Γερμανία: «Βουτιά» 20ετίας για τις τιμές επαγγελματικών ακινήτων

Γερμανία: «Βουτιά» 20ετίας για τις τιμές επαγγελματικών ακινήτων

Το δ΄ τρίμηνο του 2023 υποχώρησαν κατά 13% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι προοπτικές κάνουν λόγο για περαιτέρω πτώση στις αρχές του 2024

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη «βουτιά» εδώ και δύο δεκαετίες εμφάνισε η αγορά επαγγελματικών ακινήτων στη Γερμανία λόγω κυρίως του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά επιστροφής των υπαλλήλων στα γραφεία.

Η πτώση των τιμών επιταχύνθηκε το δ΄ τρίμηνο και κυμάνθηκε στο 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η γερμανική τραπεζική ένωση VDP. Για το σύνολο του έτους οι τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 10%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη των καταγραφών το 2003, ενώ οι προοπτικές κάνουν λόγο για περαιτέρω πτώση στις αρχές του 2024.

Η κρίση του real estate πλήττει περισσότερο τα γραφεία σε σχέση με τις κατοικίες, δήλωσε ο Jens Tolckmitt, διευθύνων σύμβουλος της VDP. Καθώς η οικονομία της Γερμανίας παραπαίει και η αβεβαιότητα σχετικά με την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία αυξάνεται, «η ζήτηση για γραφεία παραμένει υποτονική», προσέθεσε.

Τα προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων απειλούν να βυθίσουν ορισμένες τράπεζες σε κρίση. Οι ανησυχίες για την έκθεση στον τομέα αυξάνονται και ιδίως οι τράπεζες της Γερμανίας βρίσκονται όλο και περισσότερο στο μικροσκόπιο των επενδυτών.

Η μετοχή της Deutsche Pfandbriefbank AG υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά την Παρασκευή, αφότου η εισηγμένη προειδοποίησε για πιθανές ζημίες λόγω της αδυναμίας στην αγορά εμπορικών ακινήτων. Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τις αγορές τόνισε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της για το έτος είχαν ήδη καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο Tolckmitt της VDP εκτιμά ότι η αγορά των γερμανικών εμπορικών ακινήτων ενδέχεται να παραμείνει αδύναμη, καθώς οι δυνητικοί αγοραστές γραφείων εξακολουθούν να απαιτούν μεγαλύτερες εκπτώσεις από αυτές που οι περισσότεροι πωλητές είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν. «Στις αρχές του 2024 η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, με τις τιμές να συνεχίζουν να μειώνονται», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, νέα δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Bloomberg δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για τη γερμανική οικονομία. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία πιθανότατα θα κλείσει το πρώτο τρίμηνο του έτους χωρίς ανάπτυξη, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο με το 2023, όταν πέτυχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μόλις για ένα τρίμηνο σε ολόκληρη τη χρονιά. Τον περασμένο μήνα οι αναλυτές περίμεναν αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,1% για το πρώτο τρίμηνο.

Οι νέες προβλέψεις τους ευθυγραμμίζονται με εκείνες της Bundesbank, η οποία έχει πει ότι ακόμη και αν η κατάσταση γύρω από το εισόδημα των νοικοκυριών βελτιώνεται, η οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να «μείνει στάσιμη στην καλύτερη περίπτωση» το πρώτο τρίμηνο.

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην έρευνα του Bloomberg είναι ακόμη πιο απαισιόδοξο, προβλέποντας συρρίκνωση του ΑΕΠ, κάτι που με τη σειρά του θα σήμαινε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση.

«Τα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν μια μέτρια συρρίκνωση το α΄ τρίμηνο, αν και φαίνεται ότι ο “πάτος” είναι κοντά», σημειώνει ο Erik-Jan van Harn, αναλυτής της Rabobank. «Το κλίμα βελτιώθηκε λίγο στον τομέα της μεταποίησης, ενώ η δραστηριότητα παραμένει ισχυρή στον τομέα των υπηρεσιών».

Η Γερμανία ήταν η μόνη οικονομία του G7 που συρρικνώθηκε πέρυσι, ενώ όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των γερμανικών τραπεζών Deutsche Bank και Commerzbank, προβλέπουν νέα συρρίκνωση το 2024. Οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια δεν είναι πολύ καλύτερες, με το συμβούλιο των οικονομικών συμβούλων της Γερμανίας να βλέπει πιθανή ανάπτυξη μόλις 0,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή