Ανησυχία για περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ

Ανησυχία για περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ

Αιτία η μεγάλη έκθεσή τους στην αγορά εμπορικών ακινήτων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση στην αγορά εμπορικών ακινήτων έχει εντείνει τον έλεγχο των επενδυτών γύρω από τις περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες, ενώ ορισμένοι εκτιμούν πως θα ανακύψουν περαιτέρω προβλήματα ειδικά για όσες έχουν αναλάβει δάνεια γραφειακών χώρων και συμπλεγμάτων ακινήτων, που ανήκουν σε πολλές οικογένειες. Ενα χρόνο μετά τη διάλυση της Silicon Valley Bank την άνοιξη του 2023, που προξένησε κρίση μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών, επανέρχονται οι φόβοι για τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα. Η πρόσφατη δημοσιοποίηση κερδών της NYCB, η οποία πυροδότησε πτώση περίπου 60% της μετοχής της, έχει κάνει το επενδυτικό κοινό να εστιάσει ιδιαίτερα στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων των περιφερειακών τραπεζών.

Αλλωστε, οι μικρές τράπεζες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% όλων των εκκρεμών δανείων για εμπορικά ακίνητα (CRE), σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Apollo. «Δεδομένου ότι τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, είναι δύσκολο οι τράπεζες να αποφύγουν τα προβλήματα με τις επισφαλείς χορηγήσεις εμπορικών ακινήτων», επισημαίνει ο Γουίλιαμ Μάρτιν της Raging Capital Ventures, ο οποίος αποφάσισε να στοιχηματίσει εναντίον της NYCB μετά τη δημοσίευση αποκαρδιωτικών κερδών εξαιτίας της έκθεσής της σε ακίνητα.

Υπό το πρίσμα αυτό, εκτίμησε ο Γουίλιαμ Μάρτιν ότι η μετοχή της πιθανώς να βυθιζόταν περαιτέρω εάν προέκυπταν νέες ζημίες στο πεδίο της ακίνητης περιουσίας. Ο ίδιος χρηματιστής πέρυσι είχε κινηθεί εις βάρος της μετοχής της Silicon Valley Bank πριν από την κατάρρευσή της. Σήμερα εξηγεί ότι στοιχηματίζει σε πτώση της μετοχής της NYCB επειδή θεωρεί πως θα αποδυναμωθούν τα κέρδη της και θα χρειαστεί πιθανόν αύξηση κεφαλαίου.

«Οι περιφερειακές τράπεζες είναι διπλά εκτεθειμένες στα επιτόκια», δήλωσε ο Νταν Ζουίρν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ομολογιακών επενδύσεων Arena Investors, ο οποίος αποφεύγει τα ακίνητα τα επόμενα δύο χρόνια, επικαλούμενος ώς ένα βαθμό το ότι ο κίνδυνος μη εξυπηρέτησης των χρεών τους είναι υψηλότερος. Η αγορά των ακινήτων εμπορικής χρήσεως έχει πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Το ποσοστό μη εξυπηρέτησης των τίτλων, που εξασφαλίζονται με στεγαστικά δάνεια, αναμένεται να αυξηθεί στο 8,1% το τρέχον έτος, σύμφωνα με τη Fitch. Oι καθυστερήσεις στην εξόφληση δόσεων στα στεγαστικά δάνεια για συμπλέγματα κατοικιών αναμένεται να αγγίξουν το 1,3% το 2024 έναντι 0,62% το 2023.

Η αγορά εμπορικών ακινήτων αντιμετωπίζει, συν τοις άλλοις, πιέσεις από τα υψηλότερα επιτόκια. Εμπορικά στεγαστικά δάνεια περίπου 1,3 τρισ. δολαρίων πρόκειται να λήξουν φέτος και του χρόνου, όπως έδειξε έρευνα της Goldman Sachs. Μοναδικός για την περιφερειακή τράπεζα NYCB είναι ο ρόλος της ως βασικής δανειοδότριας ιδιοκτητών, που έχουν σταθεροποιήσει τα ενοίκια των ακινήτων τους.

Περισσότερο από το μισό του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων για συμπλέγματα κατοικιών βασίζεται σε υποθήκες ακινήτων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, πολλά από τα οποία υπόκεινται σε νόμους για τη ρύθμιση των ενοικίων. Το ποσοστό αθέτησης στην εξόφληση των στεγαστικών δανείων στη Νέα Υόρκη ήταν ιστορικά χαμηλό, αλλά αυξήθηκε από 0,32% τον Απρίλιο του 2020 σε 4,93% τον Δεκέμβριο του 2023, λόγω πανδημίας και νέο νόμου, που περιορίζει την ικανότητα των ιδιοκτητών να αυξήσουν τα ενοίκια, όπως σημείωσε ο Στέφεν Μπάσμπον, διευθυντής έρευνας στην εταιρεία παροχής δεδομένων ακινήτων Trepp.

Ο Fitch, σε μια λεπτομερή έκθεση τον Δεκέμβριο, ανέφερε επίσης ότι εάν οι τιμές ακινήτων μειωθούν περίπου 40% κατά μέσον όρο, οι απώλειες στα χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων δυνητικά θα προκαλούσαν τη διάλυση κυρίως μικρότερων τραπεζών. Πάντως, οι επενδυτές προβλέπουν ότι ορισμένες περιφερειακές τράπεζες ίσως αναγκαστούν να πουλήσουν δάνεια με ζημία ή να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για ζημίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή