθεί, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό και πλέον επιχειρείται με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και συγκεκριμένα με τον υφυπουργό Κ. Κυρανάκη, η υλοποίηση του έργου από μηδενική βάση. Το μητρώο θα αφορά και τους ενοικιαστές ακινήτων καθώς θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τα ακίνητα, όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και των ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Το αρχείο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου. Επίσης θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Παράλληλα, το μητρώο θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται στα δικά τους έντυπα Ε1.

Σημειώνεται ότι το Ε2 στις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2025 θα είναι προσυμπληρωμένο από τη φορολογική διοίκηση, κάτι που θα οδηγήσει και στην αύξηση του αριθμού των φορολογουμένων που δεν θα χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία να συμπληρώσουν τη δήλωσή τους.

Σημειώνεται ότι για φέτος το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ σχεδιάζουν να απαλλάξουν από την υποχρέωση 1.000.000 φορολογουμένους οι οποίοι απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση. Το βασικό έντυπο Ε1 θα είναι έτοιμο προς υποβολή από τη φορολογική διοίκηση. Το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να ελέγξουν εάν τα ποσά και τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα, όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα και τα προσωπικά τους στοιχεία, είναι σωστά. Οσοι δεν χρειαστούν να προβούν σε κάποια διόρθωση θα πατήσουν απλώς το κουμπί της υποβολής της δήλωσης, η οποία την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί και θα εκδοθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα. Οσοι επιθυμούν (από το ένα εκατ. φορολογουμένους) μπορούν να μην ασχοληθούν καθόλου με την ανωτέρω διαδικασία. Εφόσον παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων, δηλαδή η 30ή Ιουνίου, η δήλωση θα θεωρηθεί ότι έχει υποβληθεί και θα εκδοθεί αυτόματα το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος θα περιλαμβάνει:

• Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» το οποίο έχει δημιουργηθεί με βάση τις δηλώσεις Ε9 που έχουν υποβάλει πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα). Το μητρώο θα ενημερωθεί αυτόματα με τα στοιχεία χωρίς να χρειαστεί οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν κάποια από αυτά. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να ελέγξουν αν υπάρχουν αποκλίσεις, τις οποίες θα πρέπει να διορθώσουν.

• Τα στοιχεία για τις μισθώσεις ακινήτων, όπως αυτά προκύπτουν από το έντυπο Ε2 που συνυποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση.

• Τα στοιχεία των ακινήτων που είναι νοικιασμένα με βάση τις δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων.

• Τα ποσά που καταβάλλουν οι ενοικιαστές και τα οποία θα πρέπει να συμφωνούν με αυτά που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες.

Οπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, με το νέο μητρώο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί αυτοματοποιημένες διασταυρώσεις τόσο για τα ακίνητα που εκμισθώνονται όσο και για τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και κατ’ επέκταση δηλώνονται από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή