Ρεκόρ επιβατών τον Ιανουάριο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Ρεκόρ επιβατών τον Ιανουάριο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Προχωρούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση των 22 μικρών αερολιμένων

ρεκόρ-επιβατών-τον-ιανουάριο-στα-14-περι-562882861

Να πυκνώσουν αναμένεται οι εξελίξεις κατά τους επόμενους μήνες για τα μικρά αεροδρόμια της περιφέρειας, τα οποία σχεδιάζεται να παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Αρχικά, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Ιουνίου αναμένεται τα τέσσερα υποψήφια σχήματα (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR Airports, όμιλος Μυτιληναίος – CAAP, Egis Airport Operation – Aκτωρ Παραχωρήσεις – Aéroports de la Cote d’Azur, Fraport – Delta Airport Investments – Πηλέας) να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, με το οικονομικό κλείσιμο της τεσσαρακονταετούς παραχώρησης να αναμένεται έως το τέλος της χρονιάς. Επίσης, για τους 22 μικρούς περιφερειακούς αερολιμένες ο σύμβουλος, που ενεργεί για λογαριασμό του Υπερταμείου, αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη μελέτη του, που θα περιλαμβάνει την αποτύπωση της παρούσας κατάστασης των υποδομών, τις αναγκαίες επενδύσεις, τη δυνατότητα επέκτασης των διαδρόμων και των τερματικών σταθμών, και τις αναγκαίες εργασίες αναβάθμισης. Θα ακολουθήσει η κατάρτιση του επιχειρηματικού μοντέλου επί του οποίου θα στηριχθεί η μορφή της παραχώρησης (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σύμβαση παραχώρησης κ.τ.λ.), ώστε μέσα στο 2025 να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση των 22 αερολιμένων ως σύνολο. Μετά την ανάληψη από ιδιώτες της διαχείρισης των 22 μικρών αεροδρομίων της περιφέρειας υπολογίζεται πως, βάσει του μετριοπαθούς σεναρίου, η επιβατική κίνηση αυτών θα ενισχυθεί σε ποσοστό 43% μέχρι το 2030.

Την ίδια στιγμή, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια –που διαχειρίζεται η Fraport Greece– η επιβατική κίνηση, ένας βασικός δείκτης που φανερώνει τον ρυθμό ανάπτυξης ενός αερολιμένα, ενισχύθηκε τον φετινό Ιανουάριο έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2023. Συγκεκριμένα, ο αριθμός επιβατών αυξήθηκε, ετησίως, κατά 7,4%, σε 640.400 άτομα τον πρώτο μήνα του 2024, υπερβαίνοντας κατά περίπου 4% το αντίστοιχο μέγεθος του Ιανουαρίου 2019, έτος κατά το οποίο ο τουρισμός είχε καταγράψει ρεκόρ. Τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης επιβατικής κίνησης εμφανίζει το αεροδρόμιο Κεφαλονιάς με άνοδο 15,2% και συνολικά περισσότερους από 3.720 επιβάτες. Ακολουθούν η Καβάλα (+14,3%), η Ρόδος (+9,6%), η Θεσσαλονίκη με ποσοστό αύξησης 9,1% και συνολικά 406.300 άτομα, η Σαντορίνη (+7,5%) με περίπου 28.000 ταξιδιώτες, η Κέρκυρα (+6%) και η Μυτιλήνη (+4,4%). Δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί εμφανίζουν χαμηλό ρυθμό ανόδου επιβατικής κίνησης τον πρώτο μήνα της φετινής χρονιάς έναντι του ίδιου μήνα του 2023. Σε αυτούς ανήκουν τα Χανιά με αύξηση 1,7% και 58.460 διακινηθέντες επιβάτες και η Μύκονος με οριακή αύξηση 0,6% και συνολικά 7.840 άτομα. Υποχώρηση επιβατικής κίνησης καταγράφουν τα αεροδρόμια σε Ακτιο (-4,2%), Σάμο (-2,8%), όπου ο αριθμός των ταξιδιωτών διαμορφώνεται σε 11.820, Σκιάθο (-2,1%) με μόλις 1.280 επισκέπτες και Κω (-0,6%). Από τους συνολικά 640.400 επιβάτες που διακινήθηκαν τον Ιανουάριο από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, οι 244.700 προέρχονται από το εξωτερικό, έχοντας ενισχυθεί κατά 10,3% συγκριτικά με το 2023.

Mε χρονικό ορίζοντα τα τέλη Ιουνίου οι δεσμευτικές προσφορές για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Ανοδο κατέγραψε τον πρώτο μήνα του έτους και το πτητικό έργο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, έχοντας ενισχυθεί κατά 6,5% σε 6.767 πτήσεις.

Την υψηλότερη ποσοστιαία μεταβολή πτήσεων εμφανίζει η Καβάλα (+14%), ενώ αντίστοιχα τη μεγαλύτερη μείωση καταγράφει η Σκιάθος (-17,1%) με συνολικά 34 πτήσεις. Η Γερμανία, η Κύπρος, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία ανήκουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότερες αφίξεις επισκεπτών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή